Beauty

Pitali smo frizere koje su najbolje frizure za tanku kosu i kako dobiti volumen

  • Stvoriti dojam bujne kose nije lak podvig ako je tvoja kosa tanka ili rijetka
  • Koje su najbolje frizure za tanku kosu  i koje proizvode koristiti 
  • Frizeri Branka Trohar iz Ponytail studija i Zvonimir Franić iz Salona Franić daju savjete

Tanka i slaba kosa za, one koje ju imaju, prava je muka bilo da se radi o tankim vlasima i puno kose ili pak rijetkoj kosi. Ako je i tvoja kosa takva, vjerojatno si isprobala razne stvari ne bi li joj dala barem malo volumena. Razgovarali smo s s dvoje frizera u čije se klijente ubrajaju dame poput Lane Klingor Mihić, Franke Batelić, Antonije Stupar Jurkin i druge, Brankom Trohar iz Ponytail studija i Zvonimirom Franićem iz Salona Franić koji su nam rekli kako njegovati takvu kosu, ali i koje frizure joj najbolje odgovaraju. 

''Kod tanke kose najbitnije je šišanje. Redovnim šišanjem mičemo ispucale i istanjenje krajeve te već u startu dobijemo bujniju kosu. Nakon toga su bitni preparati i svakako sušenje kose s glavom okrenutom prema dolje. Danas postoji gomila proizvoda za tanku kosu, a najbitnije je da proizvodi nemaju silikone i da nisu teški. Moj apsolutni favorit, s kojim sam opsjednut u zadnje vrijeme je Authentic Beauty Concept Amplify Mousse. To je pjena koja uistinu radi ogroman volumen. Nanosi se na mokru kosu prije sušenja, a i klijentice su doslovno poludjele za tom pjenom za kosu'' rekao nam je Zvonimir Franić. Branka Trohar je sličnog mišljenja: ''Prije svega, za volumen je izrazito bitna odgovarajuća njega za kosu. Tanka vlas ne trpi “teške” šampone i maske, tako da je ključno odabrati adekvatan proizvod kako ne bi otežao kosu. Potreban je dobar styling proizvod koji će kosi dat kompaktnost i osigurati da frizura bude postojana. Meni najdraže su Root Lifter pjene koje se apliciraju direktno na korijen kose, ciljano na mjesta gdje želimo kreirati volumen.'' Također, dodaje, tanku kosu je dobro i poželjno kemijski tretirati, odnosno bojati jer upravo bojenjem, ali kvalitetnim i profesionalnim, debljamo strukturu vlasi.''

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli SalonFranić (@salonfranic)

Najbolje i najgore frizure za tanku kosu

Zvonimir ima svoje favorite kad su u pitanju frizure pa tako na tankoj kosi preferira bob. ''Kosa, kad je tanka i preduga, uvijek stvori dojam "rezanaca" koje nitko ne voli. Sve dužine bob frizura s laganim slojevima su idealne za tanku kosu. Najčešće, kad mi dođu klijentice, traže izrazito postepeno ošišanu kosu tako da imaju što manje posla oko nje. Računaju da će tanka kosa, ako je u velikim slojevima jednostavno 'poskočiti', no to su gluposti. Nikome nikad nije 'poskočila' kosa ako se nije prethodno dobro isfenirao. Dakle, malo slojeva je dobro, puno slojeva nikako!''

Po Branki, najbolje dužine za tanku kosu su od kratkih pa sve do dužine koja seže do ključnih kostiju. Također sve varijante bob frizura, od kratkih graduiranih pa do valovitih.

 | Autor: Instagram/Jenlyn Rodriguez Instagram/Jenlyn Rodriguez

A što s tankom kosom koja se brzo masti?

Osvrnuli smo se i na problem brzog mašćenja tanke kose pa su nam naši sugovornici i tu dali dobre (i besplatne) savjete. 

Branka: Dobar trik koji zlata vrijedi, a ujedno je i besplatan, je taj da češljaš kosu svaki dan gustom četkom od prirodne dlake, počevši od korijena pa sve do vrhova kako bi potaknula cirkulaciju vlasišta te kako bi se distribuirao prirodan sebum i kreatin s vlasišta na dužinu. Tako ćeš osloboditi vlasište od masnoće, a ujedno hidratizirati vrhove prirodnim sebumom i keratinom. Dodatan savjet je da kad pereš kosu koristiš mlaku do hladniju vodu te slabiji pritisak jagodica na vlasište kako se ne bi iritirale žlijezde lojnice.

Zvonimir: Dobar šampon i pjena koja će malo isušiti korijen te sušenje kose s glavom naopako da što više u startu podigneš kosu. No, moraš biti svjesna da je problem kod tanke kose je što brzo legne na korijen i neminovno je da će se zamastiti brže.

 | Autor: Miss7/Instagram/Facebook Miss7/Instagram/Facebook

Kad su u pitanju preparati za njegu tanke kose, Branka kaže da na tržištu postoje linije proizvoda koje kosi pružaju volumen, no kod njih treba imati u vidu da je potrebno raditi stanke u njihovu korištenju. ''Šamponi za volumen uzrokuju bubrenje vlasi čime se pojačava volumen kose.  Bubrenje vlasi uzrokuje i širenje kapilarnih vlakana u kosi, a kosa je zatim u stanju napuhanosti i kao posljedica, javlja se gubitak vlage iz kose i elastičnosti pa postaje beživotna i lomljiva. Moja preporuka je da se biraju proizvodi za jačanje vlasi od samog korijena koja je idealna za tanku vlas. Regenerator za kosu sa što laganijom teksturom i sa što manje masnoća. A lak za kosu će memorizirati oblik i učiniti ga dugotrajnijim.''

Photo: Instagram/Jenlyn Rodriguez

Komentari 0