- Ne moramo vjerojatno ponavljati da je u ovim vremenima bolje ostati kod kuće te izlaziti doista u nuždi
- Ne trebaš izlaziti čak ni po kruh – možeš ga jednostavno sama ispeći!
- Treba ti samo malo dobre volje, nekoliko sastojaka te recepti s uputama…
Sigurno si primijetila koliko su u vrijeme najveće korona-krize bile prazne police s brašnom, kvascem i drugim potrepštinama za "tijesto i kruh“ u supermarketima i trgovinama? Zašto? Osim straha da će možda na duže vrijeme morati biti u kući, mnogi ljudi su imali vremena isprobati nešto novo. Domaći kruh je sada u trendu. To nije ni čudo: spravlja se brzo, superlako i treba tek nekoliko sastojaka…
Odabrali smo za tebe 3 recepta za domaći kruh. Želimo ti puno zabave pri pečenju!
1. Seljački kruh
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Mirovanje: 120 minuta
Vrijeme pečenja: 55 minuta
Sastojci:
• 300 g pšeničnog bijelog glatkog brašna
• 280 g pšeničnog crnog brašna
• 1 žlica šećera
• 2 žličice soli
• 1 pakiranje suhog kvasca
• 2 žličice začina za kruh
• 380 ml mlake vode
Priprema
• Najprije pomiješaj brašno sa začinom za kruh, šećerom i solju u posudi. Zatim dodaj suhi kvasac i mlaku vodu. Smjesu miksaj oko 5 minuta dok ne dobiješ glatko tijesto. Zatim prekrij posudu kuhinjskom krpom te ostavi da odstoji oko 60 minuta.
• Promijesi tijesto te oblikuj okrugli kruh. Oprez: pazi na to da je radna površina lagano pobrašnjena kako smjesa ne bi bila previše ljepljiva.
• Stavi tijesto na lim obložen papirom za pečenje, prekrij pa ostavi da se diže još sat vremena.
• U međuvremenu ugrij pećnicu na 220 stupnjeva.
• Kruh premaži s puno vode te prvo peci 15 minuta. Zatim smanji temperaturu pećnice na 200 stupnjeva te peci kruh još 40 minuta.
2. Kruh sa sjemenkama suncokreta
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Mirovanje: 120 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Sastojci
• 250 g pšeničnog crnog brašna
• 200 g raženog brašna
• 1 žlica šećera
• 1 žlica soli
• 1 pakiranje suhog kvasca
• 250 ml mlake vode
• 3 žlice ulja od suncokreta
• 150 g sjemenki suncokreta
Priprema
• Pomiješaj u posudi brašno, šećer, sol i kvasac. Dodaj mlaku vodu i ulje te sve miksaj oko 5 minuta dok ne dobiješ glatko tijesto. Umiješaj u to rukama pola sjemenki suncokreta. Prekrij tijesto kuhinjskom krpom te ostavi da odstoji sat vremena.
• U međuvremenu premaži uljem kalup za kruh. Promijesi tijesto na lagano pobrašnjenoj površini te oblikuj u kruh dužine oko 25 cm. Premaži kruh s dosta vode te uvaljaj u preostale sjemenke suncokreta. Stavi kruh u kalup, prekrij te ostavi da se diže još 60 minuta.
• Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva (ventilator: 210 stupnjeva). Peci kruh 15 minuta. Zatim smanji temperaturu na 200 stupnjeva (ventilator: 180 stupnjeva) te peci kruh još 30 minuta.
3. Kruh s češnjakom
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Mirovanje: 90 minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Sastojci za tijesto
• 500 g brašna
• 1 žličica šećera
• 1 ½ žlica soli
• 1 pakiranje suhog kvasca
• 280 ml mlake vode
• 2 žlice maslinova ulja
Sastojci za nadjev
• 2 češnja češnjaka
• 150 g maslaca
• 1 žličica soli
• 1 žličica papra
• 1 žlica nasjeckanih listića peršina
• 1 jaje
Priprema
• Pomiješaj brašno i kvasac u posudi. Zatim dodaj sol, šećer, mlaku vodu i ulje. Miksaj sastojke oko 3 minuta dok ne dobiješ glatko tijesto. Prekrij kuhinjskom krpom te ostavi da odstoji oko 45 minuta.
• Za nadjev istisni češnjak te pomiješaj s mekim maslacem. Dodaj sol, papar i peršin te ostavi da odstoji.
• Premaži kalup za kruh uljem ili maslacem. Promijesi tijesto na pobrašnjenoj površini te razdijeli na otprilike 20 komada. Svaki komad spljošti te po sredini premaži maslacem s češnjakom.
• Svaki komad tijesta zatim oblikuj u kuglu, stavi sve u kalup te ostavi prekriveno da odstoji još oko 30 minuta.
• U međuvremenu zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilator: 160 stupnjeva). Razmuti jaje te time premaži komade tijesta. Peci oko 30 minuta.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.