Beauty 11. kolovoza 2022.

6 pogrešaka koje radimo pri pranju kose, a da toga nismo ni svjesni

Kosa
Shutterstock.
  • Muka to je kad moraš oprati kosu, zar ne? Zapravo, taj dan odgađaš što je duže moguće
  • Međutim, postoje neke stvari koje mogu itekako olakšati tu često mrsku nam zadaću

Bez obzira na to je li kosa duga i tanka ili kratka i kovrčava, čin četkanja, šamponiranja, regeneriranja, ponovnog češljanja i zatim sušenja kose može se činiti kao prava borba. Usvajanje nekih jednostavnih promjena u režimu dnevnog pranja moglo bi učiniti veliku razliku, ne samo s mukama po kosi nego i za zdravlje našeg vlasišta i kose. Ovo je šest pogrešaka pri pranju kose koje stručnjaci žele da prestanemo raditi.

Možda vas zanima... Frizure iz ludih 70-ih vraćaju se na velika vrata! Inspiriraj se nekim od najzanimljivijih lookova Rubrika Beauty Beauty

1. Pranje dvaput

Godinama su nam frizeri govorili da je važno dvaput oprati kosu šamponom, ali pokazalo se da ovo pravilo nije opće točno. „Da, ponekad bi trebalo kosu oprati jednom kako bi se očistila, a zatim još jednom zbog vlage i proteina, ali ako kosu pereš svakih nekoliko dana, to nije potrebno“, kaže frizer slavnih Jason Collier. Zapravo, upozorava da pretjerano pranje može kosu učiniti suhom i neuravnoteženom. „Uglavnom se možeš izvući s jednim pranjem. Ako ti je kosa u izvrsnom stanju, peri je dvaput samo jednom tjedno kako bi je dubinski očistila, a između pranja svakako možeš samo jednom šamponirati s nježnim šamponom za osvježenje korijena“, dodaje.

 | Autor: Instagram @aronboemelburg Instagram @aronboemelburg

2. Ne ispireš kosu kako treba

Ako želiš razgovarati o pogreškama u pranju kose, ovo je ono na što treba obratiti najviše pažnje. Nepravilno ispiranje šampona i regeneratora može uzrokovati mnoštvo problema. Za početak, to nije dobro za tvoju kosu. „Neispiranje regeneratora na pravi način je pogreška koju ljudi najčešće čine“, kaže Collier. „Moraš dobro ispirati svoj regenerator, osobito straga - u protivnom se kosa može brže mastiti i imati više neželjene težine.“ Također, nedovoljno temeljito ispiranje šampona može uzrokovati suhoću i čak doprinijeti peruti.

Međutim, osim problema s kosom, nedovoljno dobro ispiranje šampona i regeneratora također može uzrokovati niz problema s kožom. Ako zbog njih odeš dermatologu, jamčimo da će jedno od prvih pitanja koje će ti postaviti biti koliko dobro ispireš regenerator. Regenerator je formuliran s hidratantnim maslacima i uljima (koji začepljuju pore), tako da ako ga dobro ne ispereš s ramena i leđa dok si pod tušem, bez sumnje će pridonijeti nastanku akni na tijelu.

3. Korištenje pogrešnog regeneratora

Znamo da kupovina proizvoda za kosu nije laka zadaća i slažemo se da industrija mora prijeći dug put kada je u pitanju odgovarajuće označavanje proizvoda kako bi ih se lakše kupovalo. (Što uopće znači „normalna kosa“?!) Međutim, korištenje pravog regeneratora za potrebe tvoje kose od vitalne je važnosti kada je u pitanju njezino zdravlje. Koji je najbolji način da odrediš kakvu vrstu regeneratora trebaš? „Kada ti je kosa mokra, nježno je povuci“, kaže Collier. „Ako se pramen vraća unatrag poput elastične trake, onda je stanje vjerojatno dobro i možda ti treba samo malo hidratacije. Međutim, ako ga povučeš i nema povratka, vjerojatno treba više proteina“, dodaje.

 | Autor: Instagram eduarrdoferreiira Instagram eduarrdoferreiira

4. Ribanje vlasišta

Ako imaš osjećaj kao da se stalno boriš s masnim korijenom, budi oprezna: premda imamo poriv da trljamo vlasište pokušavajući ukloniti masnoću, to nije dobro. „Tako se zapravo potiče oslobađanje više masnoće“, upozorava Collier. Umjesto toga, preporučuje da jednostavno dlanom razmažeš šampon preko korijena i srednjeg dijela kose kako bi očistila kosu bez opasnosti od proizvodnje više masnoće. Ako si zabrinuta da to neće obaviti posao, upotrijebi šampon za detoksikaciju kako bi pojačala čišćenje korijena.

5. Pretjerana upotreba proteina

Nažalost, postoji nešto poput pretjerivanja s proteinima. Naravno, proteinski tretmani izvrsni su za kosu kojoj su potrebni. Međutim, ako tvoja kosa ne treba proteine, dodavanje nije bezopasan čin. Preopterećenje kose proteinima uzrokovat će pucanje. Proteinski tretmani trebali bi se koristiti samo oko 20 minuta. Obavezno slijedi upute na proteinskom proizvodu po svom izboru i nemoj ga koristiti više od jednom tjedno.

Možda vas zanima... Internet je oduševljen trikom s rižom za brži rast kose. Što kažu stručnjaci Rubrika Beauty Beauty

6. Previše izbjeljivača

U redu, ovo tehnički nije pogreška pri pranju kose, ali će ti znatno teže oprati kosu. Previše blajha učinit će i pranje kose paklenijim. Bez obzira na to koristiš li balayage, pramenove ili bojiš cijelu kosu, kad ideš na bojenje, provjeri da tvoj kolorist ne nanosi izbjeljivač na izbjeljivač. Možeš osvježiti već izbijeljenu kosu tonikom, a blajhom je potrebno raditi samo na korijenu. Izbjeljivač slabi i isušuje pramenove. Kad pereš kosu koja je bila previše izbijeljena, gotovo sigurno dolazi do petljanja i, kao rezultat toga, lomljenja kose.

Komentari 0