Life&style

Ovo su razlozi zbog kojih su ti ruke uvijek hladne - otkrivamo ti što možeš napraviti protiv toga

  • Nekako je logično da su nam ruke hladne kad vani nastupe zimske temperature 
  • Naime, naše krvne žile suze se zbog hladnoće te nam dlanovi nisu više toliko prokrvljeni 
  • Zbog toga osjećamo hladnoću – osobito u prstima… 

I opet bi bilo logično da nam se prsti ponovno zagriju kad uđemo u toplu prostoriju. Međutim, to se ponekad ne dogodi, odnosno ruke su nam i dalje hladne kao led. Ako je to slučaj, uzroci mogu biti sljedeći…

1. Imaš nezdravi stil života

Pušiš kao tvornički dimnjak, a ne sjećaš se više ni kako se zove tvoja trenerica zumbe, a kamoli kako izgleda? Na poslu ti je koma i jedva izdržavaš? Naše životne navike utječu na naše zdravlje: zbog toga mogu pušenje, premalo kretanja, alkohol, premalo spavanja ili stres dovesti do toga da su ti ruke stalno hladne. Pokušaj malo više paziti na svoje zdravlje te otkloniti faktore stresa – tijelo će ti biti zahvalno. Uostalom: već jedna cigareta dovoljna je da znatno suzi krvne žile u koži na više od sat vremena. 

via GIPHY

2. Patiš od nedostatka željeza 

Krhka ti je kosa? Lomljivi nokti? Čudno ti trzaju oči? „Da, nedostaje ti željeza“, dijagnosticirat će tvoja baka. Međutim, doista je nedostatak željeza uzrok tog zla, pa čak i hladnih ruku. Ako se u našem organizmu ne nalazi dovoljno željeza, tijelo će pokušati nadoknaditi nedostatak kroz krvotok. A to može izazvati promjenu „toplo-hladno“, odnosno, ruke će ti biti hladne. Nedostatak željeza lako možeš otkriti laboratorijskom pretragom. Pazi na dovoljan unos željeza (između ostaloga iz grahorica, žitarica, orašastih plodova, špinata, kelja…). 

Možda vas zanima Od hladnoće tvoja koža postaje ekstremno suha? Klasične i sasvim nove metode za vraćanje kože u normalu Rubrika Beauty Beauty

3. Redovito uzimaš lijekove 

Neki lijekovi – poput betablokatora – koji djeluju na sniženje tlaka, mogu uzrokovati sužavanje arterija u rukama, zbog čega ćeš imati hladne prste. Lijekovi protiv migrene također često imaju tu nuspojavu. Informiraj se o nuspojavama lijekova koje koristiš te pokušaj pronaći alternative ako je potrebno. 

via GIPHY

4. Imaš niski tlak 

Ako ti je tlak prenizak, tvoje krvne žile ne pulsiraju dovoljno zbog nedovoljnog tlaka. Pošto je put od tvojih dlanova do srca dugačak, dlanovi ne dobiju dovoljno tople krvi. Ne znaš je li ti tlak nizak? Tipični znakovi su vrtoglavica, umor, problemi sa spavanjem ili nadraženost (to će ti liječnik znati točnije objasniti). Što napraviti? Znamo da ne želiš to možda čuti, ali prvenstveno će ti pomoći sport. 

Možda vas zanima 6 razloga zbog kojih tvoje ruke izgledaju starije od tebe - i kako ćeš to riješiti Rubrika Life&style Life&style

5. Nešto nije u redu s tvojom štitnjačom 

Tko pati od poremećaja funkcije štitnjače, skloniji je smrzavanju. Zbog čega? Naime, tvoja štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, a to usporava procese izmjene tvari. Simptom nefunkcioniranja je osjetljivost na hladnoću. Dakle, provjeri štitnjaču kako bi otkrila ima li kakvih problema. 

via GIPHY

6. Eventualno patiš od Reynaudove bolesti 

Ako ti vrhovi prstiju izgledaju jako blijedo te se jasno razlikuju od ostatka dlana, moguće je da je riječ o smetnjama kod krvotoka. Pri tome se krvne žile – kao reakcija na hladnoću - toliko stisnu da prsti postanu blijedi ili plavkasti, osjećaš trnce ili ti se umrtve. Ako je to slučaj, obavezno posjeti liječnika! 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0