Život

Na koje vrste uboda kukaca bi morala obratiti pažnju jer mogu biti opasni

  • Ljeto, uz sve divote, ima i svoju tamnu stranu
  • Tako smo ljeti jako izloženi ubodima raznih kukaca
  • Dok su neki sasvim bezazleni, neki mogu imati posljedice na tvoje zdravlje

Ubod bube uvijek nam smeta, ide na živce, no ponekad je nekoliko crvenih pečata po tijelu koji malo svrbe cijena koju smo spremni platiti da bismo proveli vikend na rijeci, u šetnji šumom ili čak u vlastitom vrtu u kojem nam raste prirodno, zdravo povrće.

Kad ubod postaje opasna stvar?

Evo male medicinske enciklopedije uboda i znakova koji ti poručuju - odi doktoru!

1. Stjenice

U posljednje vrijeme sve više slušamo o njima. Ubodi stjenica doista su odvratni, ali rijetko se zbog njih trebamo zabrinuti. Radije se zabrini nad činjenicom gdje ti se tako nešto moglo dogoditi i kako se riješiti stjenica ako su se naselile u tvoj stan (jako, jako teško!). Ubod stjenice je mali crveni otok, jako jako svrbi i nećeš moći od toga spavati. Ponekad ubodi slijede ravnu crtu na leđima, trbuhu ili nogama. Ubod premaži kremom, možda ipak najbolje kortizonskom i baci se na proučavanje načina kako da ih se riješiš.

 

Možda vas zanima Ublažava ubode od komaraca, dezodorira, odmašćuje kosu... 10 fantastičnih trikova sa sodom bikarbonom koje se isplati isprobati Rubrika Beauty Beauty

2. Ubod pčele ili ose


Pokušaj se što prije riješiti žalca. Uglavnom ćeš dobiti crvenu oteklinu koja boli, ponekad s bijelom točkom u sredini. Ose ne ostavljaju žalac, kao ni stršljenovi ili bumbari pa te mogu ubosti i više puta. Ako osjetiš da ti se zatvara grlo ili da sve teže dišeš, smjesta do ambulante! Ako nisi alergična, možeš imati ozbiljne simptome nakon višestrukih uboda (recimo - ne dogodilo se! - staneš na pčelinjak). Simptomi višestrukih uboda su mučnina, povraćanje, temperatura ili čak i vrtoglavica zbog otrova koji su se nakupii u tijelu. Potraži doktora.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

3. Svrab


Kao i za stjenice, mislili smo da smo se tih nametnika zauvijek riješili, no na žalost, opet se pojavljuju. Šuga ili svrab nije običan ubod, nego puno odurnije: to su paraziti koji su ostavili svoje gnjide ispod kože. Ženka ruje po koži da u epidermi ostavi svoja jajašca. Šuga ili svrab, kako ime kaže, svrbi kao luda, a nalikuje jakom napadu akni, najgorem koji si ikad imala. Šuga je neviđeno zarazna, širi se poput šumskog požara i odmah odi liječniku ako ti se učini da si to zakačila. Dobit ćeš od doktora losion koji će pobiti i parazite i njihova jajašca. I još nešto - ako si negdje dobila svrab, nemoj prihvatiti priče da su za to krivi krzneni kućni ljubimci - ona se prenosi s čovjeka na čovjeka. Liječi se prije nego što zaraziš svoje najdraže!

Možda vas zanima Ovo je jedina stvar koju trebaš napraviti nakon uboda ose ili pčele Rubrika Life&style Life&style

4. Ubod komarca


Svi smo preživjeli brojna ljeta s barem pet šest uboda komaraca. Svrbi, probude te usred noći - i to je to! No, u posljednje vrijeme to NIJE to. I kod nas ima komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila. To je bolest koju prenose samo komarci i karakterizira je stanje poput gripe. Postoje ljudi koji simptome i prehodaju. No, ukoliko si vidjela ubod komarca, a onda dobila sve simptome jake groznice ili prehlade, odmah kod doktora!

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

5. Krpelj


Krpelj prenosi odurnu Lajmsku bolest koja započinje na koži - crvenilo kože na mjestu ugriza polako se širi i doseže promjer od 5 cm. U sredni crvenilo nestaje i ostaje karakterističan krug Erythem migrans. Uz to se pojavljuju simptomi poput glavobolje, klonulosti, bolovi u mišićima i zglobovima. Nisu svi krpelji, srećom, zaraženi. No, ako primjetiš krpelj na koži, odmah ga odstrani pincetom. U slučaju simptoma nalik groznici, odmah kod doktora, što prije to bolje. Nakon svakog boravka u šumi ili pokraj grmlja, pregledaj si cijelo tijelo. 

Možda vas zanima Stop komarcima! Sprej od samo dva sastojka držat će mjesec dana ove krvopije dalje od tvoje kuće (i od tebe) Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0