Život

Mama ti je cijelo vrijeme lagala! Smiješ slobodno pojesti košticu lubenice i gledati u križ

  • Prilikom odrastanja roditelji često posežu za kreativnim dosjetkama kako bi usmjeravali naše ponašanje
  • Tjekom djetinjstva upozoravaju nas na razne mitove poput onog popularnog da će nam narasti rep ako pijemo kavu
  • Ja sam kao dijete pila kavu, lagala, zviždala i jela lubenice, a eto danas nemam rep ili dugačak nos

Sigurno si tijekom odrastanja čula od svojih roditelja neke od savjeta i opaski za koje danas znaš da naprosto nisu držale vodu. Roditelji se u odgoju često koriste doskočicama i kreativnim asocijacijama kako bi ispravili naše ponašanje ili nas podučili životnim lekcijama. Ovoga puta prisjetila sam se pet roditeljskih savjeta koje sam i sama nekoć pažljivo slušala, a danas se na njih samo slatko nasmijem. Jesu li ti poznati?

Možda vas zanima Opet ne znaš što obući na posao? Donosimo ti proljetne ideje za jutra bez panike Rubrika Moda Moda

1. Ako piješ kavu narast će ti rep!

Ispijanje kave društveni je fenomen i jedna od najomiljenijih aktivnosti. U mojoj obitelji poslijepodnevna kava je predstavljala svojevrsni kućni ritual u kojem sam i sama željela sudjelovati. Pošto je moja majka smatrala kako nije prigodno da kao mala djevojčica pijem kavu rekla mi je da će mi narasti rep. Pošto poštivanje pravila nikad nije bilo moja jača strana, kriomice sam rado umakala prstiće u kavu kako bi je kušala. Bila sam ponosna na svoje buntovništvo i ponosna što sam spačku izvela bez da me primijetila, ali nisam ni slutila da sam se na kraju sama otkrila. Naime, nakon što bih kriomice probala kavu ostatak dana bih se okretala oko sebe  i provjeravala da mi je stvarno izrastao rep. Tako je moje buntovništvo palo u vodu, ali je postalo simpatična anegdota koje se rado prisjećamo na obiteljskim okupljanjima. Kavu i dalje pijem, a rep mi još izrastao nije! 

via GIPHY

2. Ako lažeš narast će ti nos!

Ovu opasku naši roditelji mogu zahvaliti piscu Carlu Collodiju, autoru bajke o lutku/dječaku Pinokiju. Ovaj nam dobro poznati književni lik bio je sklon lažima, a kažnjen je tako što je sa svakom novom laži njegov nos rastao. Kad sam kao mala nešto slagala, opaska je uvijek bila - sjeti se Pinokija. Tada bi se brzo primila za nos i provjerila dali je i moj počeo rast. Štoviše, kako bi se izvukla iz laži često sam ga koristila i kao protuargument u raspravi s roditeljima uz opravdanje - vidiš da mi nije narastao nos, znači nisam lagala! 

via GIPHY

 

3. Ako progutaš košticu od limuna izrast će ti drvo limuna u trbuhu!

Vjerujem kako je velik broj vas čuo za barem jednu verziju ovog urbanog mita koji su nam rado govorile naše majke, bake, tete ili strine. Njihova namjera bila je upozoriti nas kako jedemo voće s košticama pa su nas tako opominjale da ih ne progutamo jer će u nama izrasti stabljika ili plod. Tu izjavu su uvijek pratile priče kako one znaju za nekog dječaka ili djevojčicu kojem se to isto dogodilo. A kako su u strahu velike oči i ja sam kao dijete povjerovala u isto. Jednom prilikom strina mi je rekla da će mi ako pojedem sjemenke od lubenice u trbuhu niknuti nova lubenica. Te noći nisam uopće spavala zbog bojazni da se sutra ne probudim kao čovjeklubenica. Bilo je to traumatično iskustvo, a možda  u njemu leži i odgovor zašto dan danas ne jedem lubenice.

via GIPHY

4. Ako gledaš u križ oči će ti ostati tako!

Tijekom mog odrastanja roditelji su posebnu pažnju posvećivali brizi o zdravlju mojih očiju. Tako sam redovito slušala kako za dobar vid trebam jesti mrkve, micati šiške s očiju i sjediti dalje od televizora. I dok bi u istinitost prethodno navedenih tvrdnji u određenom kontekstu mogle povjerovati, postojala je i jedna koja je glasila: Nemoj gledati u križ, ostat će ti oči tako! Ovo upozorenje bilo je mehanizam kojim su nas nastojali spriječiti da preokrećemo oči, da se ne "glupiramo" i da pazimo na naš vid. U medicinskoj terminologiji postoji "gledanje  u križ" te se odnosi na osobe kojima je dijagnosticiran jedan oblik razrokosti ili strabizma. Riječ je o medicinskom stanju u kojem oči nisu pravilno usmjerene, a može biti genetski stečeno ili nastalo pod utjecajem nekog drugog stanja ili bolesti. 

via GIPHY

Možda vas zanima Isprobala sam novi mobitel za kojim svi lude - je li ispunio moja očekivanja? Rubrika Life&style Life&style

5. Ako zviždiš narast će ti velike sise!

U narodu postoji vjerovanje kako osobu ženskog roda nije lijepo vidjeti kako zviždi te se to smatra nepristojnim ponašanjem. Zviždati stvarno ne znam, ali sam se kao neko vrijeme svojski trudila to naučiti pa su mi govorili da će mi narasti grudi od toga. Ne znam zašto mi je kao maloj to zvučalo strašno, al kad sam shvatila da je to možda rješenje voz je prošao! Nažalost, zviždanje ne utječe na rast grudi. Da je tome tako odbacile bi umetke, silikone, push up grudnjaka i zajedno pohađale tečajeve zviždanja!

via GIPHY

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0