Life&style

Znaš li koja od ovih banana je najzdravija?

Među ljudima koji jedu banane (svi, zar ne?) postoji stroga podjela. Na one koji ih vole jesti (pre)zrele i oni koji vole manje zrele i tvrđe. Koji su u pravu kad govorimo o dobrobiti za zdravlje?

Ljubiteljica si svježih banana? Možda te konačno možemo uvjeriti zašto bi trebala jesti ipak - one zrelije. Naime, što banane duže stoje, enzimi počinju škrob pretvarati u šećer. Iako škrob sam po sebi nije sladak, stajanjem na zraku postaje i zato je banana koja je zrelija ujedno i lakše probavljiva, a i puno slađa.  | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ali, nedavno je jedna japanska studija otkrila nešto fascinantno - naime, starenjem i sazrijevanjem banana proizvodi više antioksidansa od banane koja je svježa. A znaš li one tamne točkice koje ukrašavaju stariju bananu? Baš one su zasluže za nastanak faktora nekroze tumora, supstance koja suzbija pojavu tumorskih stanica.

Možda vas zanima Evo što se događa tvom tijelu kad jedeš dva jaja dnevno Rubrika Life&style Life&style

I neka te ne brine boja banane - što je starija, banana je bolji prirodni lijek. Uz to, zrela banana je i do 8 puta efektivnija u jačanju imunološkog sustava od manje zrele banane. Dakle koja je banana najbolja? Ona koja je najzrelija. I savjet plus za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Za njih, naime, zrele bane s visokim udjelom šećera su lošiji izbor, no zato se mogu kombinirati s bademovim maslacem. Na taj način masnoće iz maslaca usporavaju prebrzo razgrađivanje šećera u krvi. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0