Beauty

Sve o SPF-u na jednom mjestu: Donosimo ti i odlične preporuke najboljih SPF krema za lice

  • Da je SPF bitan te da ga je potrebno nanositi svaki put kad se izlažemo suncu,  svima nam je već poznato
  • Dobar SPF zaštitit će tvoju kožu od štetnih UVA i UVB zraka
  • Naše poznate skincare entuzijastice i prave stručnjakinje na području njege kože upitali smo koje su najbolje SPF kreme za lice!

Svi znamo da je prilikom izlaska na sunce obavezno nanijeti zaštitan sloj kreme za sunčanje s SPF zaštitom, no znaš li što SPF uopće označava i koji SPF koristiti za optimalnu zaštitu od sunca?

Krema s SPF-om iznimno je važna za zaštitu naše kože od štetnoj utjecaja sunčevih zraka. Iako je nošenje bilo kojeg SPF-a bolje od nikakve zaštite, najbolje je odabrati kremu za zaštitu od sunca širokog spektra UV zaštite s najmanje SPF 30, a krema s SPF-om trebala bi se nanijeti najmanje 30 minuta prije nego što izađeš na sunce. SPF mora se koristiti redovito i ne samo za sunčanih dana, već se od štetnih sunčevih zraka treba zaštititi i tijekom oblačnijeg vremena.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Sve o SPF-u na jednom mjestu: Donosimo ti i odlične preporuke najboljih SPF krema za lice!

U nastavku saznaj više o SPF-u, kako zaštititi svoju kožu od sunca te odlične preporuke za SPF kremu za lice!

Što je SPF i čemu služi?

Svi znamo da ga moramo koristiti kako bi spriječili karcinom kože, starenje kože i bore, no sigurno si se mnogo puta zapitala i što znači SPF. Kratica SPF označava sun protection factor, odnosno ukazuje na to koliko zaštite od štetnih zraka sunca nam neki određeni proizvod osigurava.

Sunce emitira dvije vrste zračenja, UVA i UVB zrake. UVA zrake utječu na starenje kože, poput bora te su manje intenzivne, no također opasne, dok su UVB zrake više kancerogene i odgovorne za bolne opekline koje možemo zadobiti na koži. Svaki put kad izlazimo na sunce, izloženi smo štetnoj radijaciji sunčevih zraka, a UVA zrake još čine i UVB zrake reaktivnijima te su zajedno vrlo opasne. Utjecaj štetnih sunčevih zraka na našu kožu velik je čak i ako nismo skloni dobivanju opeklina od sunca.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Sve o SPF-u na jednom mjestu: Donosimo ti i odlične preporuke najboljih SPF krema za lice!

Kako koristiti kreme sa zaštitnim faktorima? 

SPF radi na način da poboljšava prirodnu zaštitu koju naša koža ima od sunčevih zraka. Tako primjerice, SPF 15 pruža 15 puta veću zaštitu od naše normalne kože bez kreme s SPF-om. SPF 50 tako pruža 50 puta veću zaštitu od kože bez SPF zaštite.

Ako tvoja koža obično zadobije opekline nakon 10 minuta provedenih na suncu, to bi značilo kako će te krema s SPF 15 od sunca zaštititi otprilike 150 minuta. Ovaj izračun dakako ovisi i varira s obzirom na tip kože, intenzitet sunčevih zraka te količinu kreme s SPF-om koja je korištena.

Skincare stručnjakinje i entuzijastice s kojima smo razgovarali o ovoj važnoj temi zaštite i njege kože slažu se kako je SPF najvažniji dio skincare rutine, pogotovo ljeti. 

"Procjenjuje se da je i do 80% znakova starenja na našoj koži uzrokovano štetnim utjecajem UV zraka. SPF prevenira te znakove starenja, ali i olakšava koži posao štiteći je od jakog stresora (UV zraka), pa se ona može fokusirati na obnavljanje, umjesto na obranu", rekla nam je Tamara Obrvan, zaljubljenica u skincare i znanost, koja stoji iza Instagram profila @skincare_akademija.

Za najbolju zaštitu, preporučuje se korištenje kreme s minimalnom SPF zaštitom 30. Period vremena u kojem će te SPF štititi od štetnih sunčevih zraka može se otprilike izračunati, no većina krema s SPF-om prestat će djelovati i prije zbog izloženosti vremenskim prilikama, kao i zbog nepravilnog nanošenja.

Studentica medicine, Magdalena, koja stoji iza skincare Instagram profila @skinlosophy.hr, objasnila nam je kako pravilno nanijeti SPF: "Kako je UV zračenje prisutno tijekom cijelog dana, SPF je za najbolje djelovanje bitno nanositi u dovoljnoj količini te ga pravovremeno i obnavljati. Smatra se kako količina adekvatna za prekriti lice iznosi '2 prsta proizvoda'. Od početka do kraja kažiprsta i srednjaka nanesite liniju SPF-a, to je dovoljna količina. Za vrat i dekolte idu još dva prsta proizvoda."

Otkrila nam je i kako pravilno ponovno nanijeti SPF tijekom dana i s obzirom na vrstu šminke koju nosimo: "SPF se na licu 'troši', zato ga je bitno obnavljati svaka 2 sata. No, kako to uopće izvesti a da ne pokvarimo šminku? Ako ne nosite šminku ili je ona skroz lagana ponovnim nanošenjem proizvoda ništa se neće pokvariti! Smatram da su u ovom slučaju savršen izbor fluidasti, vodeni SPF-ovi. Oni se jako lako razmazuju i ako ga laganim dodirom razmažete po licu, sve ostaje na mjestu. Ako pak nosite težu šminku ili ne želite ponovno nanositi kremu na lice, najbolje je koristiti spf u spreju. Njegovo nanošenje je jako jednostavno i stane u svaku torbicu."

Liječnica Maja, koja vodi Instagram beauty profil @miss.recenzija i naziva se Skincare Shrinkom, o ponovnom nanošenju SPF-a rekla nam je sljedeće: "Treba reaplikaciju prilagoditi sebi. Nema je smisla raditi ako smo u zatvorenom prostoru dok je vani to logično. Pomalo je nespretno nanositi SPF na make-up. Postoje sprejevi, tonirani spf-ovi koji se mogu nanositi spužvicom i praškasti proizvodi (koji ne pokrivaju dobro). Moramo znati da sve to ipak ne pruža toliko dobru zaštitu kao što je pruža dobro namazana SPF krema, ali bolje išta nego ništa."

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Sve o SPF-u na jednom mjestu: Donosimo ti i odlične preporuke najboljih SPF krema za lice!

Broj UVB zraka od kojih smo zaštićeni djelomično raste i s većim SPF-om pa tako SPF 15 blokira 93% UVB zraka, SPF 30 blokira 97% UVB zraka, dok SPF 100 blokira 99%.

Koji SPF koristiti?

Ako se kratko ili slabo izlažeš suncu, krema s SPF 30 bit će ti dovoljna, no ako planiraš duži boravak na suncu, morat ćeš se jače zaštititi.

Na tržištu postoji mnoštvo raznih SPF krema za lice i tijelo te možeš odabrati između različitih stupnjeva SPF-a, vodootporne SPF kreme za lice koja je odličan izbor ako sudjeluješ u aktivnostima povezanim s vodom, SPF krema za lice i tijelo u spreju, ali i SPF kreme širokog spektra koje su uvijek dobar izbor jer štite od UVB, ali i od UVA zračenja.

Tamara sa @skincareakademije pojasnila nam je i koja je SPF zaštita optimalna. "U toplijem dijelu godine, kad je UV zračenje jako, je preporučljivo koristiti minimalno SPF 30 širokog spektra zaštite. SPF treba štititi od UVA i UVB zraka, a oznaka na pakiranju nam govori samo razinu zaštite od UVB zraka (15, 30, 25, 50), dok oznaka širokog spektra (broad spectrum, UVA u kružiću) govori da proizvod ima UVA zaštitu minimalno ⅓ od UVB navedene na pakiranju."

"Upravo ovo čini veliku razliku između SPFa 15, 30 i 50 koji imaju oznaku širokog spektra: 15 će imati UVA zaštitu samo 5, 30 će imati 10, a 50 oko 17. Pošto UVA zrake također pridonose razvoju raka kože i uzrokuju starenje kože, želimo što veću UVA zaštitu. Naravno, danas mnogi proizvođači rade SPFove UVA zaštite koja je puno veća od ⅓ UVB zaštite i zato se često može naći SPF 30 zaštite veće od 17. No, ako ne znamo koja je razina UVA zaštite u proizvodu, sigurnije je jednostavno odabrati onaj s većim SPF-om."

Najbolje SPF kreme za lice

Uz toliko velik izbor SPF krema za lice i tijelo, teško je pronaći onu koja će ti savršeno odgovarati. Potrebno je dosta isprobavanja, no uvijek je lakše kad imaš dobre preporuke od kojih možeš krenuti.

Zato smo stručnjakinje za njegu kože upitali koji su njihovi SPF favoriti!

Magdalena sa @skinlosophy.hr objasnila je kako osobno preferira fluidaste SPF-ove jer su lakši na licu, ne sjaje se te ne začepljuju pore. 

@skinlosophy favoriti SPF krema za lice:

La Roche-Posay UVMUNE 400 Fluid

Sadrži potpuno novi UV filter, MEXORYL400 koji štiti i od onih najpodmuklijih UVA zraka. Lagane je teksture te formuliran za sve tipkove kože koju štiti od dubinskog oštećenja koje mogu izazvati UVB, UVA i ultraduge UVA zrake.

Rilastil Water Touch Fluid  

Ova SPF krema nježna je emulzija za lice, lagane i vodenaste teksture, a kožu ostavlja baršunastom. Od ove kreme nećeš se sjajiti, a kožu će biti zaglađena.

Bioderma Nude Touch

Toniran SPF namijenjen masnoj do mješovitoj koži, na ostalim tipovima kože mogao bi imati prevelik matirajući učinak. Tonira i zaglađuje, koža izgleda sjajno i prirodno te se ne masti!

Olival Fluid SPF 30

Ova SPF krema za lice lagan je i vodenast fluid svilenkaste teksture s vrlo pristupačnom cijenom. Idealan je za svakodnevnu njegu i zaštitu svih tipova kože te je obogaćen sastojcima poput niacinamida i ubikvinona.

SPF kreme za lice | Autor: pharmagea.hr/beautypharmacy.hr/olival.hr pharmagea.hr/beautypharmacy.hr/olival.hr Rilastil Water Touch Fluid (160,94 kn); Bioderma Nude Touch (156 kn); Olival Fluid SPF 30 (89,90 kn)

Maja, s profila @miss.recenzija, rekla nam je kako ispravan odabir SPF-a ovisi o tipu kože, potrebama kože te osobnim preferencijama. Njeni omiljeni SPF-ovi također su fluidaste teksture.

@miss.recenzija preporuke SPF krema za lice:

La Roche-Posay Anthelios Shaka Fluid

Već spomenuti favorit poznat i pod ovim imenom s pravom je na ovoj listi preporuka! Dodatna mu je prednost što je formuliran da ograniči svrbež očiju i alergije na sunce.

La Roche-Posay Anthelios Age Correct SPF 50

Ova krema nova je generacija svakodnevne zaštite od starenja te pruža zaštitu širokog spektra. Lagane je teksture te sadrži dermatološki korektivne aktivne sastojke poput hijaluronske kiseline i niacinamida. Pruža 24-satnu hidrataciju te štiti od oštećenja uzrokovanih UVA/UVB i IC-A zračenjem.

SPF Kreme za lice | Autor: laroche-posay.com.hr laroche-posay.com.hr La Roche-Posay Anthelios Shaka Fluid (140 kn); La Roche-Posay Anthelios Age Correct (210 kn)

Skincare entuzijastica Tamara, sa @skincareakademija, također nam je preporučila nekoliko svojih SPF favorita!

@skincareakademija najbolje SPF kreme za lice:

Evy Technology Daily Defense Face Mousse SPF 50

Ultralagana pjena za sunčanje ima laganu formulu koja ne začepljuje pore te sprječava iritiacije i upale. Jako je otporan SPF visoke razine zaštite od UVA i UVB zraka.

Skintegra Solar I

 I ova SPF krema, odnosno dnevni fluid sadrži zaštitu od širokog spektra sunčevog zračenja (UVA + UVB). Sadrži visoki zaštitni faktor, SPF 30 te je ugodne teksture i namijenjen svim tipovima kože, čak i onoj osjetljivoj i reaktivnoj.

SPF kreme za lice | Autor: superskin.hr superskin.hr EVY Daily Defense Face Mousse (212,50 kn); Skintegra Solar I (186,15 kn)

Možda vas zanima BB ili CC krema: otkrij koja je bolja za tvoj tip kože Rubrika Beauty Beauty

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0