Vrijeme je za oporavak! Donosimo krizni jelovnik koji će ti pomoći da se vratiš u život
- Za vrijeme blagdana skloni smo neumjerenom uživanju u hrani i piću, a posljedice se najčešće ogledaju u povišenoj tjelesnoj masi
- Pojedina znanstvena istraživanja su pokazala da zbog blagdanskih slavlja u novu godinu ulazimo teži i do dva kilograma
- Kako bi organizam očistila od toksina, nutricionistica Sandra Krstev Barać je za tebe osmislila jelovnik koji će ti pomoći regulirati probavu
Neumjerenost u blagdanskim delicijama i piću ostavlja posljedice na naš organizam i već na prvi pogled ogleda se u pokojoj kili viška. Istraživanja pokazuju da upravo zbog blagdanskih slavlja u novu godinu ulazimo i do 2 kg teži. Zato je početak godine idealan za oporavak organizma od teške hrane! Kako bi iz organizma isprala sve one toksine koji su se kumulirali pretjeranim blagovanjem potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva.
Izvrstan jelovnik za zdrav početak nove godine sastavila je nutricionistica Sandra Krstev Barać, dugogodišnja suradnica portala missZdrava. Ona ističe kako prednost u prehrani treba pružati nemasnim povrtnim juhama i varivima sačinjenima primjerice od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupušnjača. Ovi saveznici jetre obiluju klorofilom koji je poznati "čistač jetre", a kupušnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari.
Neizostavan dio svakog detoksikacijskog programa čini i korjenasto povrće poput mrkve, cikle, celera jer predstavlja pravu riznica nutrijenata prijatelja jetre (osobito vitamina C i kalija). Za prehrambeni oporavak dobro će doći i topla juha od rajčice koja je ujedno i odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol. Upravo su blagdanska slavlja razdoblje kada organizam ima "pune ruke posla" s povišenim masnoćama i kolesterolom stoga je likopen dobrodošla pomoć za zdravlje srca i krvnih žila.
A ovako izgleda postblagdanski jelovnik:
Za doručak odaberi žitne pahuljice s probiotičkim jogurtom i čaj od koprive. U jutarnji međuobrok uvrsti jabuke, kruške, ananas i grejp te čaj od hibiskusa. Za ručak odaberi varivo od graha i kiselog kupusa uz integralni kruh sa sjemenkama, a za popodnevnu užinu odaberi salatu načinjenu od rikule, cikle, celera, komorača i mozzarelle začinjenu ekstra djevičanskim maslinovim uljem i limunovim sokom, a uz nju popij šalicu zelenog čaja. Večera neka bude obilna, a odaberi bistru juhu od brokule, mrkve i cvjetače, srdelice pečene u pećnici s crvenim lukom i kaparama te blitvu s dodatkom češnjaka i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.