Rajski sladoled od jagode: ovaj odličan recept Jamiea Olivera uspjet će i bez aparata za sladoled
- Vrijeme je jagoda i uživamo u raznim slasticama od ovog prefinog slatkog voća
- Jamie Oliver također voli jagode i slavi sezonu kremastim sladoledom od jagoda i hrskavom meringom
- Ovaj jednostavan recept ne zahtijeva aparat za sladoled - svakako ga isprobaj!
Ljeto je pred vratima, a s njim je došla i sezona jagoda. Ove crvene bobice imaju nevjerojatno sladak okus i popularne su među mladima i starima. Slavni kuhar Jamie Oliver također je obožavatelj jagoda i voli kreativno pripremati ovo voće za svoju obitelj.
Oduševio je internet receptom za kremasti sladoled od jagoda s meringa smjesom (ili baiser smjesom). A najbolje od svega: za izradu sladoleda nije potreban aparat za sladoled. Može se raditi u vatrostalnoj posudi u zamrzivaču bez stalnog miješanja.
Recept Jamieja Olivera za sladoled od jagoda s meringom
Sastojci za 1 posudu za pečenje:
• 600 g zrelih jagoda
• 100 g šećera u prahu
• 600 ml punomasnog vrhnja (creme double)
• 1 žličica paste od vanilije
• 1 limenka kondenziranog mlijeka
• 50 g gotove beze kore (meringa ili baiser, može se kupiti gotovo u slastičarnici ili napraviti prema uputama sa pakiranja npr. Dr. Oetker Beze kore - ako ne želiš sama peći pravi beze)
Sladoled od jagoda s meringom - priprema
1. Operi, očisti i prepolovi jagode. U tavi lagano zagrij šećer u prahu i ostavi da se karamelizira. Potom dodaj jagode i dvije žlice vode i pustite da zakuha u sirup od jagoda (to traje oko 15 minuta). Sadržaj posude procijedi kroz cjedilo – pusti da se sirup od jagoda potpuno ohladi.
2. U zdjeli pomiješaj vrhnje s pastom od vanilije. Zatim dodaj kondenzirano mlijeko i nastavi miješati. Preko kreme izmrvi beze koru i pažljivo umiješaj.
3. Izlij kremu u posudu za pečenje u zamrzivaču, pokapaj sirupom od jagoda i valovito promiješaj žlicom. Ostavi u zamrzivaču najmanje četiri sata.
4. Gotov sladoled od jagoda s meringom izvadi iz zamrzivača 30-ak minuta prije nego što ga poželiš jesti te stavi u hladnjak - tako će biti posebno kremast.
Savjet: Nisu samo jagode ukusne u domaćem sladoledu s meringom. Isprobaj raznovrsno slatko ljetno voće poput trešanja, malina, marelica ili borovnica.