Život

Majka pobjesnila zbog torbe za djevojčice, no ne dijele baš svi njezino mišljenje

  • Natpis torbe za ručak izazvao je burnu reakciju jedne majke
  • Sonni Abatta podijelila je fotografiju torbe na svom Facebook profilu
  • Optužila je marketinške kompanije kako uče djevojčice da trebaju biti na dijeti
  • Objava je izazvala lavinu komentara
Možda vas zanima Dobra vila iz Osijeka: Želim djevojke slabijeg imovinskog stanja potpuno opremiti za maturalnu zabavu Rubrika Život Život

Amerikanka Sonni Abatta, majka troje djece, podijelila je na Facebooku fotografiju ružičaste torbe za ručak na kojoj je šljokicama ispisan natpis: "cheat day". Ispod fotografije obrušila se na taj proizvod i marketinške kompanije. Napisala je kako je užasnuta takvim proizvodima jer tjeraju djevojčice i mlade djevojke da se osjećaju nesigurno u svojoj koži.

Naime, "cheat day" označava dan kada je dopušteno "varati" na dijeti. Uzimaju ga osobe koje se drže strogog režima prehrane i nerijetko one koje puno treniraju. Postoji i varijanta "cheat meala", što označava samo jedan obrok u tjednu u kojemu smiješ "varati". Što uopće u ovom slučaju podrazumijeva "varanje"? To se odnosi na svu hranu koja se unese u organizam, a da se pri tome ne prati unos kalorija i bjelančevina. Dakle, može se "varati" cijeli dan ili samo prilikom jednog obroka tjedno. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sonni Abatta (@sonniabatta) on

Objavu ove majke prenosimo u cijelosti:

"Vidite ovo? To je fotografija torbe za ručak za djevojčice koju sam snimila danas u popularnom trgovačkom centru. Zašto kažem da je namijenjena djevojčicama? Ružičasta je, ima šljokice i okružena je stvarima za djevojčice. Dakle, mogu sigurno reći da je namijenjena našim kćerkama

Užasnuta sam ovom frazom na torbi za ručak. 
 

Hvatamo se za glavu kada vidimo kako se naše djevojčice bore s prihvaćanjem svog tijela i sa samopouzdanjem. Pitamo se: 'Zašto se naše djevojčice tako mlade brinu oko svog tijela? Zašto moja petogodišnja kći kaže za sebe da je debela? Zašto moj srednjoškolac stoji ispred zrcala i pronalazi sve svoje mane?'

OVO. To je dio razloga zašto.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sonni Abatta (@sonniabatta) on

Treba osjećati kajanje?

Naš svijet govori našim djevojčicama da varaju ako jedu nešto što nije 100 posto bez masti i savršeno zdravo. S druge strane, to im govori da se samokontrola i poricanje same sebe moraju vrednovati prije svega. I ako se usuđuje iskoračiti od hrane koja će je držati savršeno tankom i dotjeranom, onda je 'varala' i treba osjetiti kajanje.

Gledaj, ne kažem da su šećer i čips zdravi, ali zašto bi, pobogu, kompanije ikada tjerale već nesigurne djevojke da se osjećaju kao da varaju jer su pojele nešto što nije od povrća i zraka?! 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sonni Abatta (@sonniabatta) on

'Djevojke, ne varate kada pijedete keks ili dva'

Možeš reći da pretjerujem, ali neću se s tim složiti. Ne pretjerujemo kada tražimo više od svijeta o tome kako se ponašaju prema našim djevojčicama. Možeš li zamisliti sličnu poruku usmjerenu prema dječacima? Jednako tako bih bila uvrijeđena ... ali nisam vidjela ništa što bi potaknulo naše dečke da se osjećaju loše zbog onoga što jedu ili kako izgledaju.

Možda vas zanima Rijeka, čestitamo! To je naš prvi grad koji je dobio 'ženski' semafor! Rubrika Život Život

Evo što želim i što ću reći svojim djevojčicama. Djevojke, ne varate kada uživate u dobroj hrani. Ne varate kada jedete pizzu. Ne varate kada povremeno pojedete keks ili dva. Ne varate kada živite umjereno i dopuštate sebi stvari koje vas čine sretnima. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sonni Abatta (@sonniabatta) on

Djevojke, vi ste VIŠE od svojih tijela. Više od svojih lica. Više od odjeće koju nosite i stvari koje kupujete.

Vi ste lijepe, dostojne, inteligentne i cijela bića - cijela bića koja su dostojna toliko ljubavi i poštovanja, bez obzira na to što bilo tko ili bilo što kaže."
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sonni Abatta (@sonniabatta) on

Nije Ok ni ako je za odrasle

Ovu majku podržali su i brojni drugi roditelji u komentarima, no neki od njih su napisali kako je torba možda napravljena za žene, a ne djevojčice. Sonni je potom dodala objašnjenje u svojoj objavi:

"Prvo, torba je bila okružena drugim torbama za djevojčice i gumenim bombonima. Kao što možete vidjeti, iznad njega je još jedna svijetlo ružičasta i mala torba za ručak. Meni se čini da je to za djevojčice. Drugo, ružičasta je sa zlatnim šljokicama. Čak i ako naljepnica izričito ne kaže "djevojke", reći ćete da im to nije namijenjeno? I treće: čak i ako se torba trebala prodavati samo ženama, a prodavaonica ju je odlučila smjestiti s predmetima za djevojčice, još uvijek je glupost. Svim mojim odraslim 'djevojkama' - ni vi ne varate kada malo uživate u životu!"

Što ti misliš o natpisu "cheat day" i o stavu ove majke?

Photo: Facebook/Predrag Suka

Komentari 0