Ulovila nas je nostalgija - pogledaj kako su nekad izgledali slatkiši koje smo voljeli

Igor Novaković/Retroteka
Vidi originalni članak
  • Facebook grupa Retroteka osnovana je prije tri godine, a danas ima preko 16 tisuća članova 
  • Korisnici u njoj objavljuju predmete iz razdoblja od 1900 - 2000-te godine
  • Pronašli smo pakiranja čokolada i keksa koja smo nekad obožavali, a danas ih više nema ili su u drugačijem pakiranju

Veliki broj nas često se voli prisjetiti igara koje smo igrali u djetinjstvu, mode, ali i predmeta koje danas više ne možemo pronaći. Za sve nas nostalgičare, na Facebooku postoji genijalna grupa pod nazivom ''Retroteka''. Osnivač i administrator grupe je Igor Novaković, a u grupi se nalazi više od 16 tisuća fanova koji svakodnevno objavljuju slike predmeta koje su pronašli u svojim domovima. U opisu grupe piše: ''U ovoj grupi kad kažemo 'retro' mislimo na razdoblje od 1900. – 2000. godine, jer za nas je retro predmet i pegla na ugljen i Tamagotchi''. 

LIFESTYLE Ako si odrastala u 1990-ima i ranim 2000-ima, rado ćeš se sjetiti ovih stvari za koje smo bili vezani

Pregledali smo slike u grupi te smo se odlučili izdvojiti neke slatkiše koje pamtimo, a to sjećanje ide toliko daleko da nam čak i okusi slastica naviru. Kad su u pitanju keksi, popularna ''Domaćica'' jedan je od najpoznatijih Kraševih proizvoda. Naišli smo na izgled kutije iz 1983. godine kad je, umjesto današnjih 300 grama, pakiranje imalo čak 500 grama.

Mnogi će se sjetiti i bombona koji su se zvali ''Slatka tajna''. Radilo se o Kraševim voćnim bombonima s punjenjem, a slika pakiranja je iz 1987. godine. 

Kad je riječ o čokoladama, nekoć nije bilo velikog izbora kao što ga imamo danas. Jedna od najpoznatijih, a po mnogima i najfinijih čokolada iz 80-ih godina je ''Runolist''. Radi se o mliječnoj čokoladi s alpskim mlijekom koja je bila pakirana u tako da je sadržavala male čokoladice, a svoj redizajn ova čokolada je doživjela prije nekoliko godina.

Life&style Život prije interneta: Sjećaš li se ovih proizvoda koji su nas proganjali preko TV prodaje?

Slobodno možemo reći kako je ''Viki krem namaz'' bio preteča Nutelle, barem na ovim prostorima. Mnogi će ga se i danas prisjetiti te će tvrditi da je imao bolji okus od danas popularnog namaza. Slika poklopca s pakiranja je iz 1986. godine, a odmah nas je vratila u djetnjinstvo. Osim u mini pakiranjima, ovaj namaz od kakaa mogao se kupiti i u čašicama.

Za Kraševe bombone ''505 s crtom'' nema tko nije čuo ili ih probao jer su vrlo popularni i danas, no u nešto drugačijem pakiranju. Šezdesetih godina prošlog stoljeća pakiranje je bila limena kutija, dok se danas pakiraju u vrećice. I onda, a i danas radilo se o bombonima u nekoliko boja, a svaka od njih je predstavljala neki voćni okus. 

Švicarsku čokoladu ''Toblerone'', 70-ih godine proizvodio je Kraš, no većina više pamtim čokoladicu ''Kolumbo'' u sličnom pakiranju iz 80-ih godina. ''Kolumbo'' je bio mliječna čokolada s lješnjakom i medom, a danas postoji Dorina Kolumbo za sve one koji se žele prisjetiti okusa. Oni koji su ju probali kažu da je okus identičan onome koji pamte iz djetinjstva, a nove generacije mogu isprobati okuse njihovim roditelja.

RETROMANIJA Sjećaš li se svog prvog sladoleda? Vjerojatno je bio jedan od ovih legendarnih...

 

Posjeti Miss7.24sata.hr