Život

Rijeka, čestitamo! To je naš prvi grad koji je dobio 'ženski' semafor!

  • U Rijeci je postavljen prvi semafor unutar kojeg svijetli ženski lik
  • Semafor se nalazi kod palače Modello
  • Do Međunarodnog dana žena, Riječani će postaviti još takvih semafora

Jesi li ikada uočila da je većini semafora u crvenoj ili zelenoj boji uvijek svijetli simbol muškog lika? Možda nisi obraćala pažnju, ali to je doista tako. Diskriminacija koje nikada nismo ni bili svjesni? Do danas, nigdje u Hrvatskoj nisi mogla vidjeti da u semaforu svijetli ženski lik. No, to se sada promijenilo!  | Autor: instagram @janko_popovic_volaric instagram @janko_popovic_volaric

Zasjala haljinica

Prvi ženski semafor odnedavno možeš vidjeti u Rijeci, kod palače Modello. Lik muškog pješaka zamijenio je ženski lik, a to se raspoznaje jer žena na semaforu nosi - haljinu. Ok, sad bi se moglo reći da je i haljina guranje žene u stereotip, ali pustimo i malo uživajmo. Iza ovog koraka, kako prenosi portal Moja Rijeka, krije se Udruga SOS Rijeka, a cilj ovog poteza bio je smanjiti nesvjesne predrasude koje podržavaju spolne stereotipe te promovirati jednakost. Inicijatorica ideje je Dunja Roić, savjetnica za pravna pitanja koja je ovu pozitivnu praksu vidjela na zapadu. Nakon što je pisala Gradskoj upravi, njenu ideju podržao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.
''Želimo potaknuti ljude na razmišljanje o tome kako su žene reprezentirane u javnom prostoru i putem simbola. Ujedno, namjera nam je pokušati utjecati na naše institucije da i one promišljaju o tome kako su žene reprezentirane. Veselimo se diversifikaciji simbola u našem gradu.'' - kažu iz udruge SOS Rijeka.  | Autor: Foto: Moja Rijeka Foto: Moja Rijeka

Još četiri semafora do Dana žena

Riječani ovdje ne misle stati. Do Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, ženske siluete zasvijetlit će na ukupno pet semafora na pješačkim prijelazima duž Adamićeve ulice. Osim toga, ovo je samo početak svih njihovih planova za proslavu Međunarodnog dana žena. Tada će se održati i tradicionalni Noćni marš za ženska i ljudska prava unutar kojeg će se prikazati interaktivna karta Rijeke s označenim ulicama koje nose ime po ženskoj osobi. Bravo, Rijeka! Nadamo se da će se ostali gradovi uskoro slijediti vaš primjer! 

Photo: Foto: Moja Rijeka
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nekako

    Aktivna je kad raširi noge! Sve što nosi haljinicu je žensko, po definiciji. Gdje je sad treći rod?