Beauty
Trik profesionalaca za savršeno lijepu kosu

Pravilo 60/180 za savršeno njegovanu kosu: Trik profesionalaca za lijepu i zdravu kosu

  • Profesionalci za kosu znaju bitnu stvar: veliki utjecaj na rezultat ima vrijeme, odnosno, koliko dugo ostavljamo proizvode za njegu kose da djeluju
  • Kad je o tome riječ, preporučuje se takozvano pravilo 60/180 
  • Naime, jedino tako šampon doista pravilno djeluje

Trebamo li prati kosu svaki dan ili bolje da to radimo rjeđe? Posušiti je fenom ili pustiti da se posuši na zraku? Prilikom pranja kose možemo pogriješiti u puno stvari, ali postoji jedna stvar kojoj svakako pridajemo premalo pažnje: vrijeme djelovanja šampona.

Dugo smo mislili da je dovoljno šampon kratko umasirati u kosu, ponovno ga isprati i potom pustiti regenerator da djeluje jako dugo. Zapravo, šamponu je potrebno neko vrijeme prije nego što njegovi sastojci doista razviju svoj optimalni učinak. To se osobito odnosi na obnavljajuće i hidratantne šampone za vrlo suhu kosu.

via GIPHY

Pravilo 60/180: Evo koliko dugo trebaš ostaviti šampon na kosi

Ovisno o stanju svoje kose, šampon bi trebala ostaviti da djeluje između jedne i tri minute, odnosno između 60 i 180 sekundi, otkriva frizer Gabriel Llano. „Što je kosa duža i oštećenija, šampon mora dulje djelovati“, objašnjava stručnjak.

Možda vas zanima Ravnanje kose: Kako postići savršeno ravnu frizuru bez gubitka volumena? Rubrika Beauty Beauty

Upravo tako funkcionira ovo pravilo 60/180: ako imate obojanu, jako dugu kosu koju svakodnevno sređuješ s proizvodima za oblikovanje, svakako ostavi šampon tri minute kako bi kosa bila doista očišćena te kako bi se upile hranjive tvari iz šampona. Ali, ako imaš kraću kosu, koju ne izlažeš tolikom stresu u vidu topline, laka za kosu i slično, dovoljno je šampon ostaviti oko 60 sekundi.

via GIPHY

Ispravno nanošenje: Ovako tvoj šampon djeluje optimalno

Pravilno nanošenje šampona također je važno: uvijek bi trebala početi na tjemenu, a zatim ga polako i pažljivo provlačiti kroz ostatak kose do vrhova. Ovako uklanjaš sve ostatke proizvoda za oblikovanje i slično te daješ kosi potrebnu njegu.

Još jedan savjet profesionalca za kosu Gabriela Llana je masaža tijekom vremena izlaganja. Potaknemo li vlasište masiranjem, koža i kosa mogu bolje upiti proizvod za njegu – što u konačnici poboljšava rezultat nakon pranja kose. Tvoja kosa je optimalno čista, duže ostaje svježa te je zdrava i jaka.

via GIPHY

Možda vas zanima Kako napraviti kovrče u samo nekoliko minuta: trikovi i savjeti Rubrika Beauty Beauty
Photo: shutterstock

Komentari 0