Život

Znale smo: postoji baš dobar razlog zašto smo zimogroznije od muškaraca!

Jesi li ikada bila u situaciji da se treseš od zime dok te tvoj partner, brat ili prijatelj čudno gledaju? Ne brini, postoji (znanstveno) objašnjenje za to!

Muškarci i žene razlikuju se u mnogočemu - pa tako i u doživljavanju topline, odnosno hladnoće! No, u ovome smo slučaju mi izvukle deblji kraj. Drugim riječima, nama je prirodno predodređeno da se smrzavamo malo više od jačeg spola.

Možda vas zanima Zašto žene kolutaju očima, a muškarci ne? Rubrika Life&style Life&style

Glavno pitanje glasi - zašto je to tako?

Postoji nekoliko razloga, a za sve je "kriva" majka priroda. Prvenstveno, žene uglavnom imaju manju tjelesnu masu od muškaraca, a samim tim imaju i manje mišića, koji su odgovorni za toplinu tijela. Više mišića znači bolji metabolizam u organizmu što podrazumijeva i veću proizvodnju topline. Prema istraživanjima muško tijelo ima 40 posto mišića i samo 10 posto masti, za razliku od ženskog tijela koje ima 25 posto mišića i 25 posto masti

 | Autor: Getty Images Getty Images

Osim toga, kod žena je gornji sloj kože tanji za 15 posto u odnosu na muškarce. Upravo zbog toga je temperatura kože na ženskom tijelu nerijetko niža za čak tri stupnja od kože muškaraca. 

No, to nije sve. Priroda je još malo uplela svoje prste pa je tako žensko tijelo "programirano" tako da organizam povlači temperaturu iz ruku i nogu u donji dio trbuha kako bi se zaštitili ženski spolni organi, odnosno kako bi se osigurao nastavak potomstva. Ako si se ikada pitala zašto su ti dlanovi i stopala uvijek hladni kao led, evo ti odgovora! 

 | Autor: Getty Images Getty Images

I nikako ne smijemo zaboraviti našu prijateljicu Mjesečnicu! Naime, osjetljivost na hladnoću varira tijekom menstrualnog ciklusa - temperatura tijela može se promijeniti za oko jedan stupanj.

Možda vas zanima Muškarci se najviše boje žena u ova tri horoskopska znaka, jesi i ti među njima? Rubrika Life&style Life&style

Što trebaš učiniti da se ugriješ?

Za početak ćemo ti reći što ne bi trebala raditi. Preporučena temperatura na termostatu je od 21 do 24 stupnja pa nemoj pretjerivati. Ne samo da ćeš izbjeći visoke račune, nego ćeš i pripaziti na svoje zdravlje. Također, nemoj se umotati u najdeblji džemper koji pronađeš. Radije se obuci slojevito i izbjegavaj vrećastu odjeću (u njoj će ti biti puno hladnije nego u nečemu uskom). I na kraju, prehrana. Biraj zimsku hranu kao što su krumpir, puno mesa, povrća i, naravno, topla juha! 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Photo: Getty Images

Komentari 0