Beauty

Počele su sijede? Donosimo ti najbolje načine kako ih što bolje skriti

  • Prikrivanje sijedih ponekad se čini kao posebna znanstvena disciplina stoga ti donosimo nekoliko savjeta kako da je uspješno svladaš
  • Najvažnija stavka je donošenje odluke o tome hoćeš li kosu bojiti sama kod kuće ili u frizerskom salonu
  • Za prekrivanje prvih sijedih kod kuće donosimo ti par izvrsnih trikova

Pokrivanje sijede kose posebna je znanost. Sijedu kosu teško je obojiti jer boja ne upija uvijek lako. Mnoštvo je odluka koje moraš donijeti, od odabira prave boje do odluke o tome hoćeš li pokriti svoje sijede kod kuće ili se uputiti u salon. Mnoge žene se pritom izgube u svim opcijama stoga vjerujemo da će ti naši savjeti pomoći u navigaciji kroz opcije.

Možda vas zanima Suha ili prerano sijeda? Što to kosa otkriva o tvom zdravlju Rubrika Beauty Beauty

1. Bojenje vlasišta kod kuće

Bojenje vlasišta kod kuće uštedjet će ti vrijeme i novac. Prije nego što odlučiš obojiti kosu, uzmi u obzir nekoliko stvari:

1) Koristi samo trajnu boju za kosu. Polutrajne boje nisu jako učinkovite na sijedim dlačicama.
2) Ukoliko želiš drastičnu promjenu, najbolje je da to ne radiš sama. Za bojenje kose kod kuće je najbolje ako ideš samo dvije nijanse svjetlije ili tamnije od tvoje prirodne boje.
3) Svakako pažljivo slijedi upute za korištenje.

   

2. Retuširanje korijena

Ako pokušavš prikriti svoj sijedi korijen donosimo ti nekoliko mogućnosti. 

1. Maskara za kosu

Maskara za kosu su još u 19. stoljeću koristili muškarci i žene kako bi privremeno pokrili nekoliko sijedih vlasi. Budući da je tako jednostavna i brza za korištenje, tehnika se nedavno vratila. Jedini mogući minus je taj što je boja privremena i ispire se te ju je s vremenom potrebno obnoviti. 

Primjer: Schwarzkopf maskara za kosu (90 kuna)

2. Četkica za zube ili štapić za maskaru

Ako imaš nekoliko sijedih vlasi, ali nedovoljno da bi opravdala bojenje cijele kose, možeš jednostavno koristiti četkicu za zube kojom ćeš boju nanijeti na određene vlasi. Za pojedinačne sijede vlasi možeš koristiti čisti štapić za maskaru. Jednostavno umoči četkicu u boju i nanesi je na sijede vlasi. Slijedi upute o tome koliko dugo treba zadržati boju prije ispiranja.

3. Sprej za prekrivanje sijedih

Ovakvi sprejevi prekrivaju sijede i izrast u samo jednom brzom nanosu točno kada treba. Praktično su i brzo rješenje za održavanje besprijekorne boje kose te predstavljaju idealno rješenje iz džepa u trenucima žurbe. No imaju jednu manu, a to je većina njih traje samo do idućeg pranja. 

 

 | Autor: miss7/pr miss7/pr

Primjeri: (L´Oreal 49 kuna), BioKap (107 kuna), Syoss (49,90 kuna)

3. Primjena boje kistom

Ukoliko sama odlučiš bojiti kosu, razmisli o korištenju kista za nanošenje boje. To može biti daleko učinkovitije od mlaznice koja dolazi s bojama u kutiji. U svojoj knjizi Eva Scrivo o ljepoti, njujorška stilistica preporučuje korištenje četke za boju u boji korijena kose. "Nanošenje boje vrhom mlaznice nema istu silu ili trenje", kaže ona. Osim toga, četkica omogućuje ravnomjerniju distribuciju boje.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

 | Autor: miss7/pr miss7/pr Primjer: (Garnier 29 kuna), Syoss (36 kuna), Schwartzkopf ( 30 kuna)

4. Posvjetljivanje radi prekrivanja sijedih tonova

Ako imaš manje od 25 posto sijedih vlasi, razmisli o tome da kosu posvijetliš pramenove. No, nemoj to raditi kod kuće već se odluči na posjet salonu. Boja u samo jednoj nijansi je jednolična, dok mješavina nijansi može izgledati mnogo prirodnije. Balayage je izvrsna tehnika naglašavanja koju mnogi ljudi preferiraju za postizanje prirodnog izgleda.

Možda vas zanima Izgleda da je ovo najpoželjnija boja ovog ljeta - evo kako ćeš je najbolje nositi Rubrika Moda Moda

5. Trajna boja za kosu

Dok neki stilisti predlažu nanošenje polutrajne boje kose na kosu kako bi se bolje uklopila, Eva Scrivo se ne slaže. "Nemoj to raditi", kaže ona. Polutrajna boja ne može prekriti sijedu kosu. Također, kako boja blijedi, može ostaviti žutu nijansu na sijedoj kosi. Većina kolorista koristi trajne boje za prekrivanje sijede kose jer pruža mnogo bolju pokrivenost od polutrajnih boja.

Žene koje nikada nisu obojile svoju kosu brinu se da će im bojenje oštetiti kosu. To je razumna briga, ali možeš ju nadvladati. Općenito, ako si zabrinuta zbog oštećenja svoje kose, poželjet ćeš da tvoja kosa bude profesionalno obojena, umjesto da to pokušaš napraviti sama u kućnoj radinosti. Kemijska formula polutrajne boje koju možeš nabaviti u drogeriji može biti znatno jača od one koja se koristi u salonima. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

 

 | Autor: miss7/pr miss7/pr

Primjeri trajnih boja: Schwarzkopf (35 kuna), Keune (60, 90 kuna), Respect (49,90 kuna)

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0