Beauty

10 pogrešaka zbog kojih ten nakon samotamnjenja ne izgleda dobro, evo kako ih izbjeći

  • Korištenje proizvoda za samotamnjenje unazad nekoliko godina je postalo vrlo popularno
  • Iako su formule tih proizvoda prilično unaprijeđene i gotovo svaki garantira ujednačen ten bez neželjenih mrlja i vidljivih poteza, nije rijetkost da se to ipak dogodi i to ako preskočimo određene korake u nanošenju ili zanemarimo neke važne stavke
  • Kako bi tvoj ten nakon nanošenja proizvoda za samotamnjenje bio savršen i kako bi ga što duže održala, važno je slijediti ovih deset savjeta
  • Pročitaj također: Mrlje od proizvoda za samotamnjenje nam nisu omiljene: evo kako ih ukloniti s odjeće

Ponuda proizvoda za samotamnjenje iz godine u godinu postaje sve veća i svi oni garantiraju savršen ten, brzo upijanje i lako nanošenje koje neće ostaviti mrlje, vidljive poteze i slično. Sve je to zagarantirano samo ako svaki korak u nanošenju proizvoda napravimo savršeno. To je ponekad lakše reći nego učiniti pa nam se svima znaju potkrasti određene pogreške zbog kojih kasnije nismo zadovoljni krajnjim rezultatom.

Kako više ne bismo ponavljali takve pogreške kod nanošenja proizvoda za samotamnjenje, izdvojili smo deset najčešćih i kako ih popraviti. 

Preskakanje pripreme kože

Već i ptice na grani znaju da je prije nanošenja proizvoda za samotamnjenje najvažnija priprema. No, ponekad to shvaćamo olako i ne napravimo baš sve korake koji su potrebni ili ih napravimo, ali ne temeljito što kasnije rezultira mrljama, vidljivim potezima i slično. 

Naime, prije nanošenja proizvoda za samotamnjenje važno je pravilno hidrirati kožu i to nekoliko dana unaprijed. Osobito dijelove koji su inače više suhi nego ostali poput koljena, laktova i šaka. Potom je, otprilike 24 sata prije samog nanošenja proizvoda potrebno ukloniti sve dlačice, ostatke drugih proizvoda poput dezodoransa i napraviti piling kako bismo uklonili mrtve stanice kože, a koji je važno temeljito isprati. Tek nakon svega toga možemo nanijeti proizvod za koji je jako važno da se u potpunosti upije u kožu prije nego li se odijenemo. 

 | Autor: Instagram @collagevintage Instagram @collagevintage Foto: Instagram @collagevintage

Nanošenje previše proizvoda na šake

Prilikom nanošenja proizvoda za samotamnjenje, na šake nije potrebno nanositi veliku količinu već samo utrljati ostatak proizvoda koji smo prethodno razmazali na ruke i svejedno odmah nakon toga suhim ručnikom ili papirnatim rupčićem tapkanjem ukloniti višak proizvoda. Osobito između prstiju, sa zglobova i dlanova. 

S obzirom na to da na šakama imamo puno više pregiba i borica nego na ostatku tijela te su često ta područja više suha nego ostala, jako je važno da ih prije nanošenja proizvoda za samotamnjenje dobro namažemo kremom kako ne bi upila previše proizvoda. 

Nanošenje previše proizvoda na stopala

Baš kao i ruke, stopala su prilično nezgodna kada je u pitanju proizvod za samotamnjenje jer je i na njima koža drugačije teksture nego na ostatku tijela te su dijelovi oko zgloba puni pregiba, a pete područje oko noktiju često znaju biti suha. Upravo zato, za stopala vrijedi isto pravilo kao i za šake - prvo dobra hidratacija i nanošenje proizvoda u vrlo tankom sloju. 

Zanemarivanje teksture proizvoda

Proizvodi za samotamnjenje dolaze u raznim teksturama - od losiona, pjene, moussea, kapi, spreja... I svaki od njih se nanosi na sličan, ali ipak drugačiji način. Recimo, pjene i moussevi se prvo nanose na posebnu rukavicu pa se onda razmazuju na kožu, sprejevi imaju teksturu maglice koju je važno ravnomjerno rasporediti i slično. Upravo zato je, kod nanošenja, važno dobro pročitati upute na pakiranju i proizvod koristiti onako kako piše i tako smanjiti rizik od fleka i vidljivih poteza od razmazivanja. 

 | Autor: Instagram @tashoakley Instagram @tashoakley Foto: Instagram @tashoakley

Uklanjanje dlačica nakon nanošenja proizvoda

Kao što smo već naveli, dlačice je potrebno ukloniti prije nanošenja proizvoda za samotamnjenje kako bi tekstura kože bila ravna i glatka. Ako dlačice uklanjamo nakon, proizvod za samotamnjenje se prvenstveno neće ravnomjerno nanijeti, a kasnije bi, ako dlačice uklanjamo britvicom, mogli ostati vidljivi potezi, a moglo bi doći i do pojave iritacije što nikako neće izgledati dobro. 

Nekorištenje rukavice prilikom nanošenja proizvoda

Iako su rukavice potrebne za nanošenje proizvoda za samotamnjenje u obliku moussea, važno ih je koristiti i za ostale teksture proizvoda kako nam dlanovi ne bi bili pretamni ili čak narančasti. Rukavice koje koristimo mogu biti one koje su izričito namijenjene za proizvode za samotamnjenje, ali bez problema možemo koristiti i one od lateksa.

Previše tamno lice

Ovisno o vlastitom ukusu, proizvode za samotamnjenje nanosimo u većoj ili manjoj količini kako bismo postigli tek blago preplanuli ili jače preplanuli ten. No, previše potamnimo lice, to će izgledati vrlo neprirodno i neujednačeno. Stoga se preporučuje, ako želimo biti više preplanuli, na tijelo nanijeti dva sloja proizvoda, a na lice samo jedan, tanki jer je koža lica puno tanja nego na ostatku tijela i prirodnije je da je lice za jednu ili dvije nijanse svjetlije od ostatka tijela. 

 | Autor: Instagram @tezza.barton Instagram @tezza.barton Foto: Instagram @tezza.barton

Znojenje 

Znojenje je sasvim prirodna pojava, ali je barem nekoliko sati nakon samotamnjenja znojenje poželjno izbjegavati. Naime, svi proizvodi za samotamnjenje se postepeno upijaju u kožu i svoju boju razvijaju kroz nekoliko sati nakon nanošenja, a kada se znojimo kapljice znoja klize niz kožu i ispiru proizvod što u konačnici dovodi do neželjenih tragova. 

I uši su važne

Iako su uši vrlo blizu lica, na njih često zaboravljamo prilikom samotamnjenja što, ako nosimo podignute frizure ili kosu iza uha, može izgledati neprirodno. Stoga je, prilikom potamnjivanja lica (u jednom, tankom sloju), dio proizvoda također u tankom sloju, potrebno nanijeti i na uši i dobro razmazati. 

Ne smijemo zaboraviti na održavanje

Jednom kada nanesemo proizvod za samotamnjenje i kada on razvije svoju boju, posao nije gotov. Naime, preplanuli ten je potrebno održavati kako bi ostao ujednačen i kako se ne bi brzo isprao. I ovdje je hidratacija najvažnija pa je svakodnevno potrebno mazati losion za tijelo. 

Također, važno je izbjegavati grube pilinge, a na licu kiseline koje će svojim djelovanjem potaknuti regeneraciju kože i tako uzrokovati brže blijeđenje tena. 

Photo: Instagram @abikiniaday

Komentari 0