Beauty
Kako pripremiti kožu za ljeto? Evo što savjetuju dermatolozi

Kako pripremiti kožu za ljeto? Evo što savjetuju dermatolozi

  • Nakon mjeseci izmjenjivanja vrućeg, suhog zraka u zatvorenom i oštre hladnoće vani, tvoja je koža definitivno spremna za promjenu sezonske njege kože
  • Pravilnom njegom kože u proljeće riješi se perutanja pilingom i hidratacijom, a zatim uđi u sezonu s laganijim proizvodima za njegu kože i hidratantnom kremom
  • Od izbacivanja starih proizvoda do pravilne zaštite od sunca, ovim savjetima za njegu kože olakšat ćemo ti prijelaz u novu sezonu

Proljeće je vrijeme za cvrkut ptica, cvjetanje cvijeća i vrijeme da tvoja koža izroni iz čahure intenzivne zimske njege za hidrataciju. Nakon mjeseci niskih temperatura i suhog zraka u prostorijama zima nas je napustila, ostavljajući za sobom kao posljedicu suhu kožu koja svrbi. Poanta je da, iako smo možda i više nego spremni za utrčati u sunčano proljeće, našoj koži treba malo više vremena da se prilagodi.

Možda vas zanima Pripremi savršen piling za lice uz prirodne recepte i savjete! Rubrika Beauty Beauty

"Promjena vlažnosti, izlaganja suncu i aktivnosti na otvorenom obično uzrokuju potrebu za promjenom rutine njege kože", kažu dermatolozi. Proljeće donosi više vlage i više temperature, što zahtijeva podešavanje vaše zaštite od sunca, kao i režima protiv starenja. Dakle, kako bismo trebali pripremiti lice za toplije dane koji su pred nama? Dermatolozi su podijelili savjete o postizanju zdravog proljetnog sjaja. Iskoristi naših osam koraka da probudiš kožu iz zimske hibernacije i dobiješ zdrav sjaj.

Njega kože u proljeće zahtijeva hranjivi piling

Prvi korak na putu do blistave kože počinje uklanjanjem od zime zaostalog, mrtvog sloja. Iako se stanice kože stalno regeneriraju, teške zimske kreme možda su sprječavale mrtvu kožu da se učinkovito ljušti. Najbolji način za piling kože je vruća kupka i piling cijelog tijela jakim, ali nježnim pilingom. Očisti cijelo tijelo, posebno ona mjesta koja su sklona stvaranju grube kože - koljena, laktovi, stopala, ruke i leđa.

"Blagi piling, najviše dva puta tjedno, uklonit će mrtve, tupe stanice kože s površine kože, ostavljajući kožu blistavijom", kažu dermatolozi. Također, kada se mrtve stanice kože pomiješaju sa znojem, masnoćom i proizvodom, mogu začepiti pore i dovesti do akni.

Zapamti da je većina pilinga za tijelo pregruba za korištenje na licu.  Zato se okreni sastojcima specifičnim za piling lica i nježnije kože. Nakon pilinga uvijek nanesi hidratantnu kremu kako bi nahranila svoju svježu kožu.

Hidratacija je ključ za zdravu njegu kože

Čini li se da je pijenje više vode temelj svake dijete, treninga i rutine njege kože? To je zato što stvarno čini čuda za tvoje tijelo. Tvoji organi trebaju hidrataciju da bi funkcionirali, a koža je najveći organ tvog tijela. Što više vode piješ, lakše ćeš spriječiti da se tvoja koža osuši i ne ljušti. Voda ne samo da poboljšava ukupnu elastičnost tvoje kože, već joj daje i hidratizirani izgled te punoću.

Kako pripremiti kožu za ljeto? Evo što savjetuju dermatolozi | Autor: shutterstock shutterstock Kako pripremiti kožu za ljeto? Evo što savjetuju dermatolozi

U njezi kože ne zaboravi kremu za sunčanje, čak i oblačnim danima

Krema za sunčanje nije samo za one dane na plaži. Čak i oblačni dani i dalje mogu slati štetne UV zrake da napadnu tvoju kožu. Kako bi to spriječila, nanosi kremu za sunčanje, čak i u oblačnim danima, jer ćeš jedino tako zaštititi kožu od oštećenja UV zrakama. "Slučajno izlaganje suncu, čak i samo 10 do 15 minuta dnevno, s vremenom se zbraja i može uzrokovati značajna oštećenja i ubrzano fotostarenje, hiperpigmentaciju i bore", objašnjavaju dermatolozi. Korištenje kreme za sunčanje s visokim SPF-om, najmanje 30, a idealno 50 SPF, može smanjiti nakupljanje kroničnog UV oštećenja koje je povezano s nemelanomskim rakom kože i starenjem.

Možeš uštedjeti vrijeme i količinu proizvoda koju trebaš korištenjem hidratantne kreme ili šminke koja već sadrži UVA/UVB zaštitu. Mnoge dnevne kreme ili puderi već sadrže zaštitni faktor.

Masnoće u organizmu i 5 znakova da ih jedeš premalo: suha koža, ispadanje kose...

Kako pripremiti kožu za ljeto? Evo što savjetuju dermatolozi | Autor: shutterstock shutterstock Kako pripremiti kožu za ljeto? Evo što savjetuju dermatolozi

Jedi svježe voće i povrće

Govoreći o hidrataciji, sjajan način da uneseš više vode u danu je grickanje svježeg voća i povrća. Svježe voće i povrće može biti ukusan međuobrok i ono je prepuno vode koja je potrebna tvojem organizmu - plus vitamini i hranjive tvari. Voda također pomaže koži da zadrži elastičnost, što znači da može pomoći u borbi protiv znakova starenja. Izvrsna hrana za zdravu kožu uključuje zelenu salatu, brokulu, grejp, mrkvu, jabuke i lubenicu. Istraživanja su pokazala da su agrumi posebno korisni za zdravlje kože.

U proljetnoj njezi kože odaberi lakšu hidratantnu kremu

Zimi su nam potrebne teže, masnije kreme za borbu protiv hladnog i suhog zraka s kojima se susrećemo, no srećom, s dolaskom proljeća temperature rastu, a samim time i vlaga u zraku. "Tijekom toplijih godišnjih doba, lakši hidratantni losioni vjerojatno će pružiti dovoljno vlage koži, dok teže i kremastije formulacije mogu dovesti do začepljenih pora i izbijanja", slažu se dermatolozi. Potraži proizvode koji sadrže hidratantne sastojke, poput hijaluronske kiseline, koja će tvojem tenu dodati prirodnu vlažnost. Drugi sastojci na koje treba obratiti pozornost uključuju gelove i esencije sa sastojcima poput ceramida.

Kako pripremiti kožu za ljeto? Evo što savjetuju dermatolozi | Autor: shutterstock shutterstock Kako pripremiti kožu za ljeto? Evo što savjetuju dermatolozi

Dok si zimi nanosila gustu, tešku hidratantnu kremu od glave do pete, isti proizvodi mogu početi ostavljati masni sloj na tvojoj koži kako dani postaju topliji. Kao dio proljetne rutine njege kože, odaberi laganiju hidratantnu kremu kako bi kožu održala zdravom i hidratiziranom, a da je ne opterećuješ. Izaberi laganiju kremu za lice i prozračan losion za tijelo koji nije masan i brzo se upija.

Možda vas zanima Ovo je najčešći mit o kremama sa zaštitnim faktorom, a mnogi u njega još vjeruju Rubrika Beauty Beauty

Vježbanje utječe na njegu kože

Odlazak u teretanu ili vježbanje kod kuće možda je posljednja stvar koju želiš ugurati u svoj naporan dan. No zaključak je sljedeći: vježbanje povećava protok krvi, što pomaže u održavanju zdravih stanica kože. Sretne stanice kože - sretna koža! Ne moraš ići u teretanu. Ako je vani lijepo, odradi 30 minuta joge na svom travnjaku. Ili iskoristi lijepo proljetno vrijeme i prošetaj s djecom ili psom.

Očisti četke za šminku 

Dok svakog proljeća uredno čistiš svoj dom i ormare, ne zaboravi obratiti pažnju na svoje kozmetičke proizvode. Četke za šminkanje i spužvice mogu nakupiti ogromnu količinu teško uočljive prljavštine i bakterija, a svaka upotreba nanosi klice na tvoje lice. Nježno operi svoje četke prirodnim sredstvom za čišćenje, poput blagog sapuna, a zatim ih ostavi da se osuše 24 sata.

Baci stare proizvode za njegu kože

Obavezo provjeri imaš li u ormariću s kremama i proizvodima za njegu kože stvari kojima je istekao rok trajanja. Trebaš baciti sve proizvode za njegu kojima je istekao rok, a on se obično može vidjeti na dnu pakiranja. Potražiti simbol s otvorenom staklenkom i slovom "m" koji označava koliko dugo proizvod traje nakon otvaranja (na primjer, 12 m znači da je proizvod dobar 12 mjeseci nakon što ga prvi put otvoriš). Imaj na umu da čak i ako proizvod nije otvoren, aktivni sastojci će s vremenom postati manje snažni i manje učinkoviti.

Proljetna promjena njege kože lakša je nego što se čini. Podešavanje svoje rutine (dobrodošli, lakši losioni!) znači da je koža spremna za novu, sunčaniju sezonu.

Photo: shutterstock

Komentari 0