Ovih 6 čestih problema s kožom možeš jednostavno izliječiti – prehranom. A evo i kako...

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Imaš na koži male bore ili neke nečistoće? Možda „patiš“ zbog podočnjaka ili ti je koža jako suha?
  • Ako je to slučaj, onda moraš jesti ove stvari, jer prehrana doista utječe na zdravlje kože
  • Ovih šest promjena na koži može se riješiti upravo određenim namirnicama u prehrani

Lijepa koža ovisi i o genima, ali prehrana ima golem utjecaj na to je li koža blijeda i suha ili je zdrava i sjajna. S prehranom se zapravo može postići puno više. Naime, određene pojave na koži mogu se jednostavno „pojesti“ s pravim namirnicama…

1. Pigmentacijske mrlje 

Puno pigmentacijskih mrlja može biti znak nedostatka vitamina. Pazi na to da u prehrani imaš dovoljno vitamina C i E te antioksidansa. Osobito puno ih možeš naći u jagodama, kiviju, rajčicama i šipku. A tko voli kiselo, neka jede limun. 

Inače, pigmentacijske mrlje mogu se pogoršati ako je koža izložena suncu. Prirodnu zaštitu od sunca možeš dobiti od sljedećih namirnica: bobica, grejpa, ananasa, šljiva, cvjetače, kupusa, čilija, špinata i heljde. 

2. Masna koža

Dokazano je da namirnice s visokim glikemijskim indeksom povisuju šećer, ali i potiču žlijezde lojnice na rad – a te su zaslužne za masnu kožu. Protiv toga možeš djelovati s vitaminom A – koji smanjuje proizvodnju loja. U mangu ga je puno, a ima ga i u mrkvi, žumancu, sušenim marelicama, špinatu i batatu. 

Beauty Prelijepe Korejke otkrivaju 5 tajni s dalekog istoka uz koje je njihova koža uvijek besprijekorna

3. Nečistoće na koži 

Visoki glikemijski indeks određenih namirnica također može biti zaslužan za prištiće. Povećanom aktivnošću žlijezda lojnica začepe se pore pa nastaju bakterije koje uzrokuju upale. Namirnice s višestruko nezasićeni masnim kiselinama pomažu – orašasti plodovi, leća, laneno ulje i alge. 

4. Suha koža 

Suha koža je dokaz za niske razine kolesterola i previše vitamina E. Često vegetarijanci pate od toga – pošto riba i meso spadaju u glavne dobavljače kolesterola. Nezasićene masne kiseline mogu se pobrinuti za svježiji izgled kože. Dakle, jedi grahorice, alge, jaja, soju, avokado ili kikiriki. Ako nisi vegetarijanka, jedi meso i ribu. 

SKINCARE Otkrivamo ti popis od 10 stvari kojih se moraš odreći za savršenu kožu

5. Borice 

Alkohol izvlači vlagu iz tijela pa tako nastaju borice ili se pojačaju postojeće. Šećer je još jedan razlog za prijevremeno starenje kože. I ovdje su antioksidansi dobro sredstvo za glađu i napetiju kožu. Redovito jedi proizvode od soje, špinat, šparoge ili patlidžane. 

6. Podočnjaci 

Tamne mrlje ispod očiju ne nastaju isključivo zbog premalo sna. Mogu biti znak da tijelu nešto nedostaje. Često je riječ o nedostatku tekućine. Pazi na to da uvijek piješ dovoljno tekućine – najbolje vode!

Nedostatak željeza također može uzrokovati podočnjake. Kako bi na prirodan način opskrbila tijelo željezom, jedi crveno meso, tunjevinu, jaja ili heljdu. 

Beauty Žene su nam otkrile: ''Bila sam ljubomorna na cure koje imaju lijepu i glatku kožu''

Posjeti Miss7.24sata.hr