Life&style 03. svibnja 2020.

Imamo tri odlična recepta za prefini domaći kruh, a nećeš se previše namučiti

Shutterstock/Instagram.
  • Ne moramo vjerojatno ponavljati da je u ovim vremenima bolje ostati kod kuće te izlaziti doista u nuždi
  • Ne trebaš izlaziti čak ni po kruh – možeš ga jednostavno sama ispeći!
  • Treba ti samo malo dobre volje, nekoliko sastojaka te recepti s uputama…

Sigurno si primijetila koliko su u vrijeme najveće korona-krize bile prazne police s brašnom, kvascem i drugim potrepštinama za "tijesto i kruh“ u supermarketima i trgovinama? Zašto? Osim straha da će možda na duže vrijeme morati biti u kući, mnogi ljudi su imali  vremena isprobati nešto novo. Domaći kruh je sada u trendu. To nije ni čudo: spravlja se brzo, superlako i treba tek nekoliko sastojaka…

Odabrali smo za tebe 3 recepta za domaći kruh. Želimo ti puno zabave pri pečenju!

1. Seljački kruh

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Mirovanje: 120 minuta

Vrijeme pečenja: 55 minuta

Sastojci:

• 300 g pšeničnog bijelog glatkog brašna

• 280 g pšeničnog crnog brašna

• 1 žlica šećera

• 2 žličice soli

• 1 pakiranje suhog kvasca

• 2 žličice začina za kruh

• 380 ml mlake vode

Priprema

• Najprije pomiješaj brašno sa začinom za kruh, šećerom i solju u posudi. Zatim dodaj suhi kvasac i mlaku vodu. Smjesu miksaj oko 5 minuta dok ne dobiješ glatko tijesto. Zatim prekrij posudu kuhinjskom krpom te ostavi da odstoji oko 60 minuta.

• Promijesi tijesto te oblikuj okrugli kruh. Oprez: pazi na to da je radna površina lagano pobrašnjena kako smjesa ne bi bila previše ljepljiva.

• Stavi tijesto na lim obložen papirom za pečenje, prekrij pa ostavi da se diže još sat vremena.

• U međuvremenu ugrij pećnicu na 220 stupnjeva.

• Kruh premaži s puno vode te prvo peci 15 minuta. Zatim smanji temperaturu pećnice na 200 stupnjeva te peci kruh još 40 minuta.

Možda vas zanima... Ana Gruica Uglešić otkrila recept za zdravi kruh koji će odganati dosadu ali i neželjene kilograme Rubrika Life&style Life&style

2. Kruh sa sjemenkama suncokreta

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Mirovanje: 120 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Sastojci

• 250 g pšeničnog crnog brašna

• 200 g raženog brašna

• 1 žlica šećera

• 1 žlica soli

• 1 pakiranje suhog kvasca

• 250 ml mlake vode

• 3 žlice ulja od suncokreta

• 150 g sjemenki suncokreta

Priprema

• Pomiješaj u posudi brašno, šećer, sol i kvasac. Dodaj mlaku vodu i ulje te sve miksaj oko 5 minuta dok ne dobiješ glatko tijesto. Umiješaj u to rukama pola sjemenki suncokreta. Prekrij tijesto kuhinjskom krpom te ostavi da odstoji sat vremena.

• U međuvremenu premaži uljem kalup za kruh. Promijesi tijesto na lagano pobrašnjenoj površini te oblikuj u kruh dužine oko 25 cm. Premaži kruh s dosta vode te uvaljaj u preostale sjemenke suncokreta. Stavi kruh u kalup, prekrij te ostavi da se diže još 60 minuta.

• Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva (ventilator: 210 stupnjeva). Peci kruh 15 minuta. Zatim smanji temperaturu na 200 stupnjeva (ventilator: 180 stupnjeva) te peci kruh još 30 minuta.

Možda vas zanima... Vrijedi isprobati! S ovim jednostavnom trikom će tvrdi kruh ponovno postati mekan i svjež Rubrika Life&style Life&style

3. Kruh s češnjakom

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Mirovanje: 90 minuta

Vrijeme pečenja: 25 minuta

Sastojci za tijesto

• 500 g brašna

• 1 žličica šećera

• 1 ½ žlica soli

• 1 pakiranje suhog kvasca

• 280 ml mlake vode

• 2 žlice maslinova ulja

Sastojci za nadjev

• 2 češnja češnjaka

• 150 g maslaca

• 1 žličica soli

• 1 žličica papra

• 1 žlica nasjeckanih listića peršina

• 1 jaje

Priprema

• Pomiješaj brašno i kvasac u posudi. Zatim dodaj sol, šećer, mlaku vodu i ulje. Miksaj sastojke oko 3 minuta dok ne dobiješ glatko tijesto. Prekrij kuhinjskom krpom te ostavi da odstoji oko 45 minuta.

• Za nadjev istisni češnjak te pomiješaj s mekim maslacem. Dodaj sol, papar i peršin te ostavi da odstoji.

• Premaži kalup za kruh uljem ili maslacem. Promijesi tijesto na pobrašnjenoj površini te razdijeli na otprilike 20 komada. Svaki komad spljošti te po sredini premaži maslacem s češnjakom.

• Svaki komad tijesta zatim oblikuj u kuglu, stavi sve u kalup te ostavi prekriveno da odstoji još oko 30 minuta.

• U međuvremenu zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (ventilator: 160 stupnjeva). Razmuti jaje te time premaži komade tijesta. Peci oko 30 minuta.

Komentari 0