Život

Rodila u vlastitoj kupaonici i - preporodila se!

Mislila je da mora hitno na zahod, ali zapravo joj je počeo porod. Tako je Krystyn Hall svoju četvrtu djevojčicu rodila kod kuće i zaključila da je to bilo bolje nego da je stigla u bolnicu

Kad je Krystyn Hall četvrti put ostala u drugom stanju, unaprijed je odlučila da će joj porod ovaj put proći bez anestezije. Krystyn pati od takozvane gestacijske trombocitopenije, poremećaja pri kojem broj krvnih pločica u trudnoći opada, a poslije se vraća na normalu, ali može se dogoditi da je u trenutku poroda količina trombocita u krvi tako niska da rodilja ne smije primiti epiduralnu.

Kako nije željela doći u rađaonicu i očekivati anesteziju da bi tad doznala kako to ne dolazi u obzir, Krystyn je isplanirala drukčiji porod uz alternativne metode: hipnoporod, tehniku kojom se majke uz pomoć dubokog disanja, vizualizacije i određenih poticajnih riječi mogu opustiti i nadvladati bol. Osim toga, odlučila je i da će joj pri porodu pomagati primalja s kojom će na vrijeme krenuti u rodilište.

No, kako to često bude u životu, događaji su se odvijali pomalo neočekivanim tijekom. Evo kako je Krystyn opisala dolazak svoje kćerkice na svijet.

1. Prvi trudovi

Malo prije jedan u noći, odjednom mi je puknuo vodenjak. Nazvala sam primalju, a ona mi je rekla da se okupam, opustim i legnem u krevet te da ćemo malo pričekati da vidimo je li doista počeo porod. Čim sam odložila telefon, pogodio me prvi trud, kao silan val boli. Uf! Uronila sam u toplu kupku uz snimku poticajnih riječi za hipnoporod i rekla mužu da ode na spavanje jer ga sad ne trebam.

Nije mi se žurilo u rodilište. Prema prijašnjim porodima koji su svi trajali zbilja dugo (najkraći 18 sati), očekivala sam da će se i ovaj put to razvlačiti u beskraj pa sam htjela ostati kod kuće do posljednjeg trenutka.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. Trudovi napreduju

U 5:30 probudila sam muža. Opirala sam se trudovima zbog čega su još više boljeli pa sam ga zamolila da mi pomogne da se opustim. I dalje sam mislila da će se beba roditi tek sutra, ali onda smo izmjerili razmak između kontrakcija i shvatili da stižu svake dvije minute, što je bio znak da moramo u bolnicu. Telefonirali smo prijateljici s kojom smo se dogovorili da će nam pričuvati djecu dok smo u rodilištu, a nazvala sam i primalju da joj kažem kako krećemo. Ali jedva sam govorila od trudova.

Možda vas zanima Pokazala je kako je carski rez itekako bolan Rubrika Life&style Life&style

3. Porod

Oko 7:30 s najvećim naporom sam se dovukla u prizemlje. Bilo mi je mučno kao da ću povratiti, ali i dalje nisam bila svjesna koliko je porod blizu. A onda sam osjetila da hitno moram na zahod i najbrže što sam mogla odgegala sam u kupaonicu. Brzo sam shvatila da je moja potreba da se napnem i pokakim zapravo potreba moje kćeri da dođe na svijet, samo malo ranije nego što sam očekivala!

Sve u mojem tijelu govorilo mi je da guram i dok je moj muž, koji je shvatio što se događa, vikao “Guraš? Guraj!”, posegnula sam rukom ispod sebe i osjetila glavicu. Još dva puta sam gurnula i bila je vani. I moram reći da porod uopće nije bolio; zapravo mi je donio olakšanje.

- Donesi ručnike! - viknula sam mužu, na što mi je on, kao u nekoj komediji, zbunjeno upitao: - A gdje su?

Ali onda se nekako snašao, donio mi ručnike i umotali smo bebu koja nije plakala, ali bila je lijepe zdrave ružičaste boje i radoznalo je gledala oko sebe. Zaključili smo da nema potrebe zvati hitnu. Telefonirali smo primalji koja je smirujuće rekla da su djeca koja se rode bez ičije pomoći obično u najboljem redu, ali nam je ipak savjetovala da pozovemo hitnu.

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

4. Odlazak u bolnicu

Sa svojom curicom u naručju, legla sam na nosila i odvezla se u bolnicu u kolima hitne pomoći; ona mi je cijelo vrijeme bila na prsima i sisala kao luda. Kad sam je već rodila kod kuće, htjela sam da bar posteljica iziđe pod nadzorom primalje koja nas je čekala u bolnici. Zapravo, bilo mi je baš drago da se nisam stigla dovesti u rodilište na vrijeme - možda bih rodila u autu, a puno je ljepše i ugodnije roditi kod kuće u kupaonici.

Porod kod kuće možda je katkad malo riskantan, ali na sreću kod nas je sve proteklo glatko i moja curica i ja u odličnom smo stanju.

Možda vas zanima Mitovi o trudnoći koje ginekolozi stalno slušaju Rubrika Life&style Life&style

5. Savjet br.1

Nemoj dopustiti drugima da ti govore što da radiš. Razmisli kakav porod želiš i drži se toga. Ako i dođe do nekih promjena putem, na primjer, jer se bebi žuri, lako ćeš ih prihvatiti jer će to tražiti tvoje vlastito tijelo.

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Photo: Facebook/Predrag Suka

Komentari 0