Život

Sjetite li se vi, drage žene, što možete i što svaki dan činite?

Zar ovo nisu junakinje?

Draga moja nepoznata prijateljice, ti koja si kućanica i koja si svoj život podredila brizi o svojoj obitelji, znaš li ti da se bez tebe sve ruši kao kula od karata? Ustajanje prije svih u kući, kako bi napravila doručak onima koji kreću tek u dan. Spremanje malih, velikih i odraslih prije nego pomisliš sebe spremiti. Ti, koja smišljaš recepte za zajedničke ručkove i večere, bez puno kuna u novčaniku, ali uvijek s puno brige o nutritivnoj vrijednosti obroka. Ti, koja svaki dan čistiš vaše gnijezdo. Ti, koja ih dočekaš kada se svi vrate kući, pa kreneš brinuti o zadaćama i novim, njihovim obavezama, dok ne odu spavati. Ti, koja si zapostavila svoje strasti, svoje hobije za koje više nisi sigurna ni koji su. Ti, koja ćeš uvijek izabrati želje članova svoje obitelji, nego udovoljiti jednoj malenoj svojoj želji. Ti, koja nisi otišla na frizuru predugo. Koja nisi kupila sebi ništa, jer si kupila sve za druge. Znaš li ti, draga ženo, da ti ne držiš tri kantuna te kuće? Ti držiš čitav jedan svijet. 
 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver
Draga moja nepoznata prijateljice, koja radiš. Koja radiš u ovoj zemlji, i koja si potplaćena za to što radiš. Ti, koju su ispitivali na razgovoru za posao koliko djece imaš ili planiraš imati. Ti, koja ne smiješ ni pomisliti da se dijete prehladi jer će nadređeni poludjeti. Ti, koja radiš kao mrav u nekoj strukturi, a gledaš kako tvoji muške kolege napreduju i dobivaju novčane bonuse. Moja nepoznata prijateljice, koja si zaboravila kada si zadnji put bila na ginekološkom pregledu jer ne znaš smiješ li uzeti slobodan dan. Ti, koja si osjetila nepoštenje i nepravdu na svojoj koži svaki dan, sto puta, ti, koja radiš kao mazga, a nisi plaćena za dostojanstven život. Ti, koja si dobila otkaz jer si se usudila otići na porodiljni dopust, ti, koja si se drznula postati majkom. Draga moja, koja nakon posla dođeš kući i ne znaš što znači odmoriti od dana, i u miru sjesti u fotelju i pročitati par stranica omiljene knjige uz kavu. Ti, s čijom plaćom se plaćaju i računi, i hrana, i odjeća i obuća, i doktori i veterinari… a sav posao u kući radiš sama
Znaš li, draga moja prijateljice, da se bez tebe kotač prestaje okretati? 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Draga moja nepoznata prijateljice, samohrana majko u ovoj nesretnoj zemlji za samohrane majke. Ti, koja živiš za svoje malo biće, i kojoj otac djeteta ne plaća alimentaciju. Koja nemaš bogate roditelje, koja nemaš set baka za čuvanje djeteta, i nemaš nikoga da tebe primi u siguran zagrljaj i kaže ti – bit će sve u redu. Ti si moj heroj. Ti, moja nepoznata prijateljice, koja teško pronalaziš posao u ovoj tužnoj zemlji, i koja kada ga nađeš, ne dobivaš dovoljno za ono što trebaš i želiš. A jedino što želiš je da pružiš svom djetetu samo malo ljepše odrastanje. Ti, samohrana majko koja ima bolesno dijete, znaš li ti da si ti jača od svih muškaraca koje poznaješ, zajedno? Znaš li, ti, hrabra ženo, da možeš pokretati planine? Sjetiš li se s vremena na vrijeme što si sve prošla i preživjela kada si mislila da preživjeti ne možeš? Nitko drugi to nije sve napravio umjesto tebe, to si sve sama napravila. Ti, i samo ti. 

Draga moja prijateljice, koja se boriš s teškom bolesti, i ti koja si ju uspjela preživjeti. Nitko ne zna koliko je snage potrebno za novi udah kada osjećaš da ne možeš više udahnuti. Nitko ne zna koliko snage moraš naći da se iščupaš iz bolesnog tijela i ne kloneš duhom. Draga moja bolesna prijateljice, koja svaki dan moraš i dalje brinuti o drugima, umjesto da brineš o sebi.

 | Autor:

Draga moja nepoznata prijateljice koja svaki dan trpiš psihičko ili fizičko maltretiranje od strane svog partnera ili nekog drugog ukućana. Ti, koja si postala majstor kamuflaže modrica i nevidljivih rana na srcu. Ti, čije suze nitko ne čuje i ne vidi. Ti, koja više ne znaš tko si, ne znaš koliko vrijediš, ti koja nemaš hrabrosti i snage pobjeći, jer nemaš kuda. Znaš li da ti frajeri tuku one koji su od njih 'jači' sto puta, u srcu? Znaš li da oni tuku jer su bespomoćni, mali i slabi? Ti dobro znaš, kako život brzo leti, jer se godine zlostavljanja same množe. Draga moja, potrebno je puno snage, ali zube moraš pokazati. Tvoj život i život tvoje djece vrijedni su pokušaja. Nije li krajnji tren da proživiš jedini život bez straha?   

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver  
I sve vi, drage moje, žene koje su progledale i ugledale sebe u svim ovim pričama. Sve vi, koje ste našle načina izboriti se za sebe u ovom surovom okruženju za žene. Sve vi, moje prijateljice, poznate i nepoznate, poslovno uspješne ili ne, sve vi koje ste u jednom trenutku otvorile oči i rekle – 'Sad je dosta. Sada sam ja na redu!' Sve vi koje ste našle samopouzdanja u sebi, bez obzira koliko vam ga drugi rušili i pokušali zgaziti. Vi koje ste preživjele sve izdaje i prevare i dalje vidite ljubav u drugima. Vi, drage moje, nepokolebljive vođe, koje s puno empatije i sluha gradite svoje karijere i ostajete vjerne sebi samima. Vi, koje znate koliko vrijedite, i da ne postoji nitko tko vam može reći da nešto ne možete i ne smijete. Vi koje ste pokazale zube kada su vas stisnuli u kut zastrašivanjima i manipulacijama. Vi ste nova generacija žena. Vi ćete odgojiti djecu koja će znati cijeniti svoje i tuđe slobode. Vi ćete ukazati na nepravdu onda kada se ukazati na nju mora. Vi nećete dopustiti da nas vrate u srednji vijek. Ponosna sam što postojite u ovoj zemlji. 
Drage moje prijateljice, poznate i nepoznate, vi ste moji heroji. 
Sretan vam Dan žena. 

Photo: None

Komentari 0