Život

Psihijatrica upozorava: Ove 4 rečenice nemoj nikada govoriti svojoj kćeri!

  • Tvoje dijete, tvoje je najveće blago, ali često ne razmišljaš o tome što mu govoriš, čak i misliš da sigurno ne možeš pogriješiti
  • Dječja psihijatrica govori o izrazima koje često govorimo kćerima, ali moramo stati! 
  • Budi oprezna s izrazima jer mogu dugoročno djelovati na tvoju kćer

Govoriš svojoj kćeri da može biti što god želi od dana kada se rodila, ali jesi li ikad razmišljala o nesvjesnim riječima i frazama koje izgovaraš i koje možda ograničavaju njezinu sposobnost da bude ono što želi biti dugoročno? Dječja psihijatrica i autorica knjige ,,No Shame: Real Talk with Your Kids'', , dr. Lea Lis, govori o izrazima koje često govorimo kćerima, ali moramo stati! 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock  
Izgledaš lijepo

Sigurno se pitaš zašto je to sad problematično, ali s kćerima se nikada ne želiš usredotočiti samo na njihov izgled kad je hvalite jer šalješ pogrešnu poruku u smislu onoga što se cijeni.  Umjesto toga, usredotočite se na specifične osobine izgradnje karaktera.  Na primjer, možeš reći: "Wow, odabrala si nevjerojatnu odjeću!"  ili "Izgledaš tako samopouzdano." .

Možda vas zanima 7 stvari koje ćemo rado izdržati kako bismo odgojile svoje kćeri u snažne žene Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Shutterstock Shutterstock 7 stvari koje ćemo rado izdržati kako bismo odgojile svoje kćeri u snažne žene

 Idi zagrli ujaka

Svoj djeci, a posebno djevojčicama, treba omogućiti da razvijaju tjelesnu autonomiju, odnosno da  same odluče tko će ih i kada dodirnuti, čak i u ranoj dobi. Dakle, koliko god ne želiš povrijediti njegove osjećaje, kad tvoj omiljeni ujak stoji raširenih ruku, važno je dati kćeri mogućnost izbora. Predloži alternativni pozdrav, kao ,,Daj 5'' ili ,,šakica'', ili im reci da je u redu jednostavno pozdraviti. Ne pritiskajući je, uči svoju kćer da je ona u svakom trenutku zadužena za svoje tijelo!

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Zašto smo šutjele? Odgoj djevojaka ovdje je isti stoljećima: potisni i ajmo dalje

 Ponosna sam na tebe

Ova rečenica čini ti se bezazlenom, ali nije! Za djevojčice je potreba za zadovoljenjem nešto o čemu se prilično poučava pri rođenju. a kad svoju sreću i uspjeh povežu izravno s tim da te učine ponosnom ili sretnom, mogu početi utišavati svoju unutarnju kreativnost ili samopouzdanje.  S rečenicom poput ,,Tako sam ponosna na tebe" imaš najbolje namjere, ali umjesto toga pokušaj ,,Wow, možeš biti tako ponosna na sebe!" kako bi pokazala da su one vlastiti kompas i da im za uspjeh nije potrebno odobrenje drugih. Dugoročno, ovo pomaže u stvaranju temelja za zdravo samopoštovanje.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock 7 pravila kraljevskog odgoja djece koje je princeza Diana redom prekršila

 Moram smršavjeti

Sve smo mi same krive za svoje tijelo, bilo ono odlično ili ne, no radeći to pred svojom djecom, posebno djevojčicama, može dovesti do dugoročnih problema sa slikom tijela. Bolji plan bi bio da razgovaraš o zdravoj prehrani dok su u tvojoj prisutnosti (poput činjenice da povrće pomaže da te ojača), ali i svim divnim stvarima koja tijela mogu raditi (plesati, pjevati, brzo trčati na igralištu, itd.).

Možda vas zanima 7 pravila kraljevskog odgoja djece koje je princeza Diana redom prekršila Rubrika Stars Stars
Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vi

    ma odite u.....