Život

Što se događa s našim zdravljem kada se pomiču kazaljke?

Iako uskoro to više nećemo raditi, sutra ćemo pomaknuti sat unatrag i počet će zimsko računanje vremena. Liječnik nam je objasnio kako to djeluje na naš organizam

Europska komisija želi ukinuti pomicanje sata, a odluku o tome hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena prepustila je svojim članicama. Drugim riječima, Hrvati će sami odlučiti o tome žele li ostati na trenutačnom, ljetnom računanju ili će odabrati zimsko.

Sat ćemo pomaknuti još najmanje dva puta - sutra, 28. listopada 2018. u 03.00 sata, kada pomičemo kazaljke jedan sat unatrag i počinje zimsko računanje vremena i 31. ožujka 2019. kada se ponovno zadnji puta obavezno moramo vratiti na ljetno. Potom je odluka o računanju vremena isključivo na nama.

Možda vas zanima Ovo je bitno: Što moraš jesti ako većinu dana provodiš sjedeći? Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Miss7/Thinkstock Miss7/Thinkstock

Nije nepoznato kako promjena vremena, vremenskih zona pa i sama promjena računanja vremena utječe na naše zdravlje, a doktor opće i obiteljske medicine Antun Bukvić objasnio nam je kako:

"U svakom slučaju mislim da će ukidanje zimskog i ljetnog računanja pozitivno utjecati na naše zdravlje. No, treba imati u vidu i da će našem organizmu svakako biti potrebno vremena da se navikne na računanje vremena koje ćemo odabrati. Valja naglasiti kako je ta promjena najviše na psihološkoj bazi. Ako znamo da nema pomicanja, automatski se prilagodimo. Ako stalno razmišljamo hoće li se sutra pomaknuti vrijeme za jedan sat, u nama se stvara nemir. U našem se tijelu onda aktivira sustav koji izlučuje adrenalin i onda može doći do porasta tlaka, glavobolja, vrtoglavica... Sama činjenica da će se uvesti "normalni" sat opušta čovjeka i to je s jedne strane relaksacija."

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Planiraš li uskoro trudnoću, pokušaj se suzdržati do prosinca. Evo i zašto... Rubrika Life&style Life&style

Doktor Bukvić nam je pojasnio i negativnosti koje nastaju promjenom računanja vremena

"Čim ljudi počnu razmišljati o promjeni koju donosi novo računanje vremena, hoće li spavati duže ili kraće, u njima se automatski stvara kaos, sve se pobrka. Najviše dolazi do izražaja poremećaj sna jer se čovjeku uskrati ili produži san, a ljudima treba vremena da se prilagode na novo računanje vremena. Naš je organizam kompleksan pa se promjena odnosi i na kardiovaskularni sustav. Kod nekoga se počne javljati ubrzani rad srca, srčane aritmije, može doći čak i do moždanog udara... Osim toga, taj stres može biti uzrok i automobilskih nesreća, a može se na neki način odraziti i na djelatnost koju čovjek obavlja zbog ranijeg ustajanja nego inače. Tu može doći i do negativnih posljedica, odnosno do ozljeda na radu."

Dakle, ukidanje zimskog i ljetnog računanja vremena pozitivna je promjena koja nas čeka. Baš kako je doktor Bukvić rekao - i fizička i psihička

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0