Među ljudima koji jedu banane (svi, zar ne?) postoji stroga podjela. Na one koji ih vole jesti (pre)zrele i oni koji vole manje zrele i tvrđe. Koji su u pravu kad govorimo o dobrobiti za zdravlje?
Ljubiteljica si svježih banana? Možda te konačno možemo uvjeriti zašto bi trebala jesti ipak - one zrelije. Naime, što banane duže stoje, enzimi počinju škrob pretvarati u šećer. Iako škrob sam po sebi nije sladak, stajanjem na zraku postaje i zato je banana koja je zrelija ujedno i lakše probavljiva, a i puno slađa.
Ali, nedavno je jedna japanska studija otkrila nešto fascinantno - naime, starenjem i sazrijevanjem banana proizvodi više antioksidansa od banane koja je svježa. A znaš li one tamne točkice koje ukrašavaju stariju bananu? Baš one su zasluže za nastanak faktora nekroze tumora, supstance koja suzbija pojavu tumorskih stanica.
I neka te ne brine boja banane - što je starija, banana je bolji prirodni lijek. Uz to, zrela banana je i do 8 puta efektivnija u jačanju imunološkog sustava od manje zrele banane. Dakle koja je banana najbolja? Ona koja je najzrelija. I savjet plus za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Za njih, naime, zrele bane s visokim udjelom šećera su lošiji izbor, no zato se mogu kombinirati s bademovim maslacem. Na taj način masnoće iz maslaca usporavaju prebrzo razgrađivanje šećera u krvi.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.