Life&style

Prati zube stojeći na jednoj nozi? Zvuči bizarno, ali evo koja je prednost

  • Pranje zuba uopće ne mora biti dosadna rutinska radnja
  • Želiš napraviti još nešto dobro za sebe dok pereš zube? 
  • Ova vježba te „usput“ pomlađuje kod tvoje jutarnje i večernje rutine

Kada pokušavamo raditi dvije stvari odjednom, skloni smo stvoriti više kaosa nego što uštedimo vremena. Čitanje emailova ujutro i pripremanje doručka u isto vrijeme? Nemoguće, osim ako voliš zagorjelo jelo. Dakle, premda većina multitasking ne olakšavaju uvijek život, postoji duet koji ne samo da podupire tijelo, nego može čak i dočarati koju godinu manje. Govorimo o pranju zuba (ne zaboravi ni četkanje na suho!) dok stojimo na jednoj nozi.

Premda ti se u početku to može činiti bizarnim, balansiranje na jednoj nozi dok pereš zube može učiniti čuda. „Naša tijela imaju tendenciju biti jača ili slabija s jedne strane, a osobito kako starimo. Stoga je izuzetno važno ostati uravnotežen“, savjetuje Rosalind Frydberg, instruktorica grupnog fitnessa i specijalistica za aktivno starenje u Life Time ARORA. Zašto dok pereš zube? Zato što ovu rutinu (idealno) radimo nekoliko minuta ujutro i navečer, dajući svom tijelu dovoljno odmora i vremena za vježbanje.

Ulijenila si što se sporta tiče? Ovih 5 fitness vježbi možeš raditi i u krevetu

via GIPHY

Balansiranje donosi ove prednosti:

1. Gradi stabilnost

„Moramo biti u stanju izvući se iz ravnoteže“, kaže Frydberg. Stajanje na jednoj nozi dok pereš zube, što zahtijeva puno ravnoteže, odličan je način za učenje iste. To je zato što balansiranje na jednoj nozi pomaže u radu tvojih stabilizirajućih mišića, kao što su aduktori (unutarnji mišići bedra) i abduktori (vanjski mišići bedra). Plus: što je bolja ravnoteža, manji je rizik od pada.

2. Trening mozga

Stajanje na jednoj nozi i pranje zuba u isto vrijeme zahtijeva puno koordinacije, a to znači da i trenira mozak. Učenje novog pokreta pomaže promicanju neuralne plastičnosti (to je sposobnost tvog mozga da se mijenja i prilagođava kao odgovor na tvoje ponašanje). I što više izazivaš svoj mozak, dulje će funkcionirati (prema istraživanju Sveučilišta Utah).

via GIPHY

3. Poboljšava držanje

Kako bi naučila stabilno držanje, moraš biti u stanju stajati uspravno i imati dovoljnu napetost tijela. Nažalost, sve se to može izgubiti s godinama. Vježbanje pomaže u suzbijanju sve veće zakrivljenosti kralježnice, koja obično proizlazi iz savijenog držanja.

Dvije vježbe dovoljne su da uvijek budeš uz formi Možda vas zanima Kako bi dugoročno ostala u formi, potrebne su ti samo ove 2 vježbe, kaže stručnjak Rubrika Life&style Life&style

A ovako se to radi...

Svaki put kad pereš zube, premjesti težinu na jednu stranu i stani na jednu nogu. Samo pazi da vježbaš ravnomjerno na obje noge. Na primjer, balansiraj na desnoj strani ujutro kada pereš zube, a zatim na lijevoj strani navečer. Jednostavnije ne može.

via GIPHY

Photo: shutterstock

Komentari 0