Kakav trik! Evo zašto ti je za pripremu savršene kajgane potrebna staklenka
- Ako je vjerovati poznatim kuharima za pripremu savršene kajgane bit će ti potrebna jedna staklenka
- Jaja trebaš protresti u staklenci 20 sekundi kako bi ona prilikom pečenja ostala kremozna, lagana i prozračna
- Također, na ovaj ćeš način izbjeći pojavljivanje tragova bjelanjka u tvojoj savršeno žutoj kajgani
Internet je preplavljen receptima koji ti savjetuju kako da pripremiš savršenu kajganu. Mogli bismo reći da je pripremanje jaja svedeno na pravu umjetnost, a osim sastojaka posebna se pažnja poklanja i tehnikama pripreme.Iako neki izvori, poput Food52, sugeriraju primjenu miješalice za pripremu najboljih jaja, a stručnjaci poput Ree Drummonda preporučuju provlačenje jaja kroz cjedilo prije pečenja, nijedan od njih ne nudi lakoću i prednosti staklenke.
Ovaj trik prikazan je u emisiji 'Top Chef Canada' i od tada svojom praktičnošću osvaja sve ljubitelje ukusnih kajgana. Zapravo, čini se da je staklenka ključ laganih, prozračnih pečenih jaja bez tragova bjelanjaka koji probijaju kroz njih, a i bez dodatnog nereda u kuhinji. Da bi u punini iskoristili ovaj trik čak se ni ne morate poslužiti staklenkom već je dovoljno koristiti bilo koju posudu koja ima siguran poklopac.
Kako ispeći savršenu kajganu?
Nakon što si uspješno slijedila pripremne korake vrijeme je da jaja pravilno ispečeš, a poznati televizijski kuhar Alton Brown je taj postupak doveo do savršenstva. Preporučuje da koristiš neljepljivu tavu koju ćeš zagrijati na visokoj temperaturi i dodati komadić maslaca. Nakon što se on rastopi, razmućena jaja izlij u sredinu tave. Tako ćeš omogućiti da se višak malaca kreće prema rubovima te će cijela površina biti ravnomjerno ispunjena.
Glatkom lopaticom polako pomiješaj jaja, a kada se počnu formirati velike grudice smanji toplinu. Zahvaljujući staklenki, dobivene grudice trebale biti izuzetno lagane i prozračne. Čim nestanu tragovi tekućih, sirovih jaja, isključite vatru i prenesite kajganu na topli tanjur za posluživanje. I to je to, sada možeš uživati u tvojoj savršeno pripremljenoj kajgani.