Life&style

Mitovi o trudnoći koje ginekolozi stalno slušaju

Kad je zdravlje u pitanju, internet istovremeno može biti od velike pomoći, ali i izvor lažnih informacija. Upravo zato, vrijeme je da srušimo neke od najvećih mitova o trudnoći - uz pomoć ginekologa!

Bilo da su praznovjerja ili ne, ima toliko ludi priča i ideja kad se spomene trudnoća, ali i izbjegavanje iste. I čak iako misliš da možeš prepoznati totalno lažni savjet, neki od ovih postoje već toliko dugo da smo prestali razmišljati o tome jesu li točni ili ne. Ovo su najčešći mitovi oko trudnoće koje čuju ginekolozi i razjašnjenjo je jesu li istina ili ne?

Možda vas zanima Uh! Nitko ne želi priznati, a svima se ovo događa za vrijeme seksa Rubrika Love&Sex Love&Sex

1. Najčešće korišten oblik zaštite je "metoda izvlačenja"

Prvo i osnovno, izvlačenje penisa nije metoda zaštite ni od čega! Iako svi imamo frendicu koja se kune da to radi godinama i nikad nije zatrudnjela, ovo je u stvari najslabija i najopasnija metoda "zaštite". Osim što nisi zaštičena od spolnih bolesti, istovremeno i dalje riskiraš trudnoću sve da ti je partner "izašao" iz tebe prije nego li je svršio. Kako? Zato što i prije orgazma muškarci ispuštaju tekućinu koja sadrži spermu te od nje možeš zatrudnjeti. 

2. Ne možeš zatrudnjeti tik nakon što prestaneš s kontracepcijskim pilulama

Ovo konstantno čitamo po internetu jer većina žena zaista misli da ne možeš zatrudnjeti još jedan određeni period nakon što prestaneš piti pilule. Međutim, možeš. Sjeti se da već kad zaboraviš popiti samo jednu pilulu u mjesec dana više nisi zaštićena i možeš zatrudnjeti, kako onda ne bi mogla biti kad ih sasvim prestaneš uzimati. Ipak, želiš li dijete, a piješ pilule, posavjetuj se s ginekologom kako najbolje planirati trudnoću.

Možda vas zanima 5 stvari koje bi trebala znati o seksu poslije trudnoće Rubrika Love&Sex Love&Sex

3. Mokrenje nakon seksa (i slične fore) spriječavaju trudnoću

Čuli smo sve od kihanja do mokrenja nakon seksa kako bi se izbjegla trudnoća, kao i da trudnoća nije moguća ako se ne dogodi orgazam, te obrnuto, da se brže zatrudni ako se radi stoj na glavi (!!!) nakon seksa. Međutim, ništa od ovoga nije znanstveno potvrđeno. Moramo priznati da se ipak najčešće spominje mokrenje - ali to ima drugačiju funkciju, tako se ispiru bakterije iz organizma. 

4. Malo krvarenje može značiti da si trudan

Iako je pametno promatrati promjene u tijelu, malo krvarenja ne znači da si trudna ili da kontracepsija ne djeluje. To se može dogoditi i zbog privikavanja na novu kontracepciju i trajati nekoliko mjeseci, a može se dogoditi i jače krvarenje zaboraviš li popiti tabletu. Ako ovakvo, neplanirano, krvarenje doživljavaš često, a piješ pilule, svakako se obrati ginekologu.

Photo: Refinery29

Komentari 0