Beauty

Sve o anti-age kremama: kako djeuju, koji sastojci su presudni, kad ih početi koristiti...

  • Gotovo svatko sanja o lijepoj, čvrstoj koži, bez obzira na godine
  • S vremenom tako posegnemo za anti-age kremama koje hrane, regeneriraju i zaglađuju kožu
  • No, što doista znamo o kremema protiv starenja? Koliko doista momažu, na što pripaziti, koja je najbolja za nas

Gotovo svi ćemo u nekom trenutku dobiti bore, a naravno da ih nitko ne želi. To je iritantna tema koja će se, nažalost, kad-tad pojaviti! Brojni faktori utječu na našu kožu, prehranu i naš način života, kao i unutarnji utjecaji (npr. geni) i vanjski čimbenici (npr. UV zračenje ili zagađivači u zraku). Ako se bore pojavljuju usprkos uravnoteženoj i zdravoj prehrani, sportu, malo sunčanja, dovoljno sna i slično, to nikako nije razlog za prestanak – naprotiv, naša koža svaki dan mora izdržati puno toga. Potrebna nam je bogata krema.

Kako kreme protiv starenja djeluju protiv bora?

Sada je vrijeme za anti-age kremu koja hrani, regenerira i zaglađuje kožu. Dakle, savršena je spriječiti nastanak prvih malih bora što je više moguće te može smanjiti postojeće bore. Naravno, željeli bismo imati vidljiv rezultat odmah nakon korištenja kreme protiv starenja, ali za to prvo moramo biti strpljivi. Naime, kako bi se postigao vidljiv učinak protiv starenja, aktivni sastojci prije svega moraju biti sadržani u pravoj koncentraciji u kremi.

Evo koji je sadržaj kreme osobito važan za njegu kože i zašto:

• Niskomolekularna hijaluronska kiselina je takozvani „rezervoar vode“ kože, koji osigurava elastičnost i napetost.

• Retinol (vitamin A) inhibira razgradnju kolagena, posvjetljuje staračke pjege i pomaže u obnovi strukture kože i obnavljanju stanica.

• L-askorbinska kiselina (vitamin C) je antioksidans pa čini bezopasnima slobodne radikale koji pridonose starenju kože, ali i pomaže protiv staračkih pjega te ublažava upale. Vitamin C također osigurava stabilnu strukturu kolagena, odnosno zateže kožu tako da se usporava nastajanje bora.

• Vitamin E štiti od slobodnih radikala koji napadaju strukturu kože, podržava obnovu stanica i opskrbljuje rožnati sloj vlagom kako se koža ne bi tako brzo isušila i postala elastičnija.

• Peptida ima mnogo, a za postizanje željenih učinaka protiv starenja ključna je optimalna kombinacija peptida i antioksidansa u kremama. Peptidi imaju važnu funkciju zaglađivanja bora i poticanja vlastite proizvodnje kolagena u tijelu kako bismo izgledali što je moguće mlađe i bez bora te ujedno ojačali zaštitnu barijeru kože.

• Urea veže vlagu i pohranjuje je unutar kože kako bi je zaštitila od isušivanja.

Kada trebamo početi koristiti kremu s hijaluronskom kiselinom i retinolom?

Obnova stanica obično se usporava od 25. godine života. Prve male bore često nastaju od 30. do 35. godine, jer što smo stariji, koža više gubi elastičnost i napetost. Također se smanjuje cirkulacija krvi i proizvodnja sebuma u koži. Uglavnom, bore su donekle i predisponirane, zbog čega se male bore mogu razviti nešto ranije. 

Rezerve vlage u našoj koži tada se više ne popunjavaju kao nekada, a usporava se i obnova stanica. Kreme s hijaluronskom kiselinom i retinolom pomažu nam ublažiti bore, opskrbiti kožu vlagom, zaštititi je od utjecaja okoline i istovremeno dočarati kožu da izgleda mlado i lijepo. Ako krema sadrži zaštitni faktor, njega lica je savršena, jer štiti i kožu od UV zračenja.

Možda vas zanima Nutricionisti otkrivaju 15 namirnica za zdravu i blistavu kožu Rubrika Beauty Beauty

Dobrodošli u pomlađivanje kože

Većina žena ulazi u menopauzu oko 50. godine, a tada dolazi do hormonalnih promjena koje se mogu osjetiti i na koži. Koža svake godine postaje sve više suha i sve više pokazuje dublje bore. Najkasnije tada, ali po mogućnosti prije toga, važno je svojoj koži pružiti odgovarajuću njegu u obliku barem jedne kreme, jer, kao što znaš, tvoja koža postaje zahtjevnija i brže se suši s godinama. Intenzivna krema s hijaluronskom kiselinom i retinolom, primjerice, dovoljno podupire kožu, štiti je i čini da koža izgleda prekrasno mladoliko.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SkinLab (@skinlabproducts)

Od 60 godina i više potrebne su posebno bogate kreme protiv starenja, koje su namijenjene zreloj koži. Za to se mogu koristiti brojni proizvodi za njegu. Posebno se preporučuju kreme sa sljedećim sastojcima: vitamin A, vitamin C, vitamin E, urea, retinol, hijaluronska kiselina, koenzim Q10 i minerali. Elementi u tragovima, poput magnezija, bakra, cinka, silicija, folne kiseline ili fosfora, također su među sastojcima dobre kreme.

Kate Moss Možda vas zanima Kozmetičarka Kate Moss otkrila je koju pogrešku izbjegavati za lijepu kožu i u 40-ima Rubrika Beauty Beauty

Koja je krema protiv starenja prava za mene?

Kreme s hijaluronskom kiselinom, retinolom i sl. trebaju učiniti jednu stvar iznad svega: osigurati vlagu. Ni u kojem slučaju ne smiju opterećivati kožu. Ako je to tvoj slučaj, možeš biti sigurna da to nije savršena krema za tvoju kožu.

Tvoj tip kože određuje koja je krema najbolja za tebe. Suha koža, primjerice, uživa u izdašnim količinama vlage, dok masna ili mješovita koža, s druge strane, ima drugačije potrebe i ne želi primati još više vlage.

Vrijeme je za savršenu njegu lica

Serum za lice optimalan je dodatak kremi protiv starenja. Ako koristiš oboje, brzo ćeš primijetiti da je kombinacija i koncentracija savršena za vašu kožu i savršeno se nadopunjuju. Rezultat: koža će biti gipka i lijepa te će izgledati mlado i glatko, tako da nećeš više htjeti ostati bez seruma ili kreme.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NIVEA (@nivea)

Svojstva seruma:

• Serumi daju koži intenzivnu njegu. Premda sadrže visoko koncentrirane sastojke, obično koži pružaju dovoljno hranjivih sastojaka u kombinaciji s bogatom kremom.

• Lagane su, tekuće do gelaste konzistencije, ali nikako nisu hidratantne.

• U usporedbi s kremama protiv starenja, relativno se brzo upijaju u kožu.

Photo: Instagram@nivea

Komentari 0