Ako ovo činiš svojoj kosi, prije ćeš ostarjeti! Ali, pronašle smo rješenja

Instagram/Jenlyn Rodriguez
Vidi originalni članak
  • Tvoja kosa može te učiniti puno starijom nego što to doista jesi, a uzrok je u tome kako je njeguješ
  • Osim toga, puno je stvari koje je mogu uništiti primjerice, njezino skraćivanje ili pak nedovoljna hidracija
  • Saznale smo koje se to greške javljaju pri stiliziranju kose i pronašle preparate koje će ti pomoći da joj vratiš sjaj i zdravlje, a i da i sama u trenu postaneš mlađa!

Dok kožu svoga lica svakodnevno njeguješ i to mnogim preparatima, koliko pozornosti doista posvećuješ svojoj kosi? Istina, možda je pažljivo tretiraš pomno odabranim sastojcima, šampon ispireš hladnijom vodom što je za nju puno bolje i ne pretjeruješ s feniranjem, ali znaš li da joj i puno drugih stvari može naštetiti

Osim toga, neke od njih mogu te učiniti i puno, puno starijom. I činiš ih puno češće nego što misliš. Ali za njih postoje i rješenja.

1. Pretpostavljaš da kosu trebaš još više skratiti

S godinama žene misle da svoju kosu trebaju održavati što kraćom, kao da žene u 60-ima više ne smiju imati dugu kosu. Naravno, ako tvoja kosa postaje tanja ili jednostavno obožavaš nositi kratke frizure, samo naprijed! Ali ako misliš da to trebaš učiniti jer si stigla u "određene godine", nemoj se držati pravila. A zapravo, čim postaješ starija duža će kosa linije tvog lica učiniti mekšima. Osim toga, duža kosa lakše će postići onu prirodnu nijansu kad je zbog sijedih kreneš bojiti, otkrili su stilisti svjetskih zvijezda.

2. Zaboravila si na proizvode za hidrataciju kose

Bez obzira na teksturu, boju ili dužinu tvoje kose, prvo što će te učiniti starijom je suha i oštećena kosa na kojoj je već korišteno previše proizvoda. Zato uvijek potraži one proizvode koji u sebi sadrže sastoje za hidrataciju, a to mogu biti šamponi, regeneratori, losioni, ali i ulja koja se stavljaju na vlažnu ili suhu kosu i čine je sjajnom i lijepo oblikovanom.

S lijeva na desno: šampon Bazzar (19,90 kn), losion za kosu Bazzar (110 kn), regenerator Douglas (105 kn)

3. Ne koristiš dodatne vitamine i ulja za kosu

Podcjenjuješ moć dodataka za kosu u obliku vitamina i pojačivača za rast. Starenjem naša kosa i tijelo prolaze kroz velike promjene, bilo da je riječ o uobičajenom stresu, odlaska na dijetu ili pak rađanja djece.

Beauty savjeti Sve si isprobala, no kosa ti je i dalje suha, oštećena i tanka? Ovih 6 savjeta bi ti moglo pomoći

Zato je našoj kosi potrebna dodatna njega, primjerice vitamini poput biotina i drugi dodaci koji će ojačati folikule kose, odnosno završetke korijena i pomoći pri hormonalnim promjenama. Njih možeš uzimati kroz tablete obogaćene vitaminima ili pak ulja koja u sebi sadrže hranjive tvari i sastojke za popravak oštećenih vlasi.

S lijeva na desno: John Frieda (55,90 kn), Douglas (99,90 kn), Douglas (99,90 kn)

4. Ne koristiš proizvode za zaštitu od vrućine

Kućno stiliziranje kose potalo je svakodnevica mnogim ženama, a u to ulazi i njezino feniranje, peglanje i kovrčanje. Zbog tolikog stiliziranja važno je više se posvetiti održavanju  zdravlja i mladosti kose, a to znači korištenje barijere između vlasi kose i vrućine. Zato stilisti preporučuju nabavljanje uređaja koji imaju digitalno prikazivanje temperature koju zatim možeš prilagoditi tipu i teksturi svoje kose. Osim toga, obožavaju koristiti sprejeve koji na kosi stvaraju zaštitni sloj protiv vrućine.

S lijeva na desno: Lijepa.hr (49,10 kn), Bazzar (107,90 kn), Lijepa.hr (176 kn)

5. Da prekriješ sijede izvlačiš pramenove

Izvlačenje i posvjetljivanje pramenova kako bi se prekrile sijede samo će rezultirati suhim vlasima. Osim ako si prirodna plavuša ovakvo prikrivanje sijedih i posvjetljivanje kose samo će napraviti prevelik kontrast s tvojom bojom kose, pogotovo ako si malo tamnija. Umjesto toga koristi boje koje će tvoje sijede prekriti od samoga korijena, a na to možeš posvijetliti i pramenove nekoliko puta godišnje koji će se nježno stopiti s ostatkom kose.

Beauty Suha ili prerano sijeda? Što to kosa otkriva o tvom zdravlju

6. Odlučila si se za ekstremnu promjenu boje

Stilisti pričaju da se njihovi klijenti često odlučuju za drastične promjene pa iz plave prelaze u tamnosmeđu boju. To ponekad može izgledati fantastično, osobito ako je postignuta dobra ravnoteža ili je tvoja koža maslinaste puti, ili pak ako je u proces uključen specijalan tim frizera. Ali u svakodnevnim promjenama frizure ova odluka nerijetko ispadne katastrofano pa bi te mogla pretvoriti u prerano ostarjelu gospođu. Zato umjesto toga svoju kosu možeš tek suptilno potamniti i radikalne ti promjene doista neće biti potrebne.

BEAUTY Isprobala sam mat crvene ruževe za kojima svi lude

7. Eksperimentiraš s proizvodima za prikrivanje sijedih korijena

Ako nemaš vremena ili mogućnosti otići do frizerskog salona, a spretna si s bojenjem kose, slobodno to činiš sama. Samo se sjeti da uvijek koristiš isti proizvod i nemoj kombinirati različite formule. Moglo bi se dogoditi da uopće nije ista nijansa, ali i još gore - da nova boja tvoju kosu učini slabijom i ošteti je, čime će ona prijevremeno ostarjeti.

Posjeti Miss7.24sata.hr