Život

Što trebaš napraviti ako te uhvati grč u vodi?

Plivanje uz sve svoje prednosti nosi i određene opasnosti, posebice u moru, a jedna od njih svakako je i grčenje mišića. U tom trenutku važno je pravilno reagirati

Sezona kupanja u punom je jeku, a čak i ako si odlična plivačica, može doći do neželjenih situacija kao što su, na primjer, grčevi. U toj situaciji kod većine ljudi prvo nastupi panika zbog koje nezgoda može postati puno ozbiljnija nego što uistinu jest. Da, grčevi jesu opasni, ali ne, nećeš se utopiti ako pravilno reagiraš na njih

Prije svega, važno je znati zašto i kako uopće dolazi do grčeva. Možemo ih dobiti prilikom istezanja u krevetu ili pri nekoj većoj fizičkoj aktivnosti i to često zna biti veoma bolno, ali do grčenja mišića može doći i u vodi što stvara otežane okolnosti. Grčevi u vodi nerijetki su kod onih osoba koje ne plivaju tijekom cijele godine pa se odjednom preforsiraju. Osim toga, ako dugo boraviš u vodi, također možeš očekivati grčeve zbog pothlađivanja. 

Možda vas zanima Luftići prema tvom horoskopskom znaku? Jupi! Rubrika Life&style Life&style

Pitanje glasi - što je potrebno napraviti u tom trenutku?

Ako se dogodi da te u vodi uhvati grč, prva nagonska reakcija bit će vjerojatno takva da uhvatiš taj mišić rukama. No, nemoj to učiniti. U tom trenutku važno je da ostaneš pribrana i da istegneš zgrčeni mišić. Budući da se grčevi najčešće javljaju u listovima, trebaš ispružiti nogu i povlačiti nožne prste prema sebi. To ćeš najlakše učiniti ako opružiš cijelo tijelo na površinu vode, tako da ti iz vode viri samo glava. U slučaju da ne možeš pomoći sama sebi iz nekog razloga, u ovom položaju trebaš pričekati pomoć.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Možda vas zanima Ljeto dolazi: Sve opasnosti seksa u moru Rubrika Love&Sex Love&Sex

Rješavanje grča dakako je jednostavnije ako si u plićaku i ako oko sebe imaš druge kupače, no ako se pronađeš sama u dubini, imaj na umu položaj u koji se trebaš namjestiti i najvažnije od svega, ostani smirena i usredotočena na grč. Nemoj se prepustiti panici jer ti to ni u kojem slučaju neće pomoći.

Kako se kaže - bolje spriječiti nego liječiti - pa prema tome savjetujemo da boraviš u vodi više puta po malo. Ako nisi u odličnoj formi, radije se drži manjih dubina, odnosno plićaka i budi bliže obale. 

Photo: Thinkstock

Komentari 0