Life&style

Bolest štitnjače: što s kilogramima ako te muči hipotireoza?

Znaš onu izreku – ludost je raditi istu stvar više puta, a očekivati drukčiji rezultat. No često baš tako žive žene koje pate od hipotireoze i pokušavaju se riješiti kilograma nakupljenih uslijed bolesti

Pa, upravo tako se u biti osjeća netko tko pokušava (pokušava i pokušava) izgubiti težinu kad ima hipotireozu. Dobra vijest: to ne vrijedi samo za tebe, s problemom lakog nakupljanja kilograma i teškog skidanja makar kojeg grama unatoč gladovanju bore se mnogi. Loša vijest: da, uistinu je puno teže smršaviti osobama koje pate od poremećenog rada štitnjače, hipotireozom.  

Što je hipotireoza štitnjače? Štitnjača je žlijezda u obliku leptira smještena u vratu koja luči hormone potrebne za rast stanica, metabolizam i druge važne tjelesne funkcije. Usporeni rad štitnjače, odnosno hipotireoza, remeti normalnu ravnotežu kemijskih reakcija u tijelu i utječe na sve aspekte metabolizma.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kad štitnjača normalno funkcionira, ti hormoni reguliraju kako će tijelo koristiti energiju, održavaju rad mozga, mišića i organa; zapravo, većina ljudi nije ni svjesna da se njihova štitnjača nalazi tamo gdje jest – sve dok se ne pojave problemi s njom, kažu endokrinolozi. Međutim, kad dođe do problema, znat ćeš da ta mala žlijezda može uzrokovati cijeli niz problema, poput promjena tjelesne temperature, teksture kože i – hm, da – promjene u težini. 

Žene s hipotireozom često osjećaju da njihovi hormoni rade protiv njih kada je u pitanju gubitak težine. Uz sve ostalo, hormoni štitnjače također reguliraju vaš metabolizam, a niske razine hormona štitnjače usporavaju metabolizam. Žene s hipotireozom često su na dijeti na kojoj unose tek 1200 kalorija dnevno, ali ipak ne mršave. U konačnici, mnogo je teže izgubiti težinu i onda je zadržati. Ali to ne znači da je nemoguće izgubiti težinu. Donosimo nekoliko savjeta koji će olakšati gubitak težine za one koje pate od hipotireoze. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Najprije je potrebna prava dijagnoza 

Ako imaš simptome hipotireoze - umor, neobjašnjen porast tjelesne težine, povećanu osjetljivost na hladnoću, zatvor i suhu kožu - vrijeme je da posjetiš liječnika koji će obaviti krvni test kako bi odredio razinu TSH (tiroidni stimulirajući hormon izlučuje hipofiza, a zadatak mu je pobuditi štitnjaču na stvaranje i lučenje hormona). Ako liječnik dijagnosticira visoku razinu TSH, vjerojatno će započeti s liječenjem hipotireoze – propisat će jeftine, sigurne i učinkovite sintetičke hormone koji zamjenjuju one koje tijelo treba samo stvoriti. Lijek će vratiti normalnu razinu TSH. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

U savršenom svijetu to bi značilo da bi težina nastala hipotireozom čarobno trebala pasti, zar ne? Nažalost, to ne ide tako lako: Normalizirano stanje s hormonom štitnjače neće uzrokovati pad težine, upozoravaju liječnici. Želiš li izgubiti težinu, moraš raditi na tome. Znam da se to čini nepravednim, jer - tako lako su se kilogrami skupili.

Možda vas zanima „Kako sam izgubila 45 kilograma za 6 mjeseci“ Rubrika Life&style Life&style

Obnova redovitog treninga snage

Znanstvenici nisu sigurni zašto, ali tvoji hormoni štitnjače utječu na mišićnu funkciju; kod žena s hipotireozom dolazi do abnormalne funkcije mišića, a to znači da je ženama potrebno više vremena za izgradnju i održavanje mišića, čak i kad se počnu liječiti, kažu liječnici. Žene s hipotireozom moraju raditi puno više na svim razinama – usprkos liječenju. Međutim, naporniji rad na mišićima će se isplatiti. To je zato što mišić izgori više kalorija od masnoća, čak i kad ne treniramo – pa je manji rizik od debljanja. 

Za najbolje rezultate predlaže se dva do tri treninga snage tjedno. Svaki trening treba trajati oko sat vremena i treba raditi sve glavne mišićne skupine – gornji dio tijela, donji dio i core. Treba raditi po tri serije svake vježbe te koristiti težinu koja dopušta 8-12 ponavljanja po seriji. 

Nemoj zaboraviti na kardio trening

Kardio trening neophodan je za mršavljenje i održavanje težine – osobito ako imaš bolest štitnjače, što ponovno utječe na funkciju mišića. Osobe s hipotireozom mogu izgubiti težinu, ali moraju pritom raditi više kardio treninga od prosječne osobe. Trenirati treba oko 30 minuta do sat vremena i to pet dana u tjednu. To može uključivati bilo kakvu aktivnost u kojoj se znojimo i povećava nam se broj otkucaja srca – bilo da je riječ o trčanju ili hodanju – što god nas drži motiviranima i zabavno je raditi. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Važno je dodati bjelančevine u prehranu 

Uz pravilan trening, drugi „ključ“ za izgradnju mišića su bjelančevine. Preporučuje unos 1,2 do 1,5 grama bjelančevina po kilogramu težine kod žena s hipotireozom. To znači, ako je nečija idealna težina oko 60 kilograma, svakodnevno bi trebala unijeti 70-90 grama bjelančevina. Dobro pravilo je napraviti obroke pune bjelančevina, ali i s puno povrća, zdravih ugljikohidrata poput svježeg voća, cjelovitih žitarica i zdravih masnoća (poput avokada i maslinova ulja). 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Čak i uz ove smjernice važno je konzultirati se sa stručnjakom kako bi se napravio osobni plan prehrane – kako se pogrešnim ne bi još više poremetile razine hormona. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0