- U subotu se u Zagrebu održava gastronomska manifestacija "Vrgorac u Zagrebu" na kojoj će posjetitelji moći isprobati domaće proizvode
- Jagode, vino i pršut moći će se degustirati, a slasne vrgoračke jagode će se moći i kupiti
- Osim dobre hrane, Vrgorčani će prirediti i prikladni folklorni program
U subotu, 18. svibnja, između 9 i 16 sati, Cvjetni trg u Zagrebu postat će "Vrgorac u malom". Naime, tamo će se tada održavati zanimljiva gastronomska manifestacija "Vrgorac u Zagrebu" koja polako postaje prava tradicija. Mali grad smješten u plodnoj dolini rijeke Neretve već je odavno simbol jagoda, dobrog pršuta i kvalitetnog vina pa nas ne iznenađuje da će upravo ta tri proizvoda ponuditi na degustaciji u Zagrebu.
Na sam spomen vrgoračkih jagoda, ovaj događaj privukao je i našu pažnju pa smo o njemu popričali sa Željkom Opačak, direktoricom Turističke zajednice grada Vrgorca. Turistička zajednica jedna je od organizatora ovog događaja, a Željka nam je otkrila kako svaki proizvod na manifestaciju dolazi s pričom. Naime, istaknula je kako jagode proizvedene u Vrgorcu čine više od polovine jagoda proizvedenih u Hrvatskoj, ali to nije jedina stvar na koju su ponosni. Vrgorčani, naime, imaju i najveću pršutanu u ovom dijelu Europe u kojoj se priređuje više od 70 posto dalmatinskog pršuta. Osim toga, vinari iz Vrgorca često se hvale kako je u njihovom vinogorju posađeno preko 13 milijuna čokota loze, a ta impresivna brojka čini njihovo vinogorje najvećim u Hrvatskoj.
Osim proizvoda koji će biti ponuđeni na degustaciji, domaće jagode moći će se i kupiti iz ruku proizvođača koji, u kratkoj sezoni ovog crvenog voća, doista naporno rade. Prodavači su sada ujedinjeni u udruzi "Vrgoračke jagode", a Željka ističe kako je ljudima uvijek drago kada jagode kupuju iz ruku onih koji su ih proizveli jer im taj čin, u svijetu u kojem je teško zadobiti povjerenje kupaca, daje osjećaj da su novce dali za nešto što je domaće i zdravo te tako podržali male proizvođače.
Da cijela manifestacija ne ostane samo na dobroj hrani, Vrgorčani će pripremiti i prikladni folkorni program kojim žele predstaviti kulturu i tradiciju svog mjesta. Ipak, moramo priznati, najviše se veselimo mirisnim jagodama. I, prije nego što se to u subotu upitaš, zapamti da nikada nije prerano za čašu dobrog vina!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.