Ovih 11 namirnica nikada ne smiješ držati u hladnjaku – premda većina nas to radi

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Kada je u pitanju pohranjivanje hrane, uvijek postoje oprečni savjeti
  • Možda si cijeli život gledala kako tvoja mama stavlja banane u hladnjak – ali ako to radi tvoj kolega na poslu 20 godina kasnije - to nije u redu
  • Otkrit ćemo ti koje namirnice ne smiješ držati u hladnjaku – premda većina misli suprotno 

Neki od nas automatski sve rashlade - hladno je, pa to mora održavati namirnice svježima, zar ne? Očito postoji pravi način i pogrešan način spremanja namirnica, ali možda ne znaš za svaku namirnicu što je ispravo, a što ne. Stoga pogledaj savjete stručnjaka...

1. Kruh

Kruh se suši i mnogo brže postane ustajao ako je u hladnjaku - što nije ono što želiš kad zagrizeš svoj sendvič za vrijeme stanke za ručak. Pokušaj ga čuvati na hladnom i suhom mjestu. Spremnik za kruh ili vrećice bio bi dobar početak.

 

2. Dinje

Nema ništa poput fine hladne dinje koje će te rashladiti tijekom vrućeg ljetnog dana – međutim, preporučuje se da ih pohraniš negdje drugdje - ali samo prije nego što ih narežeš. Jednom kad si narezala dinje, zamotaj ih u foliju te onda stavi u hladnjak.

3. Banane

Upravo si kupila gomilu banana? Možda ćeš biti u iskušenju da ih staviš ravno u hladnjak - ali radije pričekaj nekoliko dana. Banane dolaze iz tropske klime i njihove stanice nemaju prirodnu obranu od hladnoće. Jednom kada požute, stavljanje u hladnjak i nije tako loše. Ako su zelene boje i odmah ih rashladiš, neće sazrijevati uopće. Umjesto toga, postat će gnjecave i crne jer njihovi enzimi razgrađuju hranjive tvari. Ako su već zrele, sigurnije je staviti ih u hladnjak.

OTROVNO Pazi! Ove 4 namirnice nikad nemoj pripremati u mikrovalnoj, opasno je po zdravlje

4. Rajčice

Vjerojatno stavljaš rajčice u hladnjak kako bi bile lijepe i hladne. To i nije baš dobra ideja. Stručnjaci kažu da hlađenje rajčice zapravo oštećuje membranu unutar voća, mijenjajući ukus i teksturu. Rajčica će izgubiti okus i vjerojatno će imati vodenasti i nezreli okus. Ostavi ih na polici u kuhinji i razvit će više ukusa tijekom nekoliko dana.

 

5. Krumpir

Prema američkoj „Agenciji za norme za hranu“, krumpir je jedina hrana koju nikada ne bi smjela čuvati u hladnjaku - jer to može biti štetno. "Kad se čuvaju u hladnjaku, škrob u krumpiru pretvara se u šećer. Kada se peče ili prži, ti se šećeri kombiniraju s aminokiselinom asparaginom i stvaraju kemikaliju akrilamid, za koju se smatra da je štetna."

Life&style Što ne smijete jesti nakon što pređete 50 i koje namirnice morate imati na tanjuru

6. Torta

Tortu koja ne sadrži sastojke koji su brz kvarljivi dobro je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana. Ako je u njoj svježe vrhnje, očito je da je trebaš staviti u hladnjak

7. Kava

Ako imate naviku staviti svoju posudu s kavom u hladnjak (premda nismo sigurni zašto bi to napravila), odmah prestani. Kava uzima mirise iz svoje okoline, a ne želiš da kava ima okus kao sir. Čuvaj je u hermetički zatvorenoj posudi izvan hladnjaka.

 

8. Med

Med se ne kvari, pa zašto ga onda čuvati u hladnjaku? Na niskim temperaturama također se počinje kristalizirati. Ostavi ga vani. 

Life&style Evo kako ćeš za pečenje kolača brzo ugrijati maslac, jaja i druge namirnice na sobnu temperaturu

9. Luk

Očito luk najbolje djeluje u suhim i dobro prozračenim prostorima. Štoviše, ako je u hladnjaku, mogao bi promijeniti okus ostalih namirnica. Ne zaboravi ga držati na tamnom mjestu ili će početi klijati.

10. Češnjak

Isto vrijedi i za češnjak. Treba ga držati na suhom i prozračnom mjestu. 

 

11. Avokado

Nema ništa neugodnije od nezrelog avokada. A čuvanje u hladnjaku neće pomoći. Očito hladna temperatura ometa proces zrenja.

Posjeti Miss7.24sata.hr