Beauty

5 provjerenih recepata za detoks kože koji će nam dobro doći nakon ovih blagdana

  • Naša koža nažalost nije nimalo oduševljena svim onim ukusnim začinima blagdana, i nimalo se ne libi to nam jasno dati do znanja
  • Zbog velikih količina šećera u hrani i alkoholu, naša koža gubi elastičnost, a uz to dolazi i do povećane proizvodnje sebuma, dehidracije te grublje i neravnije teksture kože
  • Zbog svega ovoga i više je nego očito da nam je svime potreban temeljiti detoks, a evo i pet provjerenih koraka na kojima će nam naša koža biti zahvalna

Uživanje nam je tijekom blagdana svima prioritet, no iako u prefinim zalogajima i piću uživamo zasluženo i s punim pravom, naša koža njima nažalost nije ni blizu toliko oduševljena kao mi, i nimalo se ne libi to nam jasno dati do znanja. 

Budući da nam je tijelo izloženo visokim razinama glukoze iliti šećera, proteini kolagena i elastina u koži postaju oštećeni, što vodi do  sloma njezine elastične strukture, a osim što koža gubi elastičnost, dolazi i do povećane proizvodnje sebuma, dehidracije te grublje i  neravnije teksture kože. Uz to, naša koža protestira i zbog velike količine šećera kojeg unosimo alkoholom, a što znači da on kao diuretik dodatno dovodi do dehidracije naše kože i tijela pa se krvne žile u koži šire i postaju propusnije, uzrokujući crvenilo i natečenost. Alkohol je, naime, također poznati okidač za rozaceu i psorijazu.

 | Autor: Instagram @nitsanraiter Instagram @nitsanraiter Foto: Instagram @nitsanraiter

Dodamo li hrani i piću stres koji je, kako su brojna istraživanja pokazala, u posljednjoj godini bio intenzivniji no inače diljem cijelog svijeta, pa se u računici nađe i povišena razina kortizola koja sa stresom raste i pogoršava upalna stanja kože kao što su akne, rosacea, ekcemi i psorijaze, i više je nego očito da nam je svime potreban temeljiti detoks. 

Možda vas zanima Tijekom 2023. isprobala sam 100-tinjak skincare proizvoda i ovih 9 ne mogu prestati koristiti Rubrika Beauty Beauty

Stručnjaci su možda podijeljeni oko toga što bi točno detoksikacija u slučaju kože trebala značiti, no svi se redom slažu da nam, nakon svega što našoj koži nimalo nije pogodovalo, resetiranje može samo koristiti. A to resetiranje je za početak ravnoteža između svega onoga što koristimo na koži u smislu aktivnih sastojaka i kozmetike s ciljem smirivanja i hidratacije naše kože i gledanja na naše sveopće zdravlje i smanjenje poznatog stresa na koži. Dakle, izbjegavanje situacija kao što su nedostatak sna, previše alkohola, neuravnotežena prehrana, pušenje... A evo i pet provjerenih koraka na kojima će nam naša koža biti zahvalna!

Dvostruka rutina čišćenja

Dvostruko čišćenje (proces čišćenja dva puta ujutro i ponovno dva puta navečer), provjereno je učinkovit način uklanjanja svih tragova šminke i nečistoća s kože, kao i 30.000 - 40.000 mrtvih stanica koje koža odbaci svaki dan. Uz to, ne samo da neadekvatno čišćenje može pridonijeti začepljenosti pora i upalnim procesima, već naša koža neće imati previše koristi od svih skupocjenih proizvoda koje koristimo ukoliko temeljito ne očistimo kožu. Balzami i ulja za čišćenje koja otapaju nečistoće i prodiru duboko u kožu dobra su opcija za prvo čišćenje, dok su kreme, gelovi i micelarne vode najbolje opcije za drugo čišćenje. 

 | Autor: Instagram @shannonlawlor Instagram @shannonlawlor Foto: Instagram @shannonlawlor

Preispitivanje procesa njege

Posljednje što koža koja se bori s posljedicama loše prehrane, manjka sna i nagomilanog stresa treba su dodatne komplikacije u vidu napornih rutina koje mnogi od nas prakticiraju. Korištenje prekomjernih količina kiselina i aktivnih tvari povećava osjetljivost kože te ju samo dodatno iritira i ugrožava njezinu zaštitnu funkciju. Baš će zato za sve one s osjetljivom i nadraženom kožom već prestanak upotrebe gomile proizvoda i povratak nježnoj i njegujućoj rutini biti jedna vrsta detoksikacije koja će im pomoći da vrate kožu na pravi put.

Nježno sredstvo za čišćenje i hidrataciju koje neće iritirati ili poremetiti već ugroženu kožu odličan je početak, a dodavanje antioksidansa poput vitamina C pomoći će u stimulaciji kolagena i suprotstaviti se oksidaciji uzrokovanoj upalnim slobodnim radikalima. Retinoli i retinoidi također su dobrodošli u dnevnoj rutini, budući da dokazano potiču sintezu kolagena, ujednačavaju ton kože i smanjuju upale, a ključno je samo s retinolom započeti polako, u početku jednom do dvaput tjedno, i zatim postupno prelaziti na noćnu upotrebu tijekom nekoliko tjedana.

Prehrana pod povećalom

Znamo da je to puno lakše reći nego učiniti, ali izbacivanje čokolade, slanih grickalica i masne hrane iz prehrane ključno je želimo li da naša koža zablista jer održavati kožu zdravom znači održavati zdravima crijeva i njihov delikatni mikrobiom. Nije samo hrana ta koja odmaže zdravlju crijeva; alkohol također uzrokuje upalnu reakciju u crijevima što može dovesti do probavnih smetnji, uključujući bolove u trbuhu i nadutost, a uz to i inhibira proizvodnju probavnih enzima što može otežati razgradnju, probavu i apsorpciju hranjivih tvari iz hrane. Baš zato je poželjno, ukoliko je to moguće, u potpunosti izbjegavati piće, a ako nam je već blagdanska sezona nezamisliva bez ikakvog alkohola, neka naš odabir bude čaša crnog vina. Naime, prema nedavnoj studiji, osobe koje piju crno vino sklonije su imati zdravi mikrobiom u crijevima od onih koji konzumiraju druge oblike alkohola.

 | Autor: Instagram @rosiehw Instagram @rosiehw Foto: Instagram @rosiehw

Hidratacija, hidratacija i još malo hidratacije

Višak šećera, alkohol i povišena razina stresa utječu na kožu na različite načine, ali jedan problem kojem svi pridonose je kronična dehidracija kože iliti stanje koje ostavlja kožu neujednačenom, bez sjaja i suhom. Nije rijetkost ni da se pojavljuju sitne bore, svrbež i ljuskanje, a najučinkovitije rješenje protiv ovog problema je napasti ga iznutra i izvana. To znači pijenje puno vode kako bismo osigurali dobru hidrataciju stanica kože, smanjili njezinu suhoću i povećali elastičnost, a povećani unos tekućine također nam pomaže riješiti se toksina. Kako bismo ponovno uspostavili ravnotežu kože, poželjno je u rutinu dodati hidratantne proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu i koji će, osim što će hidratizirati kožu, pomoći popraviti njezin barijeru. 

Možda vas zanima Nakon obilaženja Adventa koža ruku ti je suha i ispucala? Proizvodi i savjeti kojima ju možeš spasiti! Rubrika Beauty Beauty

Kvalitetan san kao prioritet

Svjesni smo koliko je Netflix zarazan i koliko je ponekad teško odlučiti ne pogledati još koju epizodu omiljene serije i radije otići spavati, no zanemarivanje redovne rutine spavanja jednako je loše za našu kožu kao i općenito za naše zdravlje. Kada spavamo, naša se koža regenerira, zamjenjujući oštećene ili mrtve stanice svježima i popravljajući bilo kakvu štetu uzrokovanu okolišem, a dobar san također povećava dotok krvi u kožu i pridonosi ponovnoj izgradnji kolagena i elastina odnosno upravo onih proteina koje naše nezdrave navike oštećuju. Preskakanje onih dragocjenih najmanje osam sati sprječava sve ove korisne procese koje naša koža toliko voli te dodatno pogoršava stanja poput akni, ekcema, psorijaze i alergija. Baš zato bismo osam sati sna trebali pokušati dobiti svakodnevno, a ako to već nije moguće, onda barem koliko god često možemo. 

Photo: Instagram @amykoberling

Komentari 0