Life&style

Putuješ u Veneciju? Uz ovih 5 trikova možeš mnoogoo uštedjeti!

Općepoznata je činjenica da je Venecija jedan od najljepših gradova na svijetu, a brojni svoj odlazak tamo odgađaju zbog činjenice da moraju odvojiti prilično izdašnu svotu novca. Iz prve ti ruke donosim provjerene trikove za uštedu...

Na svoj odlazak u Serenissimu čekala sam prilično dugo, ali svo čekanje apsolutno se isplatilo. Venecije je nedvojbeno najslađi i najromantičniji grad koji sam dosada posjetila. Baš je svaka ulica fotogenična, a duh starine nije ishlapio. Ipak, ne treba zaboraviti da je riječ o golemom turističkom centru u kojem su cijene očekivano - visoke. Ali to ipak ne znači da tamo ne možeš otputovati bez basnoslovno velike cifre. Imam male trikove za tebe i garantiram ti da provjereno djeluju:

1. ZABORAVI NA GONDOLE

Da, znam, kad god maštamo o Veneciji, zamislimo se u jednoj od bogato urešenih gondola. Scena je prilično romantična - ti, zanimljiv gondolijer koji ti pjevuši i prekrasne scene oko tebe. Ipak, stanje na terenu mnogo je manje idilično. Osim što putuju velikim kanalima, gondole se kreću i onim manjim, dobrano onečišćenim. I, ne, mirisi koji se šire nisu baš sjajni. To može upropastiti dojam. Osim toga, cijene vožnje nisu male. Vidjela sam natpise na kojima piše da koštaju 80 eura. Osobno, nisam se ni namjeravala voziti jer znam da postoje takozvane gondole traghetto (gondole u službi javnog prijevoza). Cijena je 1,5 eura, a dojam - gotovo isti. Vidiš jednako lijepe prizore, a ostaneš 78,5 eura bogatija. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Granić (@ivanagranic) on

 

2. NE, GHETTO NIJE JEZIV NI OPASAN

Kada čujemo riječ ''ghetto'', automatski pomislimo na loše četvrti koje bi svaki turist trebao zaobići pod svaku cijenu. Ipak, kad je riječ o venecijanskom ghettu, to i nije slučaj. U ghettu danas možeš pronaći ''najautentičniji'' doživljaj Venecije, Venecije koju uistinu vole i posjećuju njeni stanovnici. Ako se uistinu uputiš prema tom dijelu grada, pronaći ćeš sjajna lokalna mjesta i pravu zabavu. Tamo sve diše živošću, studentskim životom i dobrim Aperol Spritzom. Osim toga, upravo sam tamo popila jedinu istinski dobru kavu u Veneciji. Torrefazione Cannareggio mjesto je na kojem ćeš naći pravu talijansku craft kavu i uživati u njenom punom i zrelom okusu. Osim toga, košta svega 1, 5 eura. To je, dakako, posve beznačajna cijena ako spomenemo da kava na Trgu sv. Marka košta 6 eura, zar ne?  | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Gornji dio Bazilike svetog Marka jer... donji se ne vidi od ljudi koji čekaju u kilometarskom redu!

3. NAUČI PAR RIJEČI I BUDI DOBRA S LOKALCIMA

Ovo dokazano nije mit: Talijani ne znaju engleski. Starija populacija uopće ga ne govori, a mlađi govore mnogooo lošije nego što smo mi navikli. S druge strane, svom su jeziku privrženi i lako ih je oduševiti s barem nekoliko osnovnih pozdrava. Što time dobivaš? Ljubaznost, bolju uslugu i - popuste. Da, uistinu, u restoranu Trattoria alla fontana, za koji uistinu imam samo riječi hvale, su jako hvalili naš talijanski, a potom nas častili rakijom i umanjili nam račun! Nadalje, u Duždevoj palači su nas pustili i u dijelove u koje inače ne puštaju ture koje nisu grupne. Na jezik, dakle, očito možeš dobiti dodatne bodova, a to u mjestu masovnog turizma može značiti mnogo.   | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Horoskop je, izgleda, univerzalni jezik. I dužd ga je volio!

4. NABAVI KARTE PREKO INTERNETA

Čak i ako nisi osoba od velikih posjeta muzejima, Veneciju uistinu ne bi trebala propustiti. Duždeva palača, Bazilika svetog Marka i Musej Correr na mene su ostavili dubok dojam i usjekli mi se u pamćenje. Baš kao i redovi pred njima! Zato, budi pametna i kupi karte preko Interneta. Dapače, izaberi što te zanima i kupi pakete karata na koje uistinu postoje savršeni popusti. Ja sam svoje nabavila ovdje i uštedjela više od 50%!   | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića Ovaj lav je sladak, ali nemoj ga potezati za uši. Potjerat će te policajka, baš kao i mene.

5. PARKIRAJ IZVAN GRADA

Za slučaj da ideš autom, ako parkiraš na mjestu koje nisi dobro odabrala, cijena bi te mogla izaći više od smještaja za tebe. A s druge strane postoje povoljni i sigurni parkinzi samo malo izvan grada. Moje društvo i ja auto smo ostavili u Mestreu, novijem dijelu grada, na ovom parkingu. Osim ljubaznog gospodina koji nas je upozorio da čuvamo novčanike i dokumente dok šećemo po gradu, naš je auto bio na sigurnom cijeli vikend za samo 25 eura. 

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0