Možemo li poništiti štetu koju je sunce nanijelo koži? Ove tri stvari definitivno pomažu

Instagram @jackiiecabrera
Vidi originalni članak
  • Iako volimo starenje okriviti za sve što se na nama mijenja nagore, istraživanja su pokazala kako je fotostarenje odgovorno za 90 posto vidljivih promjena na koži
  • Naša se koža uz pomoć antioksidansa u određenoj mjeri samostalno bori protiv fotostarenja, a kako bi u tome bila što uspješnija, potrebno joj je pomoći korištenjem najučinkovitijih proizvoda
  • Vječno je pitanje i možemo li poništiti vidljive znakove oštećenja od sunca, a u borbi protiv njih 3 su stvari osobitno korisne

Bore, fine linije i pigmentacijske mrlje neizbježne su pojave na koži koje se postepeno pojavljuju kako starimo. No iako volimo okriviti starenje za sve što se na nama mijenja nagore, teška srca priznajemo da je za ove spomenute nerijetko glavni krivac fotostarenje odnosno oštećenje kože uzrokovano izlaganjem sunčevoj svjetlosti i ultraljubičastom zračenju. 

Zanimljivo je da su istraživanja pokazala kako je upravo fotostarenje odgovorno za 90 posto vidljivih promjena na koži, a izravna je posljedica kumulativnog oštećenja od sunca kojem smo izloženi tijekom života. Da ne bismo na sunce trebali bez nanošenja sredstava s UV zaštitom, više manje znamo svi. Pa ipak, svima nam se potkralo trenutaka u kojima smo to ipak učinili, a pogotovo kada u pitanju nisu bili ljetni mjeseci. Jer kada je vani hladno, zaštita od sunca nam je nerijetko posljednja na pameti, a ne bi trebala biti. 

Naša se koža uz pomoć antioksidansa koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala uzrokovanih UV zrakama u određenoj mjeri samostalno bori protiv fotostarenja, no budući da na naš najveći organ svakodnevno utječu brojni štetni spojevi, zaštitni mehanizmi  nisu u stanju potpuno nas obraniti od fotostarenja. Korištenje proizvoda sa zaštitnim faktorom svakako je najbolja prevecija, no vječno je pitanje možemo li poništiti vidljive znakove oštećenja od sunca. Odgovor je 'da', no ne u potpunosti, a u borbi protiv već nastalih oštećenja 3 su stvari osobitno korisne.

Beauty Sve o niacinamidu, moćnom sastojku koji pročišćuje i posvjetljuje kožu

Kreme sa zaštitnim faktorom

Brojne su znanstvene studije dokazale da svakodnevno nošenje fotostabilnih krema za lice širokog spektra može poništiti vidljive znakove fotooštećenja. Koji su proizvodi najbolji za ovaj učinak? Da bismo razumjeli odgovor na ovo pitanje, moramo shvatiti koncept djelovanja UV zračenja.

Sunce emitira dvije vrste ultraljubičastih zraka: UVA i UVB. UVB zračenje pogađa epidermis tj. vanjski sloj kože, dok UVA prodire duboko u dermis i dovodi do fotooštećenja. Budući da i UVA i UVB zračenje oštećuju kožu svako na svoj način, poželjno je da su proizvodi koje koristimo širokog spektra. To znači da bi proizvod trebao sadržavati faktor zaštite od sunca (SPF) koji blokira UVB zrake i štiti kožu, a najbolji su oni kojima je SPF raspon između 30 i 50.

Uz to, pažnju bismo trebali obratiti i na faktor stupnja zaštite (PA) koji proizvod sadrži. Naime, SPF štiti kožu samo od UVB zraka, a za zaštitu od UVA zraka, nužno je da proizvod ima i PA faktor. Onaj s određenom UVA zaštitom nosi oznaku PA +, PA ++ znači umjerenu, PA +++ visoku, a PA ++++ izuzetno visoku UVA zaštitu. Dakle, što više plusića, to bolje. 

Tajna je otkrivena Mladoliki izgled Jennifer Aniston duguje ovom serumu, a mi smo našli pristupačnije verzije sa sličnim sastavom

Antioksidansi

Već smo spomenuli da su antioksidansi oni zahvaljujući kojima se naša koža samostalno brani od UV zraka, a kako bismo joj pomogli u ovoj borbi, poželjno je korištenje proizvoda za njegu sa što boljim antioksidativnim svojstvima. 

Prethodno oštećenu kožu uz daljnju zaštitu od štetnih utjecaja moguće je učinkovito poboljšati uz pomoć vitamina C koji ima izrazita antioksidativna svojstva, a značajno pomaže i upotreba niacinamida i hijaluronske kiseline pa je svakako dobro rješenje birati serume sa spomenutim sastojcima.

Vitamin C je uvjerljivo najbolji vitamin za suzbijanje učinaka fotostarenja. Značajan je antioksidans koji djeluje protiv pigmentacijskih mrlja, potiče stvaranje kolagena i k tome ima protuupalna svojstva koja imaju snažan učinak na smanjenje simptoma fotostarenja; niacinamid ili vitamin B3 značajno smanjuje oštećenja poput hiperpigmentacije i poboljšava funkcije epidermalne barijere; hijaluronska kiselina uz zadržavanje vode također posjeduje i svojstva hvatanja slobodnih radikala, a što znači da blagotovorno djeluje na elastičnost, gipkost i mladolikost kože.

Hrana s anti-age učinkom

Ne moramo posebno naglašavati koliko je ono što konzumiramo na svaki mogući način važno za naše zdravlje. Tijelo bogato antioksidansima i hranjivim tvarima je zdravo tijelo, a što znači da ono pomaže u zaustavljanju degradacije kolagena, sintezi pro-kolagena i zaštiti kože od štetnih UV zraka i ostalih zagađivača.

Osim što su istraživanja pokazala da suplementacija vitaminima učinkovito štiti kožu od opeklina, biranje namirnica obogaćenih  omega-3 kiselinama i karotenoidima također je korisno za fotooštećenu kožu. Izbjegavati bismo dakle trebali sve one namirnice koje pospješuju starenje , a u prehranu bismo koliko god je to često moguće trebali dodati bobičasto voće, naranče, grožđe, kivi, limun, avokado, jabuke, kupus, cvjetaču, brokulu, crveni i žuti luk, češnjak i đumbir, bundeve i batat, proizvode od soje, zobene mekinje, jogurt, maslinovo ulje i zeleni čaj.

Posjeti Miss7.24sata.hr