Život

Skinula sam 57 kilograma! Shvatila sam da je dovoljna jedna mala promjena svakih tjedan dana

  • Mama troje djece, Australka Keely Dellit podjelila je vrlo poticajnu priču o tome kako je sa 126 kilograma smršavila na 69
  • Svakim odricanjem od zalogaja činilo joj se da sebe uskraćuje za nešto dobro, mrzila je vježbanje - zato je shvatila da ne može odjednom uvesti drastične promjene u život već sitne i pomalo
  • Za početak, to je značilo umjesto srednje, naručiti malu porciju pomfrita. Mali pomaci dovoljni su za veliki uspjeh, poručuje danas

"Bila sam nevjerojatno živo dijete. Nije ni čudo, oba roditelja su mi bili sportaši u mladosti. Tata je danas vatrogasac, a u mladosti je veslao, a mama je policajka i nekad triatlonka. Živjela sam poput njih - zdravo se hranila i bavila se sportom gotovo svakodnevno. A onda je došao pubertet. Ne samo da me sport posve prestao zanimati, nego sam još sa 14 godina prihvatila pomoćni posao u jednom fast foodu. A to je značilo i besplatne burgere i pomfrit - koliko želim, kad želim" objasnila je početak svoje poticajne priče o skidanju čak 57 kilograma u godinu i pol Australka Keely Dellit. Ispričala je svoj put od nesretne, pretile tinejdžerice do pretile mlade žene i napokon mame koja je shvatila da zbog svoje djece mora nešto učiniti.

Možda vas zanima Saznaj koji kupaći kostim najbolje odgovara tvojoj osobnosti Rubrika Moda Moda

Smršavila sam za maturalnu, a onda vratila još više

"Kilogrami su se počeli lijepiti sami sve dok nisam kao maturantica rekla samoj sebi da ih želim izgubiti prije maturalnog plesa. Počela sam mahnito vježbati i brojati kalorije i uspjela skinuti 20 kilograma. Ali kad sam se nakon srednje škole preselila od roditelja, brzo sam vratila sve što sam izgubila - i, naravno, dodala još nekoliko kilograma. Onda su došla i djeca - rodila sam ih troje u kratkom periodu. Svaka pomisao da bih mogla smršaviti naprosto je izletjela kroz prozor s mojim trudnoćama. Iskreno, nisam nekoliko godina ni stala na vagu jer naprosto nisam željela znati što će pokazati."

 | Autor: Instagram/losingkeelos Instagram/losingkeelos

Trenutak preokreta

"Trenutak preokreta u mojoj glavi dogodio se kad sam se vratila iz bolnice nakon rođenja treće bebe i pogledala se u ogledalo - shvatila sam, ovako dalje više ne može. Duboko sam udahnula i stala na vagu - vjerojatno suludo, baš neposredno nakon poroda - imala sam 126 kilograma. Znala sam da nešto moram napraviti, da ovako ne mogu dalje, ne samo zbog tog broja, nego i zato jer sam neprestano bila umorna i osjećala sam se nezdravo. A znala sam da želim ostati zdrava zbog svoje djece".

 | Autor: Instagram/losingkeelos Instagram/losingkeelos

"Poznajem samu sebe i svjesna sam da ne mogu u drastične promjene. Zaklela sam se samoj sebi da ću svaki tjedan uvoditi po jednu malu promjenu u svoj život i tako nakon tjedana i tjedana početi konačno živjeti zdravo. U početku se nisam sasvim odrekla fast fooda i slatkiša koje obožavam. Krenula sam od manjih porcija (mali pomfrit umjesto srednjeg). A onda sam polako počela raditi i neke zdravije, radikalne promjene (recimo, umjesto pohane piletine jela sam piletinu s roštilja).

Možda vas zanima Filip Čančer (25): "Izgubio sam 75 kilograma i od pretilog, nesigurnog dečka postao model" Rubrika Život Život

Male promjene, ne bih mogla podnijeti sve odjednom

"Jednom kad sam se posve navikla na te promjene u prehrani, rekla sam samoj sebi - dosta je s gaziranim pićima. Prvo sam ih zamijenila cijeđenom narančom, a na koncu naprosto gaziranom mineralnom vodom. Umjesto bijele riže kuhala sam smeđu, umjesto običnog mlijeka počela sam kupovati biljna. Uglavnom sam sama kuhala kod kuće i veoma rijetko nešto naručivala. Te male promjene, uvođene veoma polako, pomogle su mi da posve promijenim način života i prehrane".

 | Autor: Instagram/losingkeelos Instagram/losingkeelos

Jedan moj tipični meni

Danas nastojim jesti cjelovite namirnice i zdravu, nutritivno vrijednu hranu. Moj tipični dnevni jelovnik - da odmah dodam, teže bih ga se pridržavala da ne pijem po tri i više litara vode dnevno:

* doručak: kajgana od dva jaja i mala zdjelica zobene kaše s borovicama, malinama ili kupinama

* ručak: velika zelena salata obogaćena avokadom, krastavcima, mrkvama i paprikom uz piletinu ili tunu sa žara

* večera: riba kuhana na pari s gomilom kuhanog povrća

Povremeni snek: proteinske 'čokoladice', štapići od svježe mrkve ili prirodni maslac od kikirikija bez dodataka

 | Autor: Instagram/losingkeelos Instagram/losingkeelos

Vježbanje: na početku sam hodala, trčala s djecom po parku

"Počela sam i vježbati - u početku je bilo teško i išlo sporije od promjena u prehrani. Prvih šest mjeseci nisam se držala nekog pravog plana. Naprosto sam improvizirala: hodala sam ili s djecom trčala po parku, a onda i pronašla neke vježbe na YouTubeu koje sam sama radila kod kuće. No, kako sam postala samouvjerenija i polako se vraćala u formu, odlučila sam da trebam pojačati vježbanje i učlanila sam se u grupu koja trenira prema principima vojnog drila, i to svakodnevno (ponekad bih otišla i dva puta dnevno). To mi se tako svidjelo da sam postala trener s licencom i počela držati satove drugim polaznicima".

"U samo 14 mjeseci, izgubila sam 57 kilograma - i konačno koncentraciju posve prebacila s kilograma na ono važnije, zdravlje i snagu, jačanje  svojih mišića. Beskrajno sam sretna zbog svih ovih promjena iako mi je često bilo jako, jako teško".

 | Autor: Instagram/losingkeelos Instagram/losingkeelos

Još uvijek imam problem odbiti tortu, ali znam da to mogu

"Prije nego što se odlučimo zdravo hraniti nismo ni svjesni koliko se praznika i obiteljskih proslava svodi na kaloričnu hranu. Ponekad sam se osjećala kao da sebi nešto uskraćujem kad bih odmahnula glavom na ponuđeni komad pizze ili torte. Priznajem, povremeno još uvijek imam s tim problem. Svaki dan moram sebi ponavljati da želim jesti svjesno, razmišljajući o tome što je i koliko za mene dobro".

Možda vas zanima Bez razloga se debljaš? Možda samo trebaš "reprogramirati" probavu i reći zbogom kilama Rubrika Life&style Life&style

"Dok sam mršavila, otkrila sam i svoju strast, koja mi je u krvi - sport, vježbanje, snaga, zdravlje. Postala sam osobni trener i sad mogu s ostalima podijeliti sve što sam naučila i shvatila. Osnovni trik za zdravlje i ljepotu tijela upravo je u tome da moramo početi sporo, ne mučiti samu sebe i svakodnevno proslavljati veoma male uspjehe i pomake. To je informacija koju želim podijeliti s tobom".

Photo: Instagram/losingkeelos

Komentari 0