Life&style

Evo zašto bi trebala zube redovito čistiti četkicom 'na suho' da bi bili zdravi

  • Znamo da je suho četkanje vrlo dobro za kožu, no da bi i zube trebali redovito četkati „na suho“ nismo još čuli...
  • Ono ne može zamijeniti uobičajen način pranja zubiju, ali navečer je svakako preporučljivo
  • Donosimo razloge zašti i kako zube očistiti bez vode i paste

Uz njegu kože, njega zuba i oralna higijena važan su dio naše svakodnevice u kupaonici. Ujutro i navečer na kratko navlažimo četkicu za zube vodom, stavimo na nju pastu (pripazi na količinu!) i započnemo s čišćenjem. Nakon toga isperemo usta – i gotovo. Naravno, tu su još dodatno čišćenje koncem za zube i interdentalnom četkicom, također vrlo važni za oralno zdravlje jer sprječavaju da hrana zaostane u uskom prostoru između zubiju te upale desni i potencijalno paradontozu kao posljedicu toga. Ali, jesi li ikada očistila zube „na suho“? Mi nismo jer nismo nikad ni čuli taj savjet.

via GIPHY

Možda vas zanima Što je ispravno: smočiti četkicu za zube pa staviti pastu ili prvo staviti pastu pa smočiti četkicu? Rubrika Life&style Life&style

Evo zašto bi zube trebala čistiti s četkicom na suho

Istraživanje je pokazalo da je pranje zuba bez vode i paste za zube učinkovit način temeljitog uklanjanja naslaga, mrlja i čestica hrane. Budući da čekinje četkice nisu navlažene, mogu razviti svoj puni učinak na zube i tako čvrste ući u prostore između zuba te ih pravilno očistiti.
Važno: suho četkanje ne smije potpuno zamijeniti „tradicionalno“ čišćenje zuba. Umjesto toga, poželjno je navečer na suho oprati zube, a zatim upotrijebiti sredstvo za ispiranje usta, a ujutro zube navlažiti, kao i obično, pa oprati zubnom pastom koja sadrži fluor.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0