Jesu li rižini krekeri uopće zdravi koliko mislimo? Mogla bi se iznenaditi
- Rižine krekere mnogi od nas koriste u slučajevima kada žele brz, jednostavan i zdrav obrok koji nas brzo zasiti
- Premda imaju samo 35 kalorija, u sastavu imaju visok udio soli i ugljikohidrata što ih ne čini tako zdravom namirnicom kako su mnogi do sada mislili
- Ipak, to ne znači da ih trebaš u potpunosti izbaciti iz svoje prehrane već u konzumaciji trebaš biti umjerena
U više navrata kada smo poželjeli iz prehrane izbaciti kruh i ugljikohidrate kao alternativu tome uzeli smo rižine krekere. Riječ je o proizvodu koji nerijetko možemo naći na policama rezerviranima za zdravu hranu. Sa samo 35 kalorija ubrajaju se u niskokalorične namirnice, no postavlja se pitanje jesu li oni toliko zdravi za naš organizam koliko mi mislimo?
Zašto su rižini krekeri tako popularni?
Premda se čini kako su prodavaonice zdrave hrane rižini krekeri preplavili u posljednja dva desetljeća, prvi dokumenti o njihovoj proizvodnji sežu u 8. stoljeće i daleki Japan. Od tada su se uspješno "proširili" po cijelom svijetu, a osim kako zasebno jelo rado ih kombiniramo s drugim sastojcima u izradi sendviča i kanapea, ali i mini pizza. Recepti u kojima ih možemo koristiti su uistinu s vremenom postali sve kreativniji, a posebnu popularnost omogućio im je i podatak da su prikladni za različite načine prehrane, uključujući vegansku i bezglutensku ishranu.
Visok udio soli i ugljikohidrata
Iako ih se smatra zdravom namirnicom, rižini krekeri u svom sastavu zapravo imaju jako malo proteina i vlakna, no s druge strane imaju visok udio soli i ugljikohidrata. Većina kalorija sadržanih u njima dolazi iz bijelih, rafiniranih ugljikohidrata. Primjerice, 10 krekera ima istu količinu ugljikohidrata kao dvije šnite kruha tako da ako pojedeš cijeli paket mogli bi odjednom unijeti količinu ugljikohidrata za cijeli dan.
Mnogi smatraju kako im rižini krekeri daju instant osjećaj sitosti, no stručnjaci upozoravaju da on može biti kratkog vijeka budući da imaju visok glikemijski indeks (čak 82, a maksimum je 100 i to za čistu glukozu). To znači da će nam se razina šećera u krvi brzo podignuti te istom brzinom i spustiti što ubrzo dovodi do ponovnog osjećaja gladi. Stoga se preporučuje da umjesto rižinih krekera radije gricneš bademe.
Treba li ih potpunosti izbaciti iz prehrane?
Navedene karakteristike nisu rezervirane samo za rižine već i kukuruzne krekere. Ipak, znači li to da ih se trebamo zauvijek odreći? Ne! Naučili smo već da svaka hrana može biti korisna ako se umjereno konzumira. Također, pri kupnji rižinih krekera imaj na umu da odabereš one s manjim udjelom soli. Na kraju krajeva, važno je da shvatiš kako rižini krekeri nisu najzdravija hrana te namirnica na kojoj trebaš temeljiti svoju ishranu. Ipak, ako si ljubiteljica njihova okusa ne moraš ih izbaciti iz svoje prehrane već umjereno uživati u njima.