Life&style

Zašto žene kolutaju očima, a muškarci ne?

Sigurno si već pokoji puta (danas, otkad si ustala do prve kave) nesvjesno – ali u savršeno tempiranom trenutku – zakolutala očima

Kad je riječ o kolutanju očima, znanost ima objašnjenje zašto to radimo: naime, žene su počele koristiti kolutanje očima kao evolucijsko sredstvo za dominaciju nad drugim ženama. Dakle, to je bio „obrambeni mehanizam“ kako bismo preplašile pretjerano ustrajne osobe. 

Možda vas zanima Žene varaju – jer vole svoje muževe i žele spasiti brak Rubrika Love&Sex Love&Sex

Na Sveučilištu Tracy Vaillancourt je 2013. godine objavljen rad u kojem je objašnjeno kako je preživljavanje žena direktno povezano s opstankom njezinih potomaka. Kao "vrsta", žene često izbjegavaju taktiku koja uključuje izravnu agresiju jer bi u fizičkom okršaju mogle biti ozljeđene ili čak ubijene što bi ugrozilo njihovo potomstvo. Umjesto toga žene se radije koriste „neizravnom agresijom“ – odnosno, kritiziraju nečiji izgled, šire glasine te, naravno, kolutaju očima. 

Znanstvenici koji se bave evolucijom sugeriraju da su se ove neizravne agresije razvile kako bi pomogle ženama da privuku i osiguraju si partnera. Ako se žena našla licem u lice s „konkurencijom“ (primjerice, jednako atraktivnom ženom), mogla bi si pojačati nadmoćan status treptanjem očiju. U istraživanju na kanadskom sveučilištu otkriveno je i da su žene – kad je riječ o kolutanju očima – osjetljivije od muškaraca, te se kod njih može uključiti „bori se ili bježi sustav“. 

Hm, nekako nas baš ne oduševljava činjenica da se kolutanje očima zapravo razvilo iz naše urođene želje da privučemo pozornost muškaraca. Ali, ruku na srce – sve mi ponekad zakolutamo očima i baš to volimo… 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0