Stars

Umjetna inteligencija koja pomlađuje glumce tijekom snimanja zauvijek će promijeniti lice Hollywooda

  • Iako ju često ne primijećujemo, umjetna je inteligencija sve prisutnija u našim životima
  • Tehnologija za uklanjanje starenja i zamjenu lica korištena je u 85% svih produkcija serija i filmova, a pionirska tehnološka tvrtka Metaphysic sada je ponudila revolucinarnu novu tehnologiju 
  • 'Metaphysic Live' omogućuje mijenjanje lica glumaca u stvarnom vremenu tijekom snimanja, bez potrebe za naknadnim dodavanjem VFX-a, a glumcima služi i kao 'ogledalo mladosti' pomažući im prilikom snimanja

Korištenje de-aging i deepfake tehnologije postalo je uobičajeno u mnogim serijama i filmovima, a procjenjuje se da 85% svih produkcija koristi barem neku vrstu tehnologije mijenjanja lica svojih zvijezda. Ovakve tehnologije nisu novost, no čini se da bi veliki game changer u produkciji mogli biti hiperrealni prikazi stvoreni korištenjem umjetne inteligencije. Time bi zamjene stvarnih lica glumaca generirane umjetnom inteligencijom mogle postati novi nezaobilazni dodatak u bogatom holivudskom arsenalu trikova kakav je još prije samo nekoliko desetljeća bio potpuno nezamisliv.

Pionirska tehnološka tvrtka Metaphysic je prvotno stvorila TikTokovog DeepFake Toma Cruisea, nakon čega je debitirala s ovom vrstom tehnologije na 'America's Got Talent' kada je prošle godine na pozornicu dovela fotorealistične avatare Elvisa Presleya, Simona Cowella i mnogih drugih, a sada je najavljena kao ekskluzivni pružatelj umjetne inteligencije koji donosi revolucionarne efekte za film 'Here' Roberta Zemeckisa.

Možda vas zanima Ova stranica pokazuje kako bi danas izgledale neke od prerano preminulih zvijezda Rubrika Stars Stars

Film je to koji će utrti put dosad na ekranu neviđenim mogućnostima te ponovno ujediniti redatelja Roberta Zemeckisa sa zvijezdama 'Forresta Gumpa', Tomom Hanksom i Robin Wright u adaptaciji grafičke novele Richarda McGuirea. Radnja usredotočena na jednu prostoriju donosi priče koje se preklapaju o ljudima koji su u njoj boravili tisućama godina, a kako je upravo mijenjanje izgleda glumaca sastavni dio pripovijedanja, na scenu je ušao Metaphysic. Komentirajući kako ga je projekt privukao, Zemeckis je rekao:

"Uvijek me privlačila tehnologija koja mi pomaže da ispričam priču. Film 'Here' jednostavno ne bi funkcionirao bez naših glumaca koji se neprimjetno transformiraju u mlađe verzije samih sebe. Metaphysicovi alati umjetne inteligencije čine upravo to, na načine koji su prije bili nemogući! Isprobavši sve danas dostupne tehnologije zamjene lica i usporavanja starenja, Metaphysic je očito globalni predvodnik u kvalitetnom AI sadržaju i savršen izbor za ovaj nevjerojatno izazovan i emotivan film", poručio je redatelj.

Možda vas zanima U kina je danas stigao jezivi hororac o pametnoj lutki koja nas je odmah podsjetila na kultnog Chuckyja Rubrika Life&style Life&style

Tehnologiji za uklanjanje starenja i zamjenu lica kroz godine je rasla i popularnost i učestalost korištenja u brojnim filmovima i serijama, ali i kvaliteta, a gledajući neke od prvih filmova u kojima je korištena poput 'Captaina Marvela' i 'Indiane Jones 5' najbolje vidimo  koliko je daleko stigla.

Metaphysic je svojim proizvodom 'Metaphysics Live' koji se koristi u produkciji filma 'Here' kako bi se omogućilo mijenjanje lica glumačke ekipe u stvarnom vremenu tijekom snimanja, bez potrebe za naknadnim dodavanjem VFX-a, ponudio nešto novo, a koliko je revolucionarna tehnologija u pitanju, primijetio je i nadzornik VFX produkcije Kevin Baillie.

“Nevjerojatno je vidjeti kako je Metaphysic generirao AI sadržaj besprijekorno integriran u kadar uživo na snimanju! Glumci čak mogu koristiti tehnologiju kao 'ogledalo mladosti' testirajući razne opcije za mlađe verzije sebe u stvarnom vremenu. Upravo je ta mogućnost uz efekt pomlađivanja bila esencijalna za postizanje autentičnog, divnog rezultata!”, zaključio je.

Uzme li se u obzir da su mnoge serije još donedavno imale vrtoglave proračune i nerealan vremenski raspored produkcije, dobrim dijelom i zbog vremena potrebnog za postprodukcijske efekte kao što su usporavanje starenja i digitalna promjena lica, korištenje 'Metaphysic Livea' moglo bi vrlo brzo postati jedna od najkorištenijih tehnologija u Hollywoodu i nešto što će, doslovno i u prenesenom značenju, promijeniti njegovo lice.

Photo: 20th Century Studios

Komentari 0