Život

U Šibeniku je osvanuo veliki Draženov dres, a iza njega stoji žena fascinantne snage i talenta

  • U spomen 55. rođendana proslavljenog košarkaša Dražena Petrovića u rodnom Šibeniku je na zgradi uprave izvješen njegov predimenzionirani dres
  • Dizajn i izradu dresa potpisuje modna kreatorica Karmen Herceg koja se šivanjem profesionalno bavi već dva desetljeća 
  • Premda joj nedostaje većina prstiju na rukama, otežano hoda i pati od paralize lica, Karmen nam svojim primjerom poručuje kako nikada ne treba odustati i prepustiti se samosažaljenju

Danas, 22. listopada svoj bi 55. rođendan proslavio jedan od najboljih košarkaša svih vremena - Dražen Petrović. Košarkaški Mozart tragično je preminuo u cvijetu mladosti, no sjećanje na njega nikada nije izblijedilo. Na svog "kapetana" posebno su ponosni njegovi sugrađani Šibenčani pa je tako na zgradi gradske uprave postavljen njegov divovski dres dimenzija 7x5 metara. Dizajn je inspiriran verzijom najpopularnijeg Draženova dresa, onoga koji je nosio dok je igrao za Šibenk.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Možda vas zanima 5 razloga zašto su naočale seksi pogotovo s ovom vrstom nakita Rubrika Moda Moda

Život bez predrasuda

No, to nije jedina fascinantna priča koja stoji iza ovog dresa. Naime, njega je kreirala modna dizajnerica Karmen Herceg - žena koja se vrlo uspješno bavi tim poslom usprkos tjelesnom invaliditetu - ukočenosti lica i očnih mišića, nerazvijenosti šaka te problemima pri hodanju zbog kojih koristi proteze. Ova šibenska dizajnerica nikada nije dopustila da je tjelesni nedostatak omete u kreiranju njezine modne bajke te se može pohvaliti uspješnom karijerom koja traje više od dva desetljeća.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Karijera duga 20 godina

Prošlog prosinca svečanom je revijom proslavila 20 godina rada na sceni, a tom prilikom istaknula je kako su od vlastitih mogućnosti ili nemogućnosti veći problem tuđe predrasude, prisjećajući se kako joj je nekoć liječnica opće prakse savjetovala da upiše pravo ili ekonomiju. No, Karmen ju nije poslušala i odlučila je upisati modni dizajn vođena ljubavlju prema šivanju koja je započela u srednjoj školi. "Uvijek sam bila svjesna svojih mogućnosti i znala sam što mogu, a što ne mogu. To sam na koncu i dokazala. Kad imate potporu i vjeru ljudi koji vas vode tako da vam daju snagu da idete kontra svijeta, možete ostvariti što želite" - kazala je tada Karmen.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Možda vas zanima 3 jesenske boje koje nikad, ali baš nikad neće izaći iz mode Rubrika Moda Moda

Uspješno svladavanje izazova

Iza Karmen su brojne revije i izlaganja, a osim za slavljenički Draženov dres, zaslužna je i za odore šibenske Gradske straže te kravate za zaposlenike tvrđava Barone i sv. Mihovil. Zadivljujuće zvuči podatak da joj je za izradu dresa bilo potrebno tek pet dana prije nego je on po prvi puta osvanuo na Krešimirovu domu 2017. godine. "Mene i inače zovu kad nešto treba brzo odraditi, jer znaju da volim izazove" - otkrila je Karmen za 24sata.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Možda vas zanima Karmela Vukov Colić: Sto žena, sto menopauzi. Moja nije bila tako strašna Rubrika Stars Stars

Zbog bolesti nedostaje joj većina prstiju na rukama, nosi i protezu na nozi te ima urođenu parezu lica i strabizam. No, sve ove poteškoće je nimalo ne usporavaju u životu. Karmen nas sve uči kako je golema šteta provesti život samosažalijevajući se. I to je vrijedna lekcija, a  njezin rad i životni elan uistinu zavrjeđuju naše duboko poštovanje.

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0