Life&style

Isprobaj! Prirodna i jeftina rješenja protiv dosadnih komaraca

Čim krene lijepo vrijeme svi rado provodimo dane na otvorenom. Jedna od mana toplog i lijepog vremena su i mala dosadna stvorenja koja nas gnjave. Naravno, govorimo o komarcima

Postoji puno sredstava za obranu od komaraca, ali ako želiš izbjeći one s kemikalijama, doznali smo kako se na prirodan način zaštititi od uboda i kasnije iritirajućeg svrbeža. Ni sami nismo znali koliko mi banana, maslinovo ulje, limun i druge namirnice mogu pomoći.

BANANA


Osim što je banana jako zdrava i ukusna, može ti pomoći kad su u pitanju dosadni komarci. Možeš spojiti ugodno s korisnim - nakon što je pojedeš  namaži se s unutrašnjom stranom kore po rukama i nogama. A i ako te već ubo komarac, ubod možeš istrljati korom i pustiti da se osuši bez ispiranja. Ako i dalje svrbi, ponovi postupak.  

LIMUN

Kiselina iz limuna može ublažiti svrbež na mjestu uboda, i to vrlo jednostavno. Krišku limuna pritisneš na mjesto uboda i tako držiš 5 do 10 minuta. A možeš limun i prerezati na pola, umetnuti 10 do 15 klinčića u unutrašnjost i tako ga ostaviti na terasi, u sobi ili gdje god se nalaziš.

 

JABUČNI OCAT

Iako ti se možda čini neobičnim, jabučni ocat je vrlo dobar protiv komaraca. I to ako ga piješ. Evo recepta: 3 žlice octa pomiješaj s 2 dcl vode i po želji s malo meda. Nakon kratkog razdoblja tvoja koža će početi lučiti miris octa koji odbija insekte. 

Možda vas zanima Znaš li koja od ovih banana je najzdravija? Rubrika Life&style Life&style

LAVANDA

Ako si i ti ljubiteljica lavande, ovaj trik će ti biti omiljen. Neki od nas ga obožavaju, dok ga komarci ne mogu smisliti. U maslinovo, bademovo ili neko drugo ulje ukapaj par kapi eteričnog ulja lavande i namaži cijelo tijelo. Lavanda je dobra i za ublažavanje svrbeža. Samo kap ili dvije razblažene lavande u baznim uljima će vrlo brzo smiriti svrbež. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

ČEŠNJAK

Česnjak je poznat po mnogim svojim ljekovitim svojstvima. Ako te ne smeta njegov miris, uzmi malo češnjaka i protrljaj ga po tijelu. Komarci će te definitivno zaobilaziti u širokom luku. Također, nije na odmet ostaviti režnjeve češnjaka na mjestima gdje primjetiš da komarci ulaze u tvoj dom.


 

Možda vas zanima Što se događa kad staviš češnjak u uho Rubrika Life&style Life&style

PASTA ZA ZUBE

Osim što nam daje svježi dah, pasta za zube s okusom mentola ima još jedno super svojstvo. Pasta stišće kožu na dijelu na kojem je namazana i tako izvlači otrov dok se suši. A mentol daje osjećaj kao da te hladi pa to svakako pomaže protiv svrbeža i ublažava oteklinu.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

VANILIJA

Komarci ne vole ni miris vanilije. Vaniliju ili čak vaniliju sa šećerom pomiješaj s običnom kremom i s tim pripravkom se namaži po cijelom tijelu. 

KRASTAVCI

Još jedan miris koji odbija komarce je miris krastvca. Oguliš ga, usitniš i samelješ u blenderu. Iz te mase iscijediš sok koji izliješ u posudice za led i staviš da se zaledi. Kasnije zaleđenim kockicama premažeš tijelo. A ako imaš viška krastavaca, možeš ih iskoristiti za džin tonik. 

Osim ovih koje smo ti ponudili, u borbi protiv komaraca može pomoći i ulje čajevca, maslinovo ulje, soda bikarbona i mnoge druge stvari koje sigurno imaš u svojoj blizini. Mi ćemo neke od ovih trikova sigurno iskoristiti. Sretno u borbi s dosadnim komarcima!

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0