Life&style

Stop komarcima! Sprej od samo dva sastojka držat će mjesec dana ove krvopije dalje od tvoje kuće (i od tebe)

  • Rekli bismo "svako ljeto isto" da ove godine situacija s komarcima nije još i gora
  • Repelenti su stvarno skupi, posebno kad ih trošimo u velikim količinama, zato je svaki pripravak koji možemo sami napraviti dobrodošao
  • Dakle, ovi mali krvopije, kao i mnoge druge bube i štetočine, ne podnose češnjak

Iz ljeta u ljeto borimo se s komarcima, a tko će pobijediti ovo je ljeto još neizvjesno. Čini se oni... Najezda komaraca u nekim je dijelovima Hrvatske nesnosna. I ne znamo što je gore: kad nam noću zvrnda oko uha ne dajući nam spavati ili kad nas upikne (i napokon ostavi na miru) pa taj ubod svrbi, svrbi... Kupovni repelenti su poprilično skupi zato nas je razveselilo kad smo naišli na ovaj ih kućne radinosti. Vrlo je jednostavan za pripremi i vrlo jeftin. 

Kako pripremiti sprej protiv komaraca

Za ovaj "homemade" sprej za prostor potrebna su samo dva sastojka, a to su češnjak i voda. Ovo prirodno sredstvo neće naštetiti tvom zdravlju, a osigurat će ti bezbrižno ljeto. Dakle, usitni ili zgnječi pet glavica češnjaka i zatim to ubaci u litru kipuće vode. Češnjaku treba kuhati neko vrijeme, pa maknuti s vatre. Kad se tekućina ohladi, ulij je u bocu s prskalicom, naprimjer onu za cvijeće ili staru bočicu parfema - i sprej je gotov!

Možda vas zanima Najljepše bijele haljine ovog ljeta i to još na sniženju - požuri po svoju! Rubrika Moda Moda

Zašto sprej djeluje?

Zato što komarci kao i mnogi drugi kukci ne podnose češnjak. Smatra se komarci ne bodu ili barem manje bodu ljude koji jedu češnjak, ali to nije dokazano, no sok češnjaka za njih je toksičan. Ljudima, biljkama i kućnim ljubimcima ne šteti, ali za komarce je ubojit. I tjera ih gdje god ga mogu osjetiti. Kad poprskaš prostor sprejem od češnjaka, ljudi nakon nekoliko minuta više ne osjećaju njegov miris, no komarci imaju 10.000 puta jači njuh od nas - i navodno će ih držati i mjesec dana podalje od poprskanog prostora! Zato sve prostorije u kojima boraviš obavezno pošpricaj i uživaj u mirnom i bezbrižnom ljetu!

Obuzdaj i ljubavni život komaraca

Pomiješaš li ovaj pripravak s kanola uljem (repičinim uljem) možeš njime poprskati njime manje vodene površine koje imaš oko kuće - spremnike ili bačve s vodom za zalijevanje cvijeća, vrtno jezerce, lokvice vode u kojima se liježu i razvijaju larve komaraca. Komarce će spriječiti da se razmnožavaju, a neće naštetiti pčelama ili leptirima, pticama, psima...

via GIPHY

Ali, to nije sve, pronašli smo još neka sredstva

Predlažemo još neka rješenja za ratovanje s komarcima

Lavanda koja nama prekrasno miriši, komarcima je veoma odbojna. Pa bi bilo dobro da napraviš koji buketić lavande i rasporediš ga po prostorijama u kojima provodiš najviše vremena. 

Možda vas zanima Znaš li zašto tebe grizu komarci više nego druge? Rubrika Life&style Life&style

Ulje čajevca efikasno odbija komarce , a uz to poboljšava zdravlje kože i olakšava mnoge kožne tegobe. U bocu s raspršivačem od 200 ml ulij 60 ml ulja čajevca i do kraja dopuni destiliranom vodom.

Sprej od bosiljka i votke dobit ćeš na sljedeći način: šaku svježeg bosiljka prelij s pola šalice kipuće vode pa nakon što odstoji četiri sata procijedi. Pomiješaj s pola šalice vodke i ulij u bocu s raspršivačem. Prije upotrebe protresi i nanesi po potrebi.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0