Život

Iranke se prerušile u muškarce kako bi mogle na utakmicu

U Iranu nogomet je očito isključivo muška stvar - ženama zakon zabranjuje ulazak na nogometne utakmice. No ovih pet hrabrih žena izigralo je muškarce i njihov besmisleni zakon

Možda nogomet nije svima najdraži sport, no ne bi nikako trebao biti ni isključivo muška stvar. No, na žalost negdje je upravo tako. Naime, zakoni u Iranu ne dozvoljavaju ženama da uživo gledaju nogometne utakmice niti prisustvuju nogometnim događanjima u toj zemlji. Zakon je na snazi od 1979. odnosno ustoličenja Islamske države i vlasti vjeruju da žene ne smiju biti izložene grubostima i vulgarnostima koje katkad prate nogomet. 

Kako bilo, pet je žena uspjelo smisliti kako da izigraju ovaj zastarjeli i nazadnjački zakon te prisustvuju dodjeli prvenstvenih medalja i trofeja u Iranu. Prerušile su se u muškarce i to vrlo uvjerljivo. Jedan post na Redditu korisnika (korisnice, pretpostavljamo) pod imenom "dareeza" tako prikazuje pet djevojaka prerušenih uz pomoć perika, lažnih brkova i brada kako poziraju za fotku na tribinama. 

 | Autor: Reddit Reddit

Fotografija je, čini se, snimljena na stadionu Azadi u iranskom glavnom gradu Teheranu gdje je klub Persepolis jedanaest put zaredom postao prvakom Irana. Persepolis je u finalnom meču s 3:0 pobijedio Sepidrood i tako osvojio Persian Golf Pro ligu.

Možda vas zanima Sjetite li se vi, drage žene, što možete i što svaki dan činite? Rubrika Život Život

Slike na instagramu također pokazuju i jednu drugu ženu prerušenu u muškarca na stadionu, no nije objašnjeno gdje je snimljena niti hoće li žene snositi posljedice za takvo "nedolično" ponašanje otkrije li se njihov identitet.  

No ovo nisu prva nastojanja žena u Iranu da dođu na nogometnu utakmicu. U ožujku čak je 35 žena pokušalo ući na stadion gdje se održavala utakmica između Persepolisa i Esteqlala kojoj je prisustvovao i predsjednih FIFA-e Gianni Infantino, no zadržane su na ulazu. 2006. film "Offside" redatelja Jafara Panahija snimljen je prema sličnoj priči nakon što je njegova vlastita kći pokušala (bezuspješno) otići na utakmicu.  

Infantino je razgovarao s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem koji mu je obećao da će se povesti razgovor o mogućnosti da žene u Iranu u budućnosti dobiju pravo odlaženja na utakmice. 

 

Photo: Reddit

Komentari 0