Život

'U svom helikopteru vozila sam Hamiltona i Ritu Oru, a sad u Dubrovniku pokrećem nešto revolucionarno...'

  • Biti žena u muškome poslu nije lak zadatak, a zna to i Laura Protat, mlada pilotkinja koja nebom vlada od svoje 19. godine
  • Put ju je iz rodne Italije nedavno doveo i do Dubrovnika u kojem će s turistima prelijetati stari grad
  • U njezinom su se helikopteru dosad našli Michael Schumacher, Robert de Niro, Lewis Hamilton i Rita Ora, a s bogatom obitelji iz Saudijske Arabije doživjela je posebno smiješnu situaciju

Laura Protat mlada je žena koja radi u tipičnom muškom okružju - pilotira helikopterom. Ova 35-godišnja Talijanka svoj je rodni Rim već zamijenila s nekoliko adresa diljem Europe. Posljednjih je godina njezin dom bila Crna Gora, a sada je preselila u Dubrovnik.

Laura leti od svoje 19. godine, a kamo god dođe izaziva iznenađenje. Kad vide da helikopterom upravlja žena, ljudi i dalje imaju različite reakcije, kaže nam karizmatična Laura. Dok neki s njom žele letjeti baš zato što je žena pa izgleda "cool", ima i onih koji inzistiraju na muškim, starijim pilotima.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Ipak, simpatična Talijanka za njih ima spreman odgovor. "Kažem im "OK, ako želite imamo puno starijeg pilota, sijed je i doduše ne vidi baš najbolje, ali bez problema možete s njim". U njezinom se helikopteru našlo puno slavnih osoba iz estrade i politike, ali dosad nikome nije smetalo što ih vozi - žena.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Možda vas zanima Girl power! Vatrogasno društvo Čaglin ima čak 11 žena, morali smo porazgovarati s jednom od njih Rubrika Život Život

"Helikopter je cijenjena igračka pa sam na slavne i bogate već gotovo navikla", skromno kaže Laura s kojom su u helikopteru letjeli Michael Schumacher, Roberta de Niro, pjevač Akon i mnogi drugi, a posebno su joj u sjećanju ostali Lewis Hamilton i Rita Ora. "Bilo je to prije tri godine i iznenadili su nas jer nitko nije znao za njihovu vezu. Bili su simpatični, a meni se posebno svidio i Lewisow nevjerojatni crni jet kojim su stigli", prepričava Laura.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

U svojem se poslu susreće i s neobičnim situacijama pa nam je ispričala kako ju je prošle godine iznenadila bogata obitelj iz Saudijske Arabije. "Majka, otac i njihovo troje djece između 11 i 20 godina naručili su let, a sa sobom su imali i dadilju s Filipina. Vozili smo ih na otokok Tivat, a kad smo stigli otac obitelji me nazvao i rekao da su pogriješili i poslali krivu dadilju. Uopće nisu shvatili da je s njima kriva dadilja, pa se ona vratila sa mnom, a pravu sam vozila natrag njima na otok."

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Lijepa pilotkinja svoj posao obožava, ali o ovoj ulozi nije oduvijek sanjala. Nakon srednje škole slučajno je našla posao blizu kuće, a bila je to tvrtka za održavanje radio-stanica za talijansku policiju. "Uključivalo je to i odlaske na planine pa me moj šef počeo učiti i zapravo sam s njim odmah počela letjeti".

Možda vas zanima ''Prva sam žena u postrojbi konjanika koji čuvaju povijest kravate'' Rubrika Život Život

Tada je otkrila strast prema letenju koja ne jenjava ni danas.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Bilo je to 2002. godine, a godinu dana kasnije dobila je svoju prvu dozvolu, privatnu, koja joj je omogućavala da pilotira za zabavu. Komercijalna, poslovna dozvola stigla je nakon tri godine, 2006., nakon što je odradila minimum od 200 sati letenja i prošla pilotske ispite.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Život pilotkinje vodio ju je na adrese na Sardiniji, u Monacu i Toskani, zatim se 2015. godine preselila u Crnu Goru, a nedavno je svoje kofere premijestila u Dubrovnik u kojem otvara svoju tvrtku CroatiAmore. O preseljenju u biser Jadrana i pokretanju tvrtke već dugo razmišlja, ali tek je ove godine uspjela sa svojom idejom.

Možda vas zanima Opet ne znaš što obući na posao? Donosimo ti proljetne ideje za jutra bez panike Rubrika Moda Moda

"Već dvije godine pokušavam, ali zbog administracije nisam dosad uspjela. Ipak, sljedeći tjedan počinjemo s letovima i jako sam uzbuđena. To su prvi letovi takve vrste iznad Dubrovnika. Letimo utorkom i petkom, a turistima ćemo, u suradnji s agencijom Korkyra, stari dio grada pokazivati iz potpuno nove perspektive. Taj pogled morate doživjeti!", oduševljena je Laura.

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Ime CroatiaAmore nastalo je kao veza između njezine dvije ljubavi. "Volim Hrvatsku i Italiju, a ovo ih ime spaja. "Amore" na talijanskom znači ljubav, a riječ "more" hrvatska je pa je to zato idealna kombinacija".

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Dubrovnik obožava, do kraja sezone sigurno ostaje, ali hoće li se ovdje dugo zadržati još nije sigruna. Velik je razlog i jedan detalj.  "Ovaj dio Hrvatske je prekrasan, ali jako je skupo, puno skuplje od Crne Gore. Ipak, ima puno više događanja i ponuda pa to mogu razumjeti". Laura svoju strast doista živi pa je teško očekivati da će se tako brzo skrasiti, jer ionako, njezin je dom helikopter i visine u koje svakodnevno leti.

Pilotkinje najvećeg komercijalnog zrakoplova na svijetu - Airbusa A380

Možda vas zanima Isprobala sam novi mobitel za kojim svi lude - je li ispunio moja očekivanja? Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0