Life&style

7 stvari koje ćemo rado izdržati kako bismo odgojile svoje kćeri u snažne žene

  • Odgoj nije laka zadaća
  • I bogme može koštati jako puno živaca 
  • Međutim, svejedno nam je – ovih sedam stvari ćemo rado izdržati kako bi naše djevojčice postale snažne žene 

Odgoj nije laka zadaća. Osobito kod prvog djeteta te osobito kod svoje kćeri. Naravno da želimo da odrasta lijepo i mirno, da ima predivno djetinjstvo te da na kraju stasa u pametnu i snažnu ženu (zbog koje bi svijet bio ljepši nego što je sada). Stoga smo spremne žrtvovati se za njihovo dobro te ćemo rado izdržati ovih sedam stvari kako bi naše curice postale snažne žene…

1. „Ne, ne i još jednom ne“ 

Tko želi odgojiti pametnu ženu sa snažnim stavovima, mora izdržati djevojčicu sa snažnim stavovima. Čak i ako taj stav ne odgovara onome što smatramo važnim i ispravnim. S izjavama poput „to je tako i točka“, ne može se dalje. Zato naše djevojčice dobiju argumente, imaju otvorene uši i oči te znaju što je jednakopravna diskusija. Ponekad nije lako… ali uspjet ćemo. 

2. „Ja hoću“ i to je OK

Ako želimo da naša kćer jednom zna razgovarati o tome koliku bi plaću trebala imati, moramo već danas slušati što želi. I onda nije dobro dati joj sve što želi. Važno je da nauči formulirati samu sebe, kao što to mi činimo. „Želim da sada ideš u krevet“ na primjer. Formulacija na djecu ostavlja snažan utisak i osobna je, tvrde stručnjaci. 

3. Vikanje, udaranje, špotanje? Izričito je dopušteno u našem domu 

Nije lijepo, ali je dopušteno: svatko smije izraziti svoj bijes i svoje osjećaje. Dok god pri tome ne čini nekome zlo i vrata neće izletjeti iz štoka, naše se djevojčice smiju ispuhati. Jer ne, agresija nije isključivo muško-testosteronska, nego je sasvim ljudski osjećaj. Iskazati je, nažalost, djevojkama mnogih generacija i kultura je zabranjeno. Šteta…

4. „Ali tvoje dijete je neljubazno…“ 

Zato jer ti ne želi dati ruku? Zato jer nema volje igrati se s tvojim djetetom. Pa, naša kći smije sama odlučivati o svom tijelu i svojim prijateljima. To što se to nekima čini neljubazno, žao nam je, ali mi se nećemo miješati. Naime, mi to sasvim drugačije gledamo. 

Možda vas zanima Ako si mislila da tvoja majka nema utjecaja na tvoj ljubavni život, prevarila si se. Evo zašto Rubrika Love&Sex Love&Sex

5. Naš vlastiti strah je naš problem 

Ne, mi nismo superžene… ponekad se bojimo za svoje malene. Stalno se bojimo da naše djevojčice neće biti dovoljno samostalne i hrabre. Međutim, naši strahovi su naš problem – a ne naših djevojaka. 

6. Ti nisi ja – i to je odlično! 

Voljena kćeri – tko god da želiš biti, budi u potpunosti. Čak i kad naše kćeri nisu poput nas, to je OK. Ponekad nije lako izdržati razlike. Međutim, snažne djevojke nisu nečija preslika. Ne, niti naša. I mislimo da je to super. 

7. Naši vlastiti kilogrami 

Nećemo podržati izreku poput „manje kilograma, manje samopouzdanja“. Moramo svojim kćerima prenijeti što je to samopoštovanje i bezuvjetna ljubav prema sebi i tek će onda imati šansu prerasti određene sumnje u sebe. Dakle, ovamo s ogledalom: i vlastite mane ćemo dobro izdržati. 

Možda vas zanima 7 znakova da će tvoj sin jednog dana izrasti u pravog muškarca i cool frajera Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dancy11.04.2005

    Nema pravog odgoja bez dobrih batina