Život

Puno je dobrih razloga zbog kojih će ove godine treba posjetiti karneval u Veneciji

Jedan od najpoznatijih karnevala na svijetu počinje u subotu 23. veljače - imaš dovoljno vremena za isplanirati posjet

U Veneciji se punom parom radi na pripremama za nadolazeći karneval i očekuje se da će kao i uvijek nadmašiti prethodnu godinu. Ljudi iz cijelog svijeta ne propuštaju priliku biti dio ovog spektakla o kojem se priča. U proslavi sudjeluje cijeli grad te se štuje povijest i prikazuju brojne tradicije. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carnevale di Venezia 2018 (@venice_carnival_official) on

Jedna od posebnosti ovog karnevala je i 'Festa delle Marie'. Nešto poput izbora za miss Venecije. Svake godine se na izbor prijavi od 80 do 90 djevojaka od kojih žiri 2. veljače (na Svijećnicu) izabere 12 najljepših. Uvjet je da su djevojke rođene u Veneciji i žive u Italiji no ako se koja strankinja želi prijaviti mora dobiti posebnu dozvolu vijeća koje sudjeluje u odluci. Tako se na moderan način prisjeća otmice 12 zaručnica koja se dogodila u 11. stoljeću za vrijeme dužda Pietra Candiana III.
Procedura je takva da djevojke, odjevene u tradicionalne venecijanske kostime s personaliziranim make upom, otvaraju karneval šetnjom do trga svetog Marka uz pratnju 300 zabavljača i to je predstavljeno kao povijesna šetnja. Na zatvaranju karnevala se bira Maria godine koja je obučena u kostim povezan s temom festivala. Tijekom karnevala one prate program karnevala svojim točkama. Iduće je godine lanjska Maria godine sudjeluje u manifestaciji 'Anđeoskog leta', o kojem možeš pročitati malo niže. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carnevale di Venezia 2018 (@venice_carnival_official) on

Pobjednica je svake godine odjevena u drugu haljinu s temom karnevala iza koje stoji Atelier Pietro Longhi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carnevale di Venezia 2018 (@venice_carnival_official) on

Anđeoski let  nekoć zvan i kao 'Let od Turaka'  je ceremonija iz 16. stoljeća koja je se sastoji od tri koraka koje je takozvani Turak mora obaviti, a nadimak Anđeo je dobio zbog krila. Prvi korak je šetnja konopom do vrha zvonika, drugi je silazak na lođu Duždeve palače gdje ga dužd dočeka s cvijećem, a posljednji korak je povratak na zvonik. No 1759. godine dogodila se nesreća u kojoj je akrobat poginuo te je zatim uvedena tradicija da umjesto čovjeka 'leti' drveni golub ispunjen cvijećem i konfetima koji se prospu na gledatelje. Od 2001. godine ponovno u 'Anđeoskom letu' sudjeluje akrobat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carnevale di Venezia 2018 (@venice_carnival_official) on

Možda vas zanima Putuješ u Veneciju? Uz ovih 5 trikova možeš mnoogoo uštedjeti! Rubrika Life&style Life&style

Postoje tri vrste maski koje možeš vidjeti i kupiti u Veneciji, bauta, moretta i larva. Bauta je maska koja pokriva cijelo lice, nema rupu za usta i ima puno pozlate. Može prekrivati i samo gornji dio lica do obraza, kako bi se moglo razgovarati, jesti ili piti, ali njome se i dalje prikriva identitet. Moretta je ovalna maska s crnim baršunom i velom, koji su obično nosile žene prilikom posjeta samostanima. Larva je uglavnom bijele boje i često se nosi uz trorubi šešir na glavi i plašt. 

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram

Možda vas zanima Je li moguće da posuđe peremo totalno pogrešno Rubrika Life&style Life&style

Kao i svake godine i ove će karneval imati svoju temu. ''Creatum Civitas Luden' (stvaranje luckastog građanina) odnosno ponovno otkrivenje Venecije 18. stoljeća s novim obratom, a obrtnici i podrumi bit će u centru karnevalskog događanja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Destination Venice (@destination_venice) on

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0