Kraljičino oduzimanje titula svojim unucima u Danskoj prerasta u skandal: "U šoku sam, zašto to radi?"

Pixsell
Vidi originalni članak
  • Nemir je zavladao danskim kraljevskim dvorom otkako je kraljica Margarethe odlučila svojim unucima oduzeti titule, navodno za njihovo vlastito dobro 
  • Osim samih unuka, tužni i razočarani su i njihovi roditelji, a javnost je prilično zbunjena
  • Od 1. siječnja Nikolai, Felix, Henrik i Athena bit će poznati kao Njegova Ekselencija grof od Monpezata i Njezina Ekselencija grofica od Monpezata, ali unatoč gubitku titula, zadržat će svoje položaje po redu nasljeđivanja

Danski princ Nikolaj otvorio je dušu i otkrio da je tužan, šokiran i zbunjen nakon što je njegova baka, kraljica Margrethe njemu i njegovoj braći i sestrama oduzela titule 'za njihovo dobro', a njegova majka 'kaže da nema dobrog razloga' za taj potez. Mladi princ (23) više neće moći koristiti titulu Njegovo Kraljevsko Visočanstvo, nakon što je njemu i njegovoj troje braće i sestara njihova baka rekla da će uklanjanje njihovih titula biti 'dobro za njih u budućnosti'.

Danska kraljica najavila je ovaj potez u srijedu, istaknuvši da se nada da će to omogućiti njenim unucima "da oblikuju vlastite živote bez ograničenja posebnim obavezama i dužnostima" koje sa sobom nerijetko nosi formalnost pripadanja kraljevskoj obitelji. No njezini unuci, kao ni njihovi roditelji ovom odlukom nisu nimalo oduševljeni, a mnogi se pitaju i zašto ova promjena nije mogla pričekati do njihovih vjenčanja, kada bi ionako izgubili svoje titule.

Life&style Zavirili smo u staru kuću koja je utočište kraljice supruge Camille kad želi pobjeći od svega

''Cijela moja obitelj i ja smo naravno jako tužni. Mi smo, kao što su i moji roditelji izjavili, u šoku zbog ove odluke'', rekao je princ Nikolaj, najstariji sin princa Joachima, za danske novine Extrabladet. ''Ja kraljeko sam zbunjen, zašto je to morala napraviti?'', zapitao se ispred stana u Kopenhagenu u kojem živi sa svojom djevojkom.

Grofica Alexandra, majka princa Nikolaja i princa Felixa, također je 'vrlo tužna' i 'šokirana' zbog ove odluke.  Alexandra (58), koja je bila u braku s princem Joachimom 10 godina do 2005., rekla je da je vijest došla kao 'grom iz vedra neba' i da se njezini sinovi sada osjećaju 'izopćenima' od svoje obitelji. ''Ona ne može vjerovati i pita se zašto, jer nema dobrog razloga'', rekla je za CNN Helle von Wildenrath Løvgreen, tiskovna tajnica grofice Alexandre dodavši: ''Ionako bi izgubili svoje titule kad se jednog dana vjenčaju. Njezini sinovi su mladići koji bi se možda mogli oženiti u bliskoj budućnosti pa zašto ne bi pričekali do tog dana da titule nestanu na sretan dan?''

Life&style Sve tajne vrtova rezidencije kralja Charlesa: Ima svoju privatnu kolibu i ruže koje mirišu na jabuke

Ovaj je potez stvorio 'ledeno' ozračje unutar kraljevske obitelji i unio razdor u naizgled ujedinjenu obitelji, a sama je palača u posljednjem priopćenju rekla da postoji 'puno emocija', ali da se odluka 'dugo čekala' i da je osmišljena kako bi 'očuvala budućnost' monarhije.

Mnogo je ipak onih koji vjeruju da je u pitanju potez osmišljen kako bi se uredila monarhija - u odjeku želje kralja Charlesa za dovođenjem u red britanske kraljevske obitelji, ali i onih iz drugih europskih kraljevskih kuća jer je kraljičina odluka u skladu sa sličnim prilagodbama koje su druge kraljevske kuće provele na različite načine posljednjih godina.

Kraljicu Margrethe, koja ima najdužim kraljevski staž na svijetu i ove godine slavi svoj zlatni jubilej, europska je kraljevska porodica od milja zvala 'teta Daisy' upravo zbog njezinih bliskih osobnih veza s mnogim vladajućim monarsima.

Ona je prva rođakinja švedskog kralja Carla XVI. Gustafa i druga rođakinja norveškog kralja Haralda V, a blizak je odnos imala i s pokojnom kraljicom Elizabetom II, njezinom daljnjom rođakinjom, te vojvodom od Edinburgha. Ranije ovog mjeseca na sprovodu kraljice Elizabete pridružio joj se sin Frederick, njezin prijestolonasljednik, a sve ove godine kraljica je imala blizak odnos s oba sina i sa svih osmero unučadi. Redovito se mogla vidjeti u javnosti s obje obitelji pa je neobično vidjeti da odjednom između kraljice i njezinih unuka vlada zatišje i da su zahladili odnose.

Life&style Ljubavna priča kraljice Elizabete II. i princa Philipa: "Kraljičino zdravlje počelo se urušavati kad je izgubila supruga"

Inače, kraljica Margrethe ima izdašan džeparac pa joj Danska civilna lista daje 900 tisuća eura mjesečno, odnosno gotovo 11 milijuna eura godišnje za vođenje kraljevskog kućanstva - uključujući plaćanje osoblja, održavanje imovine i vođenje administracije, a njezina se neto vrijednost procjenjuje na oko 42 milijuna eura. Kraljičinoj djeci navodno se daje oko 210 tisuća eura mjesečno, od čega prijestolonasljednik Frederik dobiva najveći dio - oko 10 posto.

Prema sporazumu koji je unio razdor u među članove danske kraljevske obitelji, Nikolai, Felix, Henrik i Athena od 1. siječnja 2023. bit će poznati kao Njegova Ekselencija grof od Monpezata i Njezina Ekselencija grofica od Monpezata, a unatoč gubitku titula, zadržat će svoje položaje po redu nasljeđivanja. Trenutačno su sedmi, osmi, deveti i deseti, ali bi se spustili niže ako bilo koje od djece prijestolonasljednika Fredericka ima djecu.

Preostalih četvero unuka kraljice Margrethe, djeca njezinog najstarijeg sina i prijestolonasljednika Frederika - princ Christian, princeza Isabella i blizanci princ Vincent i princeza Josephine, zadržat će svoje titule.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr