- Luk koristiš za mnoštvo jela, no kod rezanja ima jednu posljedicu: suze
- Znaš li zašto zapravo plačemo kod rezanja luka? Enzimi koje sadrži luk iritiraju naše oči. Postoji li način kako da si olakšaš posao i prestaneš plakati?
- Ako i ti roniš suze svaki put režući glavicu luka donosimo ti trik koji provjereno djeluje
Kod rezanja luka teško je izbjeći njegovu vjerojatno najomraženiju nam posljedicu: suze. Luk dodaje dubinu slanim jelima, no isti spojevi zbog kojih su toliko aromatični mogu te dovesti do suza. Jesi li znala da je luk bogat sumporom?
Sve je zbog kemikalije, naime, luk sadrži aminokiseline nazvane sulfoksidi, a kada zasiječeš koru luka, oštećuješ kožu. Ovo oštećenje sulfokside otpušta u zrak što nadražuje tvoje oči. Za vrijeme rezanja luka, enzimi u njegovoj kori ulaze u zrak i mijenjaju svoj sastav te tako počinju iritirati oči koje reagiraju stvaranjem suza. Srećom, postoje načini kako možeš spriječiti suze i plakanje.
Korisnica TikToka vrlo često koristi luk kao dodatak jelima dok kuha, te je željela dokučiti kako spriječiti suze prilikom sjeckanja luka. Otkrila je što radi dok reže luk kako bi izbjegla plakanje, a mi ti otkrivamo njezin trik. Objasnila je da kiselinu iz luka privlači izvor vode, u ovom slučaju suzni kanali pa suze poteku jer pokušavaju isprati kiselinu iz očiju.
@partyshirt Luk hak? putem @cerealeatingghost
♬ izvorni zvuk - PARTY MAJICA
Ali, ako napraviš samo jednu stvar sa nečime što sigurno već imaš u kuhinji više se nećeš boriti sa suzama režući luk. Vlažni ubrus stavi na dasku za rezanje, tako ti oči više neće biti nadražene jer će kiselina iz luka privući vlagu iz ubrusa.
U novoj epizodi showa "miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima" briljirala je Antonija Blaće
Cijelu epizodu pogledaj OVDJE
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.