- Kruh često izbacujemo s menija kada se odlučujemo na zdrav režim prehrane
- No, to neće biti potrebno uz Ezekiel kruh koji je iznimno zdrav i hranjiv
- Poseban je po svojim sastojcima – proklijalim žitaricama koje pomažu da tijelo bolje apsorbira hranjive tvari, a i pomaže u suzbijanju želje za dodatnim grickanjem tijekom dana
Ako si mislila da prelaskom na zdravu prehranu moraš izbaciti kruh, razveselit ćemo te odličnim vijestima. Uz svoje zdrave doručke, kao prilog salatama ili uz laganu večeru bez straha možeš uvrstiti Ezekiel kruh, iznimno popularan zbog svojih nutritivnih vrijednosti i zdravih sastojaka.
Ovaj neobičan kruh ime je dobio po velikom biblijskom proroku Ezekielu. U istoimenoj knjizi Biblije, spominje se kruh napravljen od pšenice, graha, leće i prosa, a danas je oživio u odličnom receptu kojeg prilažemo na kraju teksta. Ono što ga čini posebnim jest njegova hranjivost i to zahvaljujući proklijalim žitaricama koje u kruhu smanjuju količinu antinutrijenata koji sprječavaju tijelo da apsorbira hranjive tvari, ali ovaj kruh ima i više hranjivih tvari te manji udio ugljikohidrata i glutena.
Također, u ovom kruhu nema šećera, ali tijekom pripreme slobodno možeš dodati med ako želiš. Obiluje zasitnim vlaknima koji će ti pomoć suzbiti želju za suvišnim grickanjem tijekom dana.
Evo koji ti sastojci trebaju:
- 2 ½ šalice proklijalih pšenica
- 1 ½ šalice proklijalog pira
- ½ šalice proklijalog ječma
- ¼ šalice proklijalog prosa
- ¼ šalice proklijale zelene leće
- 2 žlice proklijalog bijelog graha
- 2 žlice proklijalog crvenog graha
- 2 žlice proklijalog pinto graha ili trešnjevca (šarenosg graha)
- 4 šalice mlake sirutke (ili vode)
- 1 1/8 šalice meda
- ½ šalice maslinovog
- 2 žlice soli
- 2 žlice suhog kvasca (dva paketića)
- ½ šalice mljevenog lanenog sjemenja (opcionalno)
- 1 jaje + 2 žlice vode (opcionalno, za završsni premaz tijesta)
- Sjemenke suncokreta ili sezamove sjemenke
- Sušeno voće (opcionalno, za oplemenjivanje okusa)
Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte prvih osam sastojaka, a zatim ih samelji u blenderu
2. U velikoj staklenoj zdjeli pomiješaj sirutku (ili vodu), med, ulje i sol
3. U odvojenoj posudi pomiješaj dobiveno brašno, kvasac, mljevene sezamove sjemenke dok smjesa ne bude homogena
4. Suhe sastojke dodaj mokrima i miješaj ih 10 minuta uz pomoć ruku ili miksera
5. Dobiveno tijesto položi u nauljenu posudu za pečenje
6. U ovom opcionalnom koraku tijesto možeš premazati jajem i posuti sezamovim sjemenkama ili sjemenkama od lana. Također, u tijesto možeš utaknuti komadiće sušenog voća
7. Posudu za pečenje prekrij čistom kuhinjskom krpom i pustite da odstoji jedan sat
8. Ovisno o veličini posude za pečenje, peci u zagrijanoj pećnici 30-50 minuta na 175°C
Dobar tek!
miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.